Полювання на золото: на Черкащині зазіхнули на курган

Зловмисники хотіли пограбувати «Устяну могила», що на Чигиринщині. Дилетанти навмання викопали яму глибиною 10 м, але прорахувалися і не натрапили на поховання. Дірку в кургані випадково виявив десятикласник Богдан Караван, під час  прогулянки з батьком. Раніше хлопець читав про щось подібне лише у книжках, а тут побачив на власні очі. Перевірити як далеко зайшли грабіжники прибули археологи, історики, преса, активісти та правоохоронці. За допомогою звичайної драбини експерти спустилися у шахту, де знайшли лишень покинуті зловмисниками знаряддя праці.

Як стверджують археологи, шанси знайти скіфське неграбоване поховання на території України випадають рідко. Як правило кургани грабувалися сучасниками, потім за доби Середньовіччя та у козацький час. Курган «Устяна могила» знаходиться в реєстрі пам᾽яток місцевого значення, але про це не свідчить жоден вказівник, про охорону об᾽єкту годі й згадувати.

Загалом, грабування курганів є поганим знаком і зазвичай активізується у часи воєн чи нестабільності у державі. Чорні археологи подейкують, нещодавно на Чигиринщині було знайдено скарб, вартістю 16 млн. грн. Де його знайшли залишається загадкою, яку правоохоронці чомусь не поспішають розгадувати. А поки можемо лише сподіватися, що мисливці не повернуться, щоб копати глибше.