«Стихійники» дістались до ОДА

Вранці 22 червня поліцейські почали черговий рейд по боротьбі зі «стихійною» торгівлею по вулиці Гоголя. На цей раз правоохоронці зіштовхнулись із опором підприємців, які намагались на місці довести свою правоту. Після того як градус подій дещо знизився, підприємці організувавшись знову рушили до міськради, де, за словами торговців, до них ніхто не вийшов. В результаті делегація рушила в облраду та вже там вимагали діалогу з посадовцями. На зустріч завітав заступник голови ОДА Сергій Овчаренко. Пан Овчаренко зайняв позицію підприємців та заявив, що торгові місця слід залишити. За словами Сергія Овчаренка, обласна адміністрація має намір виступити посередником у конфлікті між міською владою та підприємцями.
Шквал критики отримав на свою адресу начальник патрульної поліції Черкас Вадим Лісничук. Пан Лісничук озвучив основні вимоги патрульних стосовно торгівлі по вулиці Гоголя. Окрім того головний полісмен міста зауважив, що він і так пішов на поступки підприємцям, хоча «буква» закону вказує на більш рішучі дії.
Отже можна побачити черговий приклад, коли інтереси різних структур пересікаються в одній точці. З одного боку міська влада, яка поставила за ціль поставити крапку у питанні «стихійної» торгівлі, з іншого обласна влада, виступаючи посередником, але в той же час займаючи позицію підприємців. Окрім того є і третя сторона – поліція, обов’язок якої контролювати дотримання закону. В даному конфлікті заручником ситуації виступає правоохоронний орган, адже саме поліцейські отримують весь потік негативу зі сторони підприємців, які постійно апелюють тим, що вони торгують там вже майже 20 років. Але жоден з них не може або не хоче зрозуміти, що всі ці 20 років систематично порушувався закон.
Не можна відкидати того факту, що сьогоднішня боротьба міської влади та «стихійників» вигідна окремим людям, які намагаються підіймати градус подій та лобіювати свої інтереси. Зокрема на зустрічі у ОДА був особливо активним громадський активіст Володимир Матюша. Цей одіозний
активіст закликав присутніх до безстрокового голодного страйку під стінами міськради та звинувачував міську владу у «геноциді українського народу». Окрім того від пана Матюші декілька разів прозвучала думка щодо оголошення недовіри міському голові Черкас.
На жаль, розбіжності інтересів не дозволяє раз і назавжди розв’язати клубок проблем, який накопичувався протягом останніх 20 років.