Зухвале будівництво на землях історичної спадщини

Історично-культурне середовище Черкас продовжує руйнуватися. На замковому узвозі, в середмісті, під замковою горою невідомі намагаються збудувати елітний багатоповерховий будинок.
В управлінні будівництва та архітектури Черкаського міськвиконкому, куди ми звернулися за інформацією, повідомили нам, що їм невідомо про видачу дозвільних документів на будівництво. Однак місцеві мешканці та перехожі переповіли журналістам, що на місці давно знесеного комунального старого одноповерхового будинку за адресою Замковий узвіз 9/1 ведуться роботи по розчищенню будівельного майданчику. З неофіційних джерел нам стало відомо, що будівництво планує відома черкаська будівельна компанія. Наразі невідомими залишається питання земельної ділянки – яким чином земля, на якій коштом міста було знесено старий будинок і яка більше 10 років пустувала, потрапила в приватні руки.
Ще більшою загадкою є те, хто видав дозвіл на будівництво на території історико-археологічного заповідника? За інсайдерською інформацією, погодження вже отримано в обласній археологічній інспекції. Тому ми припускаємо, що будинок належитиме людям з орбіти губернатора Ткаченка.
Буквально впритул до можливого будмайданчика розташований старовинний будинок, побудований в 80-х роках 19 століття єврейським підприємцем Школьніковим. Це один з небагатьох будинків міста, що зберіг свій вигляд до наших часів. Але нове будівництво безпосередньо межуватиме з ним спільною стіною. Тому, припускаємо, що невдовзі пам’ятка архітектури ризикує також перетворитися на руїну.
Поруч з будівництвом – парк Козацький, на території якого колись був розташований замковий фасад. Новий будинок перекриє краєвид і значно погіршить цінність міського парку, що має оглядову алею, з якої відкривається краєвид на Дніпро.
Нагадаємо, що кілька років тому вже піднімався скандал у зв’язку з виділенням землі у підніжжя Замкової гори під будівництво отелю. Отель також мав бути багатоповерховим і закривати собою Замкову гору. Під тиском громадськості та економічної кризи, будівництво було призупинено. Жодних археологічних досліджень на його місці, попри виключну наукову цінність території не проводилося. Однак, за інформацією наших джерел, забудовник планує найближчим часом також повернутися до свого проекту, але вже замість отелю на цьому місці планується звести елітну багатоповерхівку, що остаточно зруйнує історико-культурне середовище середмістя Черкас, бо буде розташоване поміж Замковою горою та Долиною Троянд.
Чи здійсняться мрії вандалів, нам невідомо. Адже доля будівництва цілковито в руках громади міста та міської влади.