Черкасиобленерго виплачує дивіденди та готується до зборів акціонерів

Півроку тому наприкінці лютого телеканал «Антена-плюс» показав сюжет, в якому докладно виклав інформацію, яка яскраво свідчила про зловживання та махінації, які мали місце в роботі єдиної в області енергопостачальної компанії ПАТ Черкасиобленерго.

Але, жодної реакції після виходу нашого сюжету від черкаських правоохоронців так і не відбулося. Одне не розуміємо, якщо мова йде про зловживання та крадіжки, що призвели до мільйонних втрат бюджету правоохоронці уваги не звертають, то, напевне правоохоронна система має бути і в темі і в долі з шахраями.

Зробивши таку тривалу паузу, ми сподівалися, що в країні, напевне існує політична воля на боротьбу зі зловживаннями і що тоді щойно створене національне антикорупційне бюро має зайнятися даною проблемою. Принаймні нам поки невідомо про це.

Нагадаємо основні теми нашого розслідування. Що змінилося в роботі ПАТ Черкасиобленерго за останні півроку? Крім підвищення вартості електроенергії для населення та бізнесу? Практично нічого. Як не виписувалися податкові накладні так і продовжують. Що це означає? Споживачів обкрадають на вартість ПДВ, яка їм не повертається у зв’язку з нереєстрацією податкових забов’язань ПАТ Черкасиобленерго. Це є податковим злочином. Ми припускали, що енергетичного монополіста готують до приватизації і банкрутять. Але днями від наших джерел ми отримали сенсаційну інформацію – Черкасиобленерго кілька тижнів тому виплатило дивіденди в розмірі 8 мільйонів 600 тисяч гривень. В тому числі більше трьох мільйонів начебто державному засновнику. І це при тому, що підприємство має багатомільйонну заборгованість з податку на додану вартість. Як це кореспондується з податковим законодавством, складно навіть уявити. Ще один факт до майбутнього розслідування НАБУ.

За даними наших джерел, підприємство – посередник, «Енергосистема», що активно вимивала кошти з кількох обленерго, включаючи черкаське, раптово збанкрутіла. Можливо, заміна менеджменту очікує і Черкасиобленерго. Наразі вже кілька місяців засновники та фонд держмайна не можуть провести збори акціонерів. Чергові збори заплановані на серпень. Згідно інсайду – головне питання в зміні статуту підприємства. Мета – надати право змінювати керівника не зборам акціонерів, а наглядовій раді. Нагадаємо, що нині підприємство очолює Світлана Кузьминська. Щодо легітимності її призначення виникає чимало питань.

Сьогоднішній керівник підприємства вважається тимчасово виконуючим обов’язки. Після ймовірних змін в статуті керівника зможе призначати спостережна рада без участі засновників. Адже шлях до подальших зловживань та розкрадання державного майна лише полегшується.

Читати більше: Енергетичні монополісти тиснуть на черкаський бізнес;
У «Черкасиобленерго» існує корупційна змова?