Вкрадена ріка: Кому в Черкасах належить берег Дніпра?

Сюжет про незаконну забудову берега Дніпра в межах Черкас, що вийшов до ефіру на минулому тижні викликав чималий резонанс. Державні екологічні служби наперебій почали звітуватися про те, що журналісти все вигадали, а зображення будинків на сваях – марево або мультфільм, виготовлений вправними майстрами з «Антени».

Пляж між колишнім селом Василиця та дамбою в Черкасах незабаром можуть забудувати
Пляж між колишнім селом Василиця та дамбою в Черкасах незабаром можуть забудувати

Але найбільш цікавим є повідомлення, розтиражоване в заангажованих ЗМІ з недолугим твердженням про джерела запаху дніпровської води. Для невіруючих пропонуємо самотужки перевірити і сходити на пляж, відомий як «Андріївська дача», що знаходиться між колишнім селом Василиця та Черкаською дамбою. Поле плаваючих екскрементів сягає кілька сотень метрів і постійно переміщається від одного берега затоки до іншого в залежності від напрямку вітру.

Продовжуючи роботу над сюжетом, ми натрапили на шокуючу інформацію, що проливає світло на злочинні схеми, які масово використовуються в Черкасах для легалізації елітної забудови на березі. Виявляється, спритні ділки від влади вже давно розділили землю в районі міста. Громаді належить берег, дороги, пляжі і все що на них збудовано, включаючи інфраструктуру та інженерні комунікації. А от після урізу води – тобто підводна частина Дніпра належить одній з приміських селищних рад – або Чорвонослобідській, або Свидівській.

Шахрайські схеми забудови берегів Дніпра
Будинки на сваях мають ганок в Черкасах, а розташовані на землях Свидівка?

При тому зовсім не зрозумілим є межа розділення – адже рівень води в Кременчуцькому водосховищі постійно коливається, а уріз води мігрує на сотні метрів в залежності від пори року.

Тобто в адміністративних межах міста Черкаси будь-який спритник за певну винагороду може здійснити легалізацію намиву та побудову на ньому котеджів. При тому громада міста, міська рада не матимуть жодного стосунку  до цього.

В районі, про який ми розповіли, будинки на сваях побудовані … на землі Свидівської сільської ради. І нікого не засмутив той самий факт, що насправді мова йде не про землю, а про водні ресурси, які охороняються законом і де неможливо нічого будувати.

Свидівська сільрада нещодавно прославилася гучним скандалом з арештом СБУ сільського голови за хабар в кілька сотен тисяч доларів за оформлення земельної оборудки. Так от, виявляється хто насправді роздає берег в Черкасах в приватні руки?!!

Після виходу нашого сюжету, джерело повідомило журналістів про плани грандіозного намиву в межах міста. Між човновими причалами та дамбою, саме на місці цього сплюндрованого пляжу буде зроблено намив і побудовано мікрорайон з елітними котеджами. Ми на сьогодні не змогли з’ясувати, чи зроблено на даний час проектну документацію. Але     перемовини між бізнесменами та корупціонерами зі Свидівської сільради а також представниками державної адміністрації черкаського району нам підтвердили кілька джерел. При тому розповівши нам, про початок перемовин з Черкаською міською радою та виконкомом про наступну легалізацію намиву.

Цей мальовничий пляж незабаром буде засипано піском і тут виросте елітна забудова
Цей мальовничий пляж незабаром буде засипано піском і тут виросте елітна забудова

Але навряд чи з цим підходом погодиться черкаська громада та активісти патріотичних та екологічних організацій. Вкрасти у громади черговий куточок мальовничої природи не вдасться. А питання зносу незаконних будівель неодмінно стане предметом розгляду на одному з найближчих виконкомів. Журналісти разом з активістами готують звернення до міського голови пана Бондаренка про порушення Конституції та норм природоохоронного та містобудівного законодавства масовою забудовою Дніпра.

Говорячи про схему махінації слід зазначити, що вона є доволі поширеною не  тільки в районі Черкас. Саме за такою схемою вже захоплено та забудовано території узбережжя в районі Києва, Переяслава, Дніпропетровська, Одеси та всіх інших міст, розташованих на берегах морів та річок. І чим скоріш відбудеться справжня адміністративна реформа, яка передасть всі ресурси в управління об’єднаних громад, тим скоріше припиниться безлад та рейдерство в природоохоронних зонах водних об’єктів. Але, це вже питання недалекого майбутнього.