Що відбулося біля офісу ПАТ Черкасиобленерго?

Забарикодована територія «Черкасиобленерго» підсилено охоронялась співробітниками приватних охоронних фірм. Через деякий час на територію заїхав бус з людьми у одностроях. Було зрозуміло, що вони до чогось готуються. Адже по периметру були розставлені люди в повній готовності.

Невдовзі приїхали невідомі, серед яких був, нібито новопризначений  виконуючий обов’язки генерального директора «Черкасиобленерго» Михайло Петровський, його юрист та бійці у камуфляжі. Вони вимагали негайного пропуску їх на територію підприємства. На що охоронці з іншої сторони відповідали негативно.

Спочатку за допомогою слів новопризначений директор намагався довести свою правота та дістатись до свого робочого кабінету, проте охоронці території не піддавались. Поступово кількість представників групи підтримки Петровського збільшувалась. Вони раз-по-раз намагались самотужки відкрити ворота, однак охоронці за воротами не давали їм це зробити.

Новопризначений в.о. генерального директора «Черкасиобленерго» заявляє, що має всі відповідні документи, які підтверджують його призначення.

Намагався довести неправоту Петровського представник правоохоронних органів, начальник управління Богдан Возняк. Подекуди діалог відбувався на підвищених тонах.

Далі події розгоратись із блискавичною швидкістю. Поки всі стояли біля основних воріт, правіше до паркану під’їхав бус з молодиками в балаклавах та білим скотчем на рукавах. За допомогою драбин їм вдалося проникнути на територію підприємства та зламати опір охоронців. За лічені секунди вони захопили периметр та вже, за допомогою бит та вогнегасників, витісняли охоронців за територію. Не обійшлось без насильства. Молодики палицями та ногами били охоронців, проганяючи їх за паркан. Отримали і журналісти. Оператора «Антени» та одного з київських каналів обприскали вогнегасником. Примітним фактом є те, що серед атакуючих були помічені люди кавказької зовнішності та люди, які тісно пов’язані з криміналом. Одним з командирів цієї групи людей був Ахмед, саме так він представлявся. Він ідентифікував себе бійцем батальйону «Айдар». Також ми не оминули увагою того, що молодики на рукавах мали білий скотч. Ще у 2014 році сепаратисти на сході України позначали себе саме таким чином.

Після того як територія перейшла під контроль Петровського та його команди, вони розпочали діалог з представниками поліції. Далі відбувались просто парадоксальні речі. Люди, які тільки що захоплювали територію, вибірково по декілька чоловік запускали на територію поліцейських. Що, в подальшому, зіграло поганий жарт з ними.

Невдовзі приїхав автозак із поліцією у спецзасобах, які увірвались на територію та почали зачищати периметр від молодиків та людей у камуфляжу. За 5 хвилин підприємство очистили від нападників.

Ми припускаємо, що захоплення «Черкасиобленерго» було замовлене теперішніми керівниками. Не виключено, що це було зроблено з метою затримки часу та відтермінування зміни головного менеджменту підприємства.

Загалом подія 9 вересня викликають у власновидців подівійні відчуття. З одного боку, НАБУ розслідує вражаючі зловживання з боку вже минулого керівництва. З іншого, метода, з якою новий очільник спробував зайти на підприємство дивує. Чому б замість “тітушок” не звернутися до поліції?

Крім того слід розділити нападників принаймні на дві групи. Одна більш менш ввічлива. Це люди в камуфляжі, дехто з них з нашивками “Айдару” та інших патріотичних організацій. Інші – в чорних футболках і білим “сепаратистським скотчем на руках. Саме другі били всіх подряд, нападали на журналістів, спробували збити безпілотний літальний апарат “Антени”, але були відбиті журналістами.

Словом, черкаська поліція та СБУ відтепер завантажені роботою на доволі довгий період. Це, можливо, є тестом на зрілість для черкаських правоохоронців. Чи зможуть вони якісно, швидко розслідувати кримінальне впровадження і забезпечити доступ законного керівництва на пілдприємства, 46% пакет акцій якого належить державі.

Автори:
Валерій Воротник, Денис Козловський, Сергій Пресняков


dscf7477
dscf7490
dscf7502
dscf7506
dscf7511
dscf7524
dscf7527
dscf7529
dscf7530
dscf7532
dscf7533
dscf7535
dscf7546
dscf7554
dscf7556
dscf7561