Громадські слухання чи імітація?

У Черкасах громада, міська влада та інвестори обговорили будівництво сміттєпереробного заводу. Згідно з проектом його мають звести неподалік житлових кварталів міста, а саме на третій лінії «Черкаського хімволокна». Проект відразу викликав занепокоєння як у пересічних черкащан, так і у спеціалістів у галузі екології. Зокрема щодо ризиків викиду шкідливих речовин та, як наслідок, погіршення атмосферного фону у межах міста. Однак зацікавлені інвестори заперечують загрозу, яку може завдати підприємство і навпаки, акцентують на його перевагах.

Один з основних інвесторів готовий вкласти у будівництво сміттєпереробного заводу 70 млн. доларів. Мовляв, підприємство буде щодня переробляти 500 тонн твердих відходів за чистою технологією, що не загрожує навколишньому середовищу.

Натомість черкаські депутати глибоко дослідивши питання заявляють – сміттєпереробний завод поблизу Черкас – це вибухівка уповільненої дії. За словами народного обранця Павла Карася подібні технології не використовуються ніде у Європі, а черкащани мають справу з аферистами.

Опитування учасників громадських слухань показує неоднозначне ставлення до проекту. Черкащани хочуть мати сучасне підприємство та нові робочі місця, але побоюються екологічних ризиків.

За інформацією, наданою джерелом нашому телеканалу, учасників громадських слухань привезли кількома автобусами на засідання з інших районів, всі вони показували довідки про працевлаштування у місті Черкаси. Згідно із законодавством, участь у громадських слуханнях можуть брати особи, що не проживають, але працюють у відповідному місті. Дехто із привезених навіть не міг пояснити, чому він тут знаходиться і що збирається обговорювати.

Таким чином організатори скористалися технологією фальшування. Крім того вони ще й відверто порушили закон, роздавши присутнім анкети з вимогою надати персональні дані, збирання, зберігання та обробка яких заборонена без згоди громадян. Такі шахрайські махінації організаторів  заслуговують на увагу поліції та прокуратури.

На щастя, черкащани і ті, хто приїхав з метою отримати вигоду, не дозволили зробити з них дурнів та проголосували проти будівництва сміттєпереробного заводу. Не зважаючи на це компанія «Еко-Баік» збирається продовжувати втілювати в життя свій інвестиційний проект. Натомість директор міського департаменту житлово-комунального комплексу Олександр Яценко запевнив, що без легітимних громадських слухань ніякого заводу не буде.