У Черкаському інституті провели евакуацію та «загасили» полум᾽я

Рятувальники провели навчання в Черкаському інституті банківської справи
2 листопада у Черкасах на базі Черкаського банківського інституту були проведені тактико-спеціальні навчання з ліквідації умовної пожежі та рятування потерпілих.
Для підвищення рівня професійної майстерності, вдосконалення знань та навичок до участі у навчаннях також були залучені керівники Державних пожежно-рятувальних частин області.
За тактичним задумом навчань, пожежа виникла у лекційному залі на 4-му поверсі учбового корпусу.
Охорона закладу отримавши інформацію про загорання, одразу повідомила про подію до Служби порятунку за номером «101».

Спроби ліквідувати вогонь первинними засобами пожежогасіння успіху не мали. Через сильне задимлення третього та четвертого поверхів адміністрація вимушена була провести повну евакуацію учнів та педагогічного колективу.
«Наш заклад відноситься до об’єктів з масовим перебуванням людей. На сьогоднішній день в університеті навчається понад 700 студентів, працюють більше сотні людей, – зазначила виконуюча обов’язки директора Черкаського банківського інституту, Університету банківської справи Наталія Рогова. – Навчання які пройшли сьогодні на території нашого інституту є досить важливими та необхідними для нас. Як студенти, так і працюючий персонал мали змогу відпрацювати власні дії на випадок пожежі. Побачити як діяти у разі виникнення надзвичайної ситуації. Сподіваємося, що такий досвід нам не знадобиться, проте, як кажуть: «хочеш знати як, то вчись», – підкреслила Наталія Василівна.
За лічені хвилини після повідомлення, до місця виклику прибули пожежно-рятувальні підрозділи не лише черкаського гарнізону а й інституту пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля.
Один за одним отримуючи від штабу пожежогасіння завдання, вогнеборці в апаратах захисту органів дихання відправлялися на бойові дільниці.
Під час навчань, відділ реагування Управління на чолі із начальником Олександром Горобцем, постійно ставили перед рятувальниками все нові і нові завдання. Навмисно ускладнюючи обстановку для керівної ланки підрозділів вони змушували рятувальників використовувати у своїх діях на місці події увесь наявний технічний арсенал, обладнання та спорядження.
Традиційно під час навчань, на місці події було відпрацьовано взаємодію із іншими службами екстреного виклику. Із врятованими впевнено працювали медичні працівники бригади швидкої медичної допомоги. Представники національної поліції забезпечували безпеку дорожнього руху, працювали із учнівською молоддю.
«Сьогодні спостерігаючи за усіма діями різних служб я зрозумів, що ми й самі повинні бути підготовленими до різних надзвичайних ситуацій. Після сьогоднішніх навчань я вже чітко усвідомлюю що й якій послідовності необхідно робити, – відмітив студент інституту Григорій Капенгелій, – ми вивчили правила надання першої медичної допомоги, навчилися правильно переносити потерпілих, користуватися вогнегасниками а головне, ні в якому разі не піддаватися паніці», – зазначив Григорій.
«Всього до навчань було залучено 8 одиниць спеціальної і пожежно-рятувальної техніки та 70 рятувальників. Учасники навчань діяли чітко та злагоджено, тому я певен, що за реальних умов пожежі усі завдання будуть виконані оперативно та професійно. В цілому результатом тактико-спеціальних навчань я задоволений – ми відпрацювали кілька різноманітних тактичних прийомів та схем, визначили для себе пріоритетний алгоритм дій. Приємно що поглиблюється наша співпраця із усіма службами взаємодії, енергетиками, медичними працівниками представниками національної поліції», – зазначив начальник відділу реагування на надзвичайні ситуації Управління ДСНС у Черкаській області Олександр Горобець.