Черкащани відзначили День визволення міста від фашистських загарбників

Представники влади, громади та ветеранських організацій поклали квіти до Пагорбу Слави.

14 грудня  – знаменна дата в історії Черкас. 70 років тому, 14 грудня 1943 року, доблесні радянські воїни визволили наше місто від німецько-фашистських загарбників.

Початком визволення нашого міста від німецько-фашистських загарбників вважається ніч із 12 на 13 листопада 1943-го року. Форсування Дніпра, битва за Черкаси мали винятково важливе значення для підготовки блискучої операції з оточення і знищення Корсунь-Шевченківського угруповання ворога.

Про запеклість цієї битви свідчить хоча б той факт, що у «Черкаській операції» були задіяні 25 радянських військових з’єднань і частин, в тому числі: 3 стрілецькі, 1 повітряно-десантна, 2 авіаційні і 1 зенітно-артилерійська дивізії, 4 бригади – танкова, артилерійська і 2 повітряно-десантні, 7 артилерійських полків різного призначення, серед них – полк гвардійських мінометів, уславлених «катюш», 3 авіаційні полки і 1 окрема ескадрилья, 3 інженерно-саперні батальйони. Всім згаданим з’єднанням і частинам наказом Верховного Головнокомандуючого згодом було присвоєне почесне найменування «Черкаських».

28 жовтня черкащани відзначили День визволення України від нацистських загарбників.