Черкащан закликають підгодувати птахів

Зараз, коли вдарив лютий мороз, у зимовій пастці опинилися птахи, яким так потрібна людська підтримка. Холодно і голодно їм. Все заховано під снігом, немає чим поживитися. Адже  птахи гинуть не стільки від морозу, скільки від браку їжі: їм просто не вистачає енергії, значна частина якої взимку витрачається на підтримку температури тіла, яка у птахів становить від 39 до 45 градусів за Цельсієм. За словами орнітологів, що менші пташки, то частіше вони гинуть. Крім синичок і горобців, погода вбиває й більших птахів – голубів, дроздів, дятлів, сойок…

Кожен із вас може допомогти птахам вижити: достатньо просто зробити годівничку і час від часу підсипати туди їжу. Найкращим кормом для птахів є звичайне соняшникове насіння, але пам’ятайте: воно має бути несмаженим. Дрібним птахам, що мають маленький дзьоб, важкувато добути ядро зі шкаралупи, тому радимо дещо потовкти насіння.

Дуже полюбляють птахи насіння кавуна та гарбуза. Його не потрібно смажити, а перш ніж давати птахам, ледь-ледь розчавити качалкою. Вони подякують також за насіння диких злаків та бур’янів, конопель, проса, вівса. До речі, якщо у вас немає годівниці, сміливо насипайте корм на сніг. До такого імпровізованого «столу» теж злітатимуться птахи. Також їм смакуватиме несолона картопля в «мундирах», яку, перш ніж покласти в годівницю, варто розломити навпіл.

Не варто годувати птахів гречаними, пшеничними, ячмінними крупами, а також рисом і пшоном. Два останні види круп розбухатимуть у шлунках птахів і завдаватимуть їм додаткових неприємностей у холоди. Також не варто загодовувати птахів хлібом, а якщо пригощаєте, то лише білим: чорний хліб шкідливий для всього птаства. Подбаємо про пернатих узимку, і вони віддячать вам навесні та влітку.

У черкаських парках з᾽явилися нові годівнички.