Черкасці відзначають 100-річчя Данила Нарбута

З нагоди ювілею у Черкасах запланували низку мистецьких заходів. Розпочинають художній марафон символічно з виставки робіт вихованців дитячої художньої школи ім. Данила Нарбута. Кращі витвори увійшли до тематичного каталогу.

В основі творчості Данила Нарбута — переважно етнографічні мотиви й українські історичні сюжети. Шевченківську премію художник отримав за портретні серії «Сподвижники Б. Хмельницького», «Гетьмани України», а також за філософсько-історичне полотно «Страшний суд», чуттєві й високохудожні картини «Вибори кошового» та «Покрова Богородиці».

Черкаська майстриня показала «душу народу»

Полотна, сорочки, подушки, картини – творчій уяві немає краю. Унікальну виставку “Полотняних оберегів” у галереї народного мистецтва презентувала майстриня Ольга Мартинова.

У Черкасах – летальний випадок «свинячого грипу»

У Черкасах зафіксовано перший випадок «свинячого грипу». Внаслідок чого особа померла. Пандемія цієї хвороби відбулася у 2009 році, останні випадки на Черкащині зафіксовані 5 років тому. Тож нині відповідні служби роблять усе можливе аби попередити поширення захворювання. Зокрема здійснюють щоденний лабораторний аналіз. Пік захворюваності на грип в області очікується у лютому.

Як не стати жертвою грипу та попередити захворювання знає головний інфекціоніст міста Світлана Волгіна. Адже вірусна пневмонія може розгорітися у легенях блискавично – протягом 48 годин.

Тим часом область у повній готовності до епідемії, усі лікарні оснащені необхідними медпрепаратами, навіть створили резервне відділення на 500 ліжок на випадок масової захворюваності.

Поезія заради життя

Черкаси доєдналися до світової акції на підтримку засудженого палестинського поета Ашрафа Фаяда. 17 листопада 35-річний творець був засуджений до смерті судом Саудівської Аравії за “злочин” відступництва. Поет позбавлений доступу до адвоката протягом усього утримання під вартою і судового розгляду.

Окрім відречення від ісламу, Ашрафа також звинувачують у богохульстві і промоції атеїзму в його збірці віршів Instructions Within.

14 січня 2016 року в різних містах світу пройшли всесвітні читання на підтримку Ашрафа. До ініціативи вже доєдналися 263 автори з 67 країн. Черкасці також зробили свій внесок. У музеї «Кобзаря» творча молодь читала вірші палестинця та власні поезії, аби хоча б духовно підтримати митця.