ТК «Антена» буде боротися за місце в ефірі

Про це під час прес-конференції повідомив головний редактор телеканалу “Антена” Валерій Воротник. Зокрема, він повідомив про раптове припинення мовлення ЗМІ, розповів про історію його створення та принципи роботи, а також закцентував на непрофесійній та неправомірній діяльності Нацради з питань телебачення і радіомовлення, яка через зволікання видачі ліцензії залишила 300-тисячне місто без новинного телеканалу.

– Протягом двох років телеканал став популярним у Черкасах, оскільки він єдиний у місті працював цілодобово. Наша команда виробляла від 6 до 25 новинних сюжетів на добу. Останнім часом в ефір також виходили журналістські антикорупційні розслідування, – зазначив Валерій Воротник.

Відповідальність за відключення телеканалу “Антена” з мережі керівник медіа повністю покладає на Нацраду з питань телебачення та радіомовлення. Саме вона видає ліцензії телеканалам на строк 10 років. Враховуючи конфлікт інтересів з екс-засновником телеканалу було прийнято рішення створити новий телеканал на базі громадської організації, що має статус неприбуткової організації. Всі зароблені кошти планувалося спрямувати на розвиток телеканалу та його співпрацю з іншими міжнародними та всеукраїнськими ЗМІ.

– Нацрада повинна була розглянути питання щодо видачі ліцензії в місячний термін. Але питання чомусь постійно зависало. Врешті “Воля” була змушена припинити мовлення телеканалу, – додав Валерій Воротник.

Питання щодо надання ліцензії телекомпанії “Антена” буде вирішуватися на засіданні Нацради, що відбудеться 14 квітня.

Черкасами бігають зграї собак

На бул. Шевченка поблизу зупинки громадського транспорту “Пушкіна” було помічено зграю собак. Тварини були  не агресивні, вільно пересувались містом, втім вони можуть бути носіями інфекцій або ж спричиняти аварійні ситуації на дорогах.

Журналісти телекомпанії «Антена» просять Президента стати гарантом дотримання їх професійних прав та свобод

У зв᾽язку з припиненням трансляції програм телеканалу його працівники надіслали звернення до Президента України, голови Верховної Ради України, Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення.

Зокрема, у зверненні йдеться:

«8 квітня 2016 року черкаський телеканал «Антена-плюс», несподівано для нас, журналістів телеканалу, а також для десятків тисяч глядачів м. Черкаси припинив своє мовлення. Наші програми, підготовлені до ефіру цього дня, не вийшли у світ. Також виявилися марними наші труди по підготовці підсумкових тижневих новин. Вважаємо, що така практика є не інакше як протиправним припиненням діяльності засобу масової інформації, порушує наші громадянські та журналістські права, конституційні права наших глядачів, мешканців 300-тисячного міста Черкаси.

3 лютого 2016 року було зареєстровано юридичну особу — ТОВ «Телекомпанія «Антена», а вже 18 лютого відповідно до чинного законодавства було подано пакет документів до Національної ради України з телебачення та радіомовлення (ліцензійна справа №7/158 від 18.02.2016 р.). Згідно з вимогами українського законодавства, ліцензія на кабельне мовлення видається без проведення конкурсу. Відповідно до чинного законодавства Національна Рада з питань телебачення та радіомовлення   мала розглянути нашу заяву та протягом 10 днів з дня надходження письмово повідомити заявника у разі, якщо документи мають недоліки, і надати час для їх усунення, а максимум за 30 днів після отримання документів або мотивовано відмовити, або прийняти рішення про видачу ліцензії. Тобто до терміну закінчення дії ліцензії телеканалу «Антена-плюс», що забезпечило б комфортність зміни юридичної особи телеканалу і було б практично непоміченим нашими глядачами.

Жодних письмових заперечень та зауважень від відповідних служб Нацради протягом встановленого терміну ми не отримували. В телефонному режимі протягом першої половини березня було уточнено дрібні неточності у документах, подані відповідні листи та документи. Зі слів працівників департаменту ліцензування Нацради, зауважень до пакету документів не було. Відповідні листи, додаткові роз’яснення ми надіслали до Національної Ради, і 8 квітня нами було отримано електронного листа від НР з інформацією, що питання розгляду заяви на видачу ліцензії нашому телеканалу винесено на засідання НР на 14 квітня.

Ми апелюємо до совісті посадовців Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, і просимо поважні державні інституції стати гарантом наших конституційних прав та свобод та прав і свобод громади м. Черкаси.

Ми нарешті здійснили мрію почати працювати в ЗМІ, яке має прозору та відкриту структуру, керується в своїй роботі принципами демократії та свободи слова, а ми, в свою чергу, можемо брати участь у роботі засновника — об’єднання громадян — з метою максимальної реалізації наших, і не тільки, прав та свобод.

З огляду на сказане вище, просимо від Національної ради з питань телебачення та радіомовлення забезпечити чесний, відкритий та прозорий розгляд заяви ТОВ «Телекомпанія «Антена» на засіданні, що відбудеться 14 квітня; з метою негайного поновлення роботи телеканалу.

Ми розуміємо, що наше питання виглядає дрібним на тлі драматичних подій, що відбуваються в Україні. Але просимо вас зауважити, що мова йде саме про один з основоположних принципів демократії. Наші права та права наших глядачів уже порушені. Але з огляду на демократичний курс, яким рухається Україна, просимо захистити право черкащан на безперешкодне отримання інформації; взяти під особистий контроль питання дотримання законодавства, унеможливлення корупційних впливів при розгляді заяви телеканалу «Антена».

З повагою, колектив ТОВ «Телекомпанія «Антена»