У Сумській області виявили сибірку. На Черкащині вживають превентивних заходів

У селі Миропілля на Сумщині нещодавно було виявлено сибірку. Трупи овець, що померли від цієї небезпечної хвороби, було виявлено на річці Псел, яка протікає на території Сумської та Полтавської областей і впадає у Дніпро між Кременчуком та Горішніми плавнями.

Наскільки Черкащина готова до зустрічі зі смертоносною бактерією, у телефонній розмові «Антені» розповів заступник головного державного інспектора ветеринарної медицини області Віктор Маламуж.

Сибірка – надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка проявляється у людей та тварин у вигляді тяжкої інтоксикації, лихоманки, виникненням набряків і карбункулів, ураженням кишківника, легень, мигдаликів. Інкубаційний період 1-3 дні, хвороба протікає дуже швидко. Вже через декілька хвилин або годин після появи неспецифічних ознак хвороби тварина в судомах може загинути.
Найбільш сприйнятливою до збудника інфекції є рогата худоба. Зараження тварин проходить через повітря, корм, воду, а також при потраплянні збудника на пошкоджену шкіру та слизові оболонки.

Найбільш небезпечними є трупи тварин, які загинули від сибірки, а також їхня шкіра, щетина, кістки, роги.

При виявленні збудника сибірки з допомогою мікроскопії тушу з органами і шкурою, не очікуючи результатів бактеріологічного дослідження, спалюють.

Збудник інфекції – сибіркова бацила – нерухома паличка. В зовнішньому середовищі зберігається у споровій формі десятками років, у ґрунті за певних умов може розмножуватись.

Експерти ветеринарної медицини запевняють, що м᾽ясо, яке продається у магазинах та на санкціонованих ринках, підлягає експертизі і є безпечним для споживання, а от у місцях стихійної торгівлі цілком можливо «підхопити» неякісний або й небезпечний продукт.

За інформацією Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, у червні сибірська виразка була виявлена у Румунії. В Україні востаннє сибірку фіксували у Смілянському районі, с. Макіївка в 2012 році.

У разі виникнення підозри на хворобу слід негайно звернутися до найближчої державної ветеринарної установи.

Трагедія на Черкащині: загинуло четверо осіб, серед яких немовля

Подія сталася на автодорозі Канів-Черкаси-Кременчук, неподалік села Свідівок. Автомобіль «CHEVROLET AVEO» зіткнувся з вантажівкою, що стояла обабіч дороги. Від удару на місці загинуло четверо осіб, серед яких немовля 2016 року народження.Ймовірна причина аварії: водій легковика заснув за кермом.Рятувальники за допомогою спеціального обладнання відключили подачу газу до двигуна, від’єднали акумулятор та деблокували загиблих із салону понівеченого автомобіля.

Кількість ДТП на Черкащині зросла на 15%. 

Черкащан закликають убезпечити житло від юридичної крадіжки за допомогою SMS

Смс-маяк – це сервіс Міністерства юстиції, створений для інформування власників про будь-які реєстраційні дії з їхньою нерухомістю. Чим швидше власник зреагує на захоплення майна, тим більше шансів повернути вкрадене без втрат. За законом власник нерухомого майна має можливість накласти заборону на проведення реєстраційних дій терміном до 10 діб. Для того, щоб активувати смс-маяк потрібно отримати реєстраційний номер майна, перевірити наявність номеру в Реєстрі та поставити об᾽єкт на моніторинг. Вартість такого сервісу складає 30 грн./місяць за 1 об᾽єкт.

Стати юридичною особою тепер простіше, інформують у Черкаському управлінні юстиції.

Дніпровські експерти розкритикували черкаську транспортну галузь

Транспортна система в Україні є однією з найбільш корумпованих, вважають експерти. За підрахунками обсяги витрат з місцевих бюджетів на транспортну сферу 22 обласних центрів перевищують 33 млн. євро.
«Дніпропетровський координаційно-експертний центр» провів дослідження, в ході якого міським радам ставили запитання про громадський транспорт, які стосуються графіків руху, договорів з перевізниками, паспортів маршрутів тощо. Черкаси відзначились фіктивними відповідями.
Нам вдалося знайти на сайті Черкаської міської ради, як мінімум програму розвитку міського електротранспорту на 2017-2020 роки із текстовим додатком, де розписано структуру програми, схему тролейбусних маршрутів, розрахунками та переліком запланованих заходів.

Вірус Petya і технічна тягнучка: чому черкащани не довіряють безготівковим розрахункам?

Нещодавно українську банківську систему сколихнув вірус Petya. У зв᾽язку з цим впродовж декількох днів клієнти не змогли скористатися своїми карками для розрахунку через термінали та банкомати. Зокрема, у Черкасах деякі магазини не працювали взагалі, в інших шикувалися довгі черги. Це підірвало довіру платників до безготівкового розрахунку і нанесло збитки банківським розрахункам. Досі не всі організації здолали вірусну атаку. За результатами опитування черкащани не однозначні у своєму виборі форми оплати товарів та послуг.

У країнах Європи та світу рівень захищеності банківської системи значно перевищує український. Наприклад, у Канаді понад 50% населення надає перевагу безготівковим розрахункам. Про вітчизняні реалії поінформував представник НБУ в Черкаської області Сергій Забудський.

В Україні випущено 58 млн. платіжних карток, лише 32 млн. з них активні. Тим часом на території Черкащини діє понад 1000 банкоматів і більше 6000 терміналів. Та це складає лише 3% від загальної кількості на території країни. Першочергові потреби вітчизняної банківської системи – не технічний прогрес, а мінімізація знецінення гривні.