Черкаські медзаклади перевірять на доступність ліків для «хронічних» пацієнтів

Моніторинг здійснюватиме благодійна організація «Черкаська мережа». Її учасники наголошують на важливості такого дослідження у зв᾽язку з реформою державних закупівель у сфері охорони здоров᾽я.

Цього року в 6 областях України і Черкаській, зокрема, неурядові організації здійснюють моніторинг доставки, наявності та використання лікарських засобів, щоб зрозуміти, які життєво-необхідні ліки досягають свого пацієнта.

Нині у Черкаській області офіційно зареєстровано 3600 осіб із ВІЛ-позитивним статусом, які отримують відповідну терапію. Ще 1100 осіб виявили ознаки хвороби, але не встигли розпочати лікування. З онкологічними захворюваннями борються 36000 черкащан і дитячим гепатитом – 30 осіб. Результати дослідження щодо закупівель ліків обіцяють оприлюднити протягом року.

В Україні стартувала програма «Доступні ліки». 

Завтрашня сесія Черкаської міськради скликається безпідставно, – вважають юристи

У відділі загально-правових питань купа зауважень. Як відомо, за відсутності на робочому місці міського голови Черкас Анатолія Бондаренка, секретар міськради Олександр Радуцький дав розпорядження про скликання позачергового сесійного засідання. У порядку денному – перелік спірних питань, кожне з яких має низку зауважень збоку профільних департаментів.

15 депутатів Черкаської міськради підписалися під зверненням до секретаря міськради про призначення сесії. Частина депутатів проти. У тому числі Олексій Романов, він вважає призначену сесію безпідставною і має на це власні аргументи.

Депутатів попередили про те, що незаконне скликання сесії призводить до прийняття протиправних рішень, які підлягають оскарженню в судовому порядку.

Відвертий саботаж: «антимерівська коаліція» на чолі із секретарем міськради намагалася зірвати сесію. 

З початку 2017 року за сприяння Черкаської обласної служби зайнятості організували власну справу 24 особи

Цього року за сприяння Черкаської служби зайнятості організували власну справу як суб’єкти підприємницької діяльності 24 особи.

Сума наданих коштів складає 866 тис.грн., середні витрати на одну особу перевищили 36 тис.грн.

Найбільш поширеними видами економічної діяльності у Черкаській області є: оптова та роздрібна торгівля, торгівля транспортними засобами – 47,3%; сільське господарство, лісове та рибне господарство – 7,3%; переробна промисловість (виробництво) – 3,5%; транспорт та зв’язок – 6,1%.

З метою активізації зусиль клієнтів щодо пошуку роботи службою зайнятості проводяться масові та інформаційно – довідкові заходи, а саме: круглі столи, ярмарки та міні – ярмарки вакансій, дні відкритих дверей тощо.

Велика увага приділяється інформуванню та професійній підготовці майбутніх підприємців. Широким попитом користується організація навчання безробітних основам підприємництва, бізнес-планування та самозайнятості.

Спеціалісти служби зайнятості регулярно проводять семінари та тренінг-семінари: «Як розпочати свій бізнес», «Від бізнес-ідеї до власної справи”, які можуть відвідати всі бажаючі.

Направленню на навчання на курси служби зайнятості передує відповідна профорієнтаційна робота, тестування та визначення безробітними бізнес-ідеї, що є основою написання якісного бізнес-плану.

В центрах зайнятості майбутні та діючі підприємці можуть отримати консультації з різних питань щодо організації та провадження підприємницької діяльності.

Для надання консультацій залучаються представники сектору Державної регуляторної служби України в Черкаській області, підрозділів з питань фінансів та економічного розвитку органів місцевого самоврядування, об’єднання роботодавців, банківських установ, Фонду підтримки підприємництва тощо.

Відділ організації сприяння працевлаштуванню Черкаського ОЦЗ

Питання землі залишається відкритим: громади вимагають від Парламенту надати можливість їм розвиватися

Об’єднані громади «засипали» зверненнями Верховну Раду України з проханням якнайшвидше розглянути проект закону, який розширює їх повноваження у сфері земельних відносин. Про це повідомив експерт Центрального офісу реформ Іван Лукеря. За його словами, на сьогодні громади з усіх областей України направили такі звернення на ім’я Голови Верховної Ради України та народним депутатам.

«Мені відомо про більше двох сотень таких звернень тільки за останні два тижні. Це ще раз доводить, що вирішення земельних питань для об’єднаних громад є вкрай важливим. Вони не вимагають чогось неможливого або того, що не вкладається в законні рамки. Якщо реформа місцевого самоврядування спрямована на створення спроможних, самодостатніх громад, то досягнути цього без наявності в громад такого важливого ресурсу як земля буде складно. Концепція реформи визначає одним із її завдань надання громадам права розпоряджатися земельними ресурсами в межах своєї території. І це треба виконати», – сказав Іван Лукеря.

«На жаль, сьогодні в Україні громади здійснюють свої повноваження тільки у межах населених пунктів та не можуть вирішувати питання у сфері земельних відносин за їх межами.  Такий стан справ обмежує можливості органів місцевого самоврядування здійснювати управління, спричинює неефективне використання земельних ресурсів за межами населених пунктів, ускладнює розвиток громад та зменшує їх матеріальну основу», – йдеться у зверненні до Парламенту голови Новоборівської об’єднаної громади Житомирської області Григорія Рудюка.

Нагадаємо, 18 вересня 2017 року Уряд направив на розгляд Верховної Ради України проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління земельними ресурсами в межах території об’єднаних територіальних громад» ( № 7118).

Документ, у разі його прийняття, розширить повноваження органів місцевого самоврядування у галузі земельних відносин, надасть сільським, селищним та міським радам об’єднаних територіальних громад  повноваження з управління землями в межах території відповідних територіальних громад.

За даними групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, плата за землю займає майже 15% у структурі надходжень до загального фонду місцевих бюджетів, а в надходженнях місцевих податків і зборів – понад 50%. Експерти зазначають, що прийняття законопроекту № 7118 надасть змогу об’єднаним територіальним громадам значно розширити базу оподаткування за рахунок плати за земельні ділянки та потенційно збільшити надходження до бюджету. Також положення даного законопроекту позитивно вплинуть на продовження процесу об’єднання територіальних громад і реалізацію одного з базових принципів місцевого самоврядування – принципу повсюдності місцевого самоврядування.

Прес-центр урядової ініціативи «Децентралізація»

На черкаській вулиці можна знімати фільм жахів

Побутові відходи, сміття, залишки тварин та бродячі собаки – антураж біля зупинки громадського транспорту по вул. Пилипенка. Раніше неподалік смітника знаходилась розливайка, тож місцеві пияки продовжують проводити тут своє дозвілля. Поряд із антисанітарією знаходяться продуктові магазини, поштове відділення та дитячий будинок.

Придніпровська СУБ несе збитки через вивезення великогабаритного сміття. 

Перший день канікул педагогічний колектив ЗОШ №28 провів у Мошнах

За ініціативою директора навчального закладу Тетяна Скорик, вчителі ознайомились з роботою творчих студій у сільській місцевості, відвідали музей Т. Шевченка та архітектурні пам’ятки. Зі свого боку Араік МКРТЧЯН – підприємець, меценат надав усю посильну допомогу, щоб ця поїздка відбулась на найвищому рівні.

Презент учням та вчителям – екскурсійні поїздки Черкащиною. 

У Черкасах відновлюють головний каналізаційний колектор

Колектор був побудований у 70 р. р. минулого століття і зазнав руйнації у зв᾽язку з тривалим терміном експлуатації, дії газової корозії та наявності грунтових вод. За оновлення головної каналізаційної артерії міста взявся «Черкасиводоканал».

Вартість проекту сягає 119 млн. грн., термін виконання – 18 місяців. На об᾽єкті працює київський підрядник, що має досвід виконання таких робіт. Використовуються матеріали українського виробника. Наразі на місці працює спецтехніка та особовий склад, відбувається встановлення металевих кріплень, облаштування свердловин для водопониження на глибині 6,5 м та бетонування нової основи оглядових колодязів.

Усі роботи здійснюються з використанням новітніх технологій. Тож найближчі півстоліття оновлений колектор не має завдавати жодних проблем системі водовідведення міста.

«Черкасиводоканал» запустив пропозицію адресної доставки питної доочищеної води у тарі споживача.