«Ні, синку, це-фантастика»,- Павло Карась про початок опалювального сезону в Черкасах

На ранковій нараді у мерії Черкас представник КП «Соснівська СУБ» повідомив про те, що теплова мережа Південно-Західному району не заповнена водою. Це може стати суттєвою перешкодою початку опалювального сезону в цій частині міста. Ситуації прокоментував колишній керівник КП “Черкаситеплокомуенерго” Павло Карась.

Черкаські тепловики до опалювального сезону готові. 

З Чигирина до Умані за 8 днів. Історія поштової служби на Черкащині

Сьогодні – Всесвітній день пошти. Коли в наших краях (само)організувалася ця служба? Це достеменно не відомо. А ось перші поштові станції “за визначенням” з’явилися на Черкащині якраз тоді, коли за офіційно, й були засновані Черкаси: у ХІІІ столітті.

Підвищення, збільшення стажу та скасування пільг: чого очікувати черкащанам від пенсійної реформ

Верховна Рада України 3 жовтня прийняла Закон, що регулює питання пенсійного забезпечення. Відповідні органи вже здійснили перерахунки і днями пенсіонери отримають виплати по-новому. Прийнятий закон лояльний до військових і суворий до прокурорів. Хто втратить, а хто виграє від пенсійної реформи розповіли у Головному управлінні пенсійного фонду України в Черкаській області.

Мінімальний розмір пенсії з 1 жовтня 2017 року складає 1452 грн., що на 79 грн. вище попереднього. Перерахунок раніше призначених пенсій передбачено із використанням єдиного показника середньої зарплати в Україні за останні три роки, величини оцінки одного року стажу, пенсії в мінімальному розмірі, доплати за понаднормовий строк та показника прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян.

Є зміни для зарахування періодів до страхового стажу. Сюди увійдуть: проходження військової служби офіцерами, перебування у декретній відпустці, навчання на денній формі на умовах державного замовлення у ВНЗ. Для держслужбовців, нардепів, прокурорів пенсія перераховується на загальних підставах. Скасовано виплату за вислугу років, окрім освітян, медиків та військових.

Серед новацій: відновлення виплати пенсії працюючим пенсіонерам у повному розмірі. На Черкащині таких більше 73 тис. Щорічно обіцяють проводити індексацію пенсій вбік збільшення. Однак, не всі літні люди вірять у покращення. Адже, попри зростання пенсії ледь зводять кінці з кінцями. У пенсійному фонді повідомляють: необхідний стаж буде щороку збільшуватися і досягне 35 років у 2028-му.

Більшість буде виходити на заслужений відпочинок у 65 років. Враховуючи середній вік населення України, на жаль, не кожен доживе до цього моменту. Нині на Черкащині зареєстровано 410 тис. пенсіонерів.

Сувора пенсія: літні жінки заробляють на хліб. 

Черкаські школярі шукатимуть «Скарби козацького міста»

Презентація унікального краєзнавчого проекту відбулася 5 жовтня в Черкаській обласній бібліотеці для дітей. Медіачелендж передбачає боротьбу за скарб, за легендою, захований десь в історичній частині міста Черкаси. Гравці кожного тижня читатимуть розділ художньої історії про пригоди трьох дітей в обласному центрі. Цей текст – своєрідна інструкція з пошуку реального призу.

Опис вчинків героїв допоможе уважним читачам не лише збагнути маршрут пошуків, а й ознайомитися з історією Черкас, зазирнути в її маловідомі, але варті уваги закутки. Наприкінці кожного розділу публікуватиметься також блок тематичних завдань, обов’язкових для виконання протягом тижня.

Оприлюднення художньої оповіді розпочнеться вже 12 жовтня на сторінці події в мережі Facebook та у місцевих ЗМІ. До пошуків скарбу запрошуються індивідуальні гравці та команди учнів 6-11 класів складом до 6 осіб. Гравцям не забороняється звертатися за порадою до старших осіб. Крім того, в обласній бібліотеці для дітей для учасників передбачена особлива послуга. Вони можуть звернутися по допомогу до таємного консультанта.

Мотивує потенційних учасників не лише загадковий скарб, а й пам’ятні призи, які можна заробити, ретельно виконуючи всі завдання медіачеленджу. Необхідно лише зареєструватися за спеціальним посиланням і розпочати гру.

До черкаських школярів завітали справжні козаки. 

Вона хоче бачити: 11-річній Карині Солод потрібна допомога

У дівчинки вроджена вада – септо-оптична дисплазія (синдром Де-Морс᾽є). Через атрофію зорових нервів дівчинка ніколи не бачила світ. Попри слабке здоров᾽я вона не здається, навчилася сприймати усе довкола на дотик і на слух. Змалечку Карина займається вокалом і навіть брала участь у дитячому «Голосі країни».

Та найбільша мрія дівчинки – прозріти. Протягом шести років їй потрібно вводити гормональний препарат Genotropin 12 mg: одна ампула якого коштує 265$. Допомогти Карині можуть лікарі ізраїльської клініки. Вартість перельоту, проживання і діагностики сягає 50 тис. грн. Летіти потрібно уже в листопаді, а коштів катастрофічно не вистачає. Допомогти черкаській зірочці може кожен. Номер картки мами: 5168 7573 1749 9012 Солод Тетяна Володимирівна. Не будьте байдужі.

У сквері «Юність» провалився асфальт

Масштаби провалля щоразу збільшуються і вже є небезпечними для перехожих. Дірка посеред центральної алеї паркової зони особливо небезпечна для маленьких дітей та мам із візочками. Ґрунт у цьому місці просідає не вперше, а поточний ремонт не дає бажаних результатів.

У Черкасах біля Будинку правосуддя з᾽явиться новий асфальт.