У Черкаському музеї відкрилась виставка «На перетині культур»

Пастирське городище – видатна археологічна пам’ятка площею близько 25 га із шарами ранньоскіфського (VII–VI ст до н.е.), пізньоскіфського (IV- IIIст. до н.е.), пізньоримського (II-IV ст. н.е.) та ранньосередньовічного (остання чверть VII – середина VIII століття) часу, розташоване по обох берегах річки Сухий Ташлик в 3 км на захід від с. Пастирське в Смілянському районі Черкаської області.

Історія його дослідження нараховує майже 120 років та пов’язана з іменами цілої низки визначних українських археологів.

1898 року Вікентій Хвойка розпочав розкопки Пастирського городища, які було продовжено в 1930-ті, 1940-ві та 1990-ті роки Сергієм Коршенком, Іриною Фабриціус, Михайлом Брайчевським і Олегом Приходнюком.

З 2017 р. дослідження пам’ятки було відновлено експедицією Інституту археології НАН України під керівництвом А.В. Скиби. Основну увагу досліджень було приділено старожитностям доби раннього середньовіччя.

За всі роки було відкрито 50 ранньосередньовічних житлових чотирикутних напівземлянок площею 10–20м², виробничі й господарські споруди та ями , оборонні споруди, отримано величезний речовий матеріал.

Пастирське городище було великим ремісничим центром, де працювали високопрофесійні гончарі, ковалі, ювеліри. Ковальська справа представлена кузнею з повним набором ремісничих знарядь. Ювелірне ремесло засвідчене не лише сотнями знахідок фібул, наручних браслетів, скроневих підвісок тощо, які часто концентруються у вигляді скарбів, а й набором спеціалізованих інструментів. Ремісниками виготовлявся високоякісний гончарний посуд із лощеною орнаментованою поверхнею.

Багатий і неординарний археологічний матеріал, відомий з кінця 19 ст. і значною мірою, поповнений багаторічними дослідженнями вперше в достатньо повному обсязі зібраний довашої уваги на виставці.

Дивіться також: Мистецький дебют: тренер з кросфіту представила виставку картин.

Смертельна ДТП забрала життя двох черкащан

Біля села Косарі Кам’янського району сталася страшна ДТП, в якій дві особи загинули і дві постраждали. ДТП сталася за участі автівок «BMW» та «Acura». У першій автівці, який судячи з відео, просто розірвало навпіл, загинули дві особи, в автомобілі «Acura» дві особи травмовані

Дивіться також: У Смілі вшанували Героїв у день День Свободи і Гідності

 

У Черкасах пройшов тренінг для журналістів: “Медіа та вибори”

На тренінг завітали журналісти різних редакцій з Кропівницького,Полтави, Умані та Черкас. Організаторами тренінгу Рада Європи а експорти та тренери це представники різних громадських медіа організацій України. Тренінги стосувалися тем Журналістських стандартів у виборчому процесі,порушення виборчого законодавства та висвітлення у ЗМІ і безумовно безпеки журналістів, як інформаційної так і фізичної

Дивіться також: У Смілі вшанували Героїв у день День Свободи і Гідності

 

Боротьба за газ у Смілі триває

Сміляни продовжують блокувати автошляхи державного значення. Люди не бажають брати на місто мільйонні борги приватної теплопостачальної компанії, тож запевняють, стоятимуть на дорозі доти, доки їх не почують можновладці

Дивіться також: У Черкасах відзначили День Гідності і Свободи

У Смілі вшанували Героїв у день День Свободи і Гідності

Перед мітингом з нагоди річниці Революції Гідності У Смілі з великою вдячністю згадали імена тих, кого нині називають Небесною Сотнею, запаливши в пам’ять про них свічкуНа центральному майдані Сміли зібралися студенти ,школярі та активна громадськість міста. Учасники акції згадали події 5-тирічної давнини. Нині смілянам і досі доводиться вдаватись до акцій протесту

Дивіться також: У Черкасах відзначили День Гідності і Свободи

 

Мистецький дебют: тренер з кросфіту представила виставку картин

Ніколи не вчилась малювати, має освіту видавця і тренера із фізичного виховання. Тендітна і сильна Марія Сергєєва дебютувала із виставкою авторських картин у Черкаській обласній бібліотеці для дітей.

Художній талант авторка відкрила після загибелі чоловіка Євгена Подолянчука в АТО. Саме він спонукав дружину до самовдосконалення та реалізації мрій. Сьогодні на полотнах Марі – світло, бурхливі емоції, квіти та  яскраві барви.

Художниця створює роботи лише у гарному гуморі, тільки коли є натхнення. Першу картину вона подарувала на день народження близькій людині. На творчу роботу креаторку надихає підтримка друзів і близьких.

Дивіться також: У Черкаському художньому музеї відкрито щорічну виставку «Мистецтво оригамі».

У Смілянській дитячій центральній бібліотеці відбулася зустріч з учасниками Революції Гідності і Свободи

Про революцію Гідності і Свободи, що у 2014-му збудила українців, 21 листопада говорили у Смілянській дитячій центральній бібліотеці. Масові акції протесту тоді тривали з кінця листопада і до кінця лютого 2014-го року. Пізніше їх назвуть Євромайданом, а ще пізніше – Революцією Гідності і Свободи. За які ідеали вийшли люди? За що найсміливіші віддали своє життя? Дехто зі смілянських школярів дізнався про це лише під час тематичного заходу, що організували для юних відвідувачів бібліотекар

Дивіться також: У Черкасах відзначили День Гідності і Свободи