Зима повертається, але ненадовго

З північного сходу вторглося холодне арктичне повітря. Зростання атмосферного тиску обумовить формування антициклону. Стовпчики термометра ще швидше побіжать вниз, тому сьогодні вночі 10-12º морозу, завтра вдень 5-7º морозу. Істотних опадів не чекаємо, дискомфорту додаватиме посилений вітер. Це найхолодніший день лютого!

Проте інтенсивне похолодання буде короткочасним і вже у неділю вдень -2..+3º.

Новий робочий тиждень розпочнеться відчутним потеплінням. Завдяки теплим повітряним масам із заходу, температура підвищиться вночі до 0-5º морозу, вдень 2-7º тепла.

На Черкащині розпочинається операція “Первоцвіти-2019”.

Щовесни на території України великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами – так званими первоцвітами, нагадує заступник начальника Державної екологічної інспекції Центрального регіону Олександр Позняков.

Підсніжники та черемша – рахуються рослинами- первоцвітами.

З метою припинення збору, перевезення та торгівлі зникаючими первоцвітами щорічно проводиться операція «Первоцвіт», в рамках якої Державна екологічна інспекція Центрального округу спільно із працівниками Національної поліції, Державної лісової охорони, громадськими інспекторами з охорони довкілля, представниками органів виконавчої влади, громадськими організаціями та представниками засобів масової інформації проводить перевірки у можливих місцях продажу квітів, а також на залізничних вокзалах.

Збір червонокнижних рослин обійдеться громадянам у 340-510 гривень штрафу. Також передбачено покарання за завдану шкоду. За кожну зірвану рослину нараховуються збитки. Якщо рослина зірвана без коріння, тобто без цибулини, за неї необхідно буде сплатити 31 гривню штрафу. Якщо ж зірвана з цибулинкою, штраф за кожну становить 62 гривні.

Адміністративне стягнення також передбачене за продаж першоцвітів. Частиною 2 статті 88-1 Кодексу України про адміністративні порушення передбачена відповідальність від 1700 до 3650 гривень штрафу.
Спільні рейди екологів, лісників та правоохоронців на охорону первоцвітів тривають до травня.

Нарахування за січень смілянам тепловики залишать без змін

Минулого тижня хвилю протестів у Смілі спричинили січневі платіжки за тепло. Шалені нарахування тоді не змогли пояснити ані керівники теплопостачального підприємства, ані керівники міста. Розібратися у ситуації у Смілу приїхав навіть очільник області.

Тоді в присутності голови Черкаської облдержадміністрації Олександра Вельбівця лунало чимало обіцянок.

Віктор Федоренко всіляко намагався знищити соціальну напругу. Людей переконували, зайвого вони не сплачуватимуть. Непомірні суми. Що з’явилися в їхніх платіжках, обов’язково перерахують.

Та вже цього тижня влада Сміли змінила риторику, а тепловики усю відповідальність за непомірні нарахування спробували перекласти на людей.

Таку позицію керівника головного теплопостачального підприємства Сміли не зрозуміли навіть члени виконкому.

Та незважаючи на всі обіцянки керівника Сміли Віктора Федоренка, його заступника Олександра Риджаніча та навіть очільника області Олександра Вельбівця, крайніми зробили людей. Нарахування за січень смілянам тепловики, запевняють, залишать без змін. Бо Ігоря Тисленка з посади директора КП «Смілакомунтеплоенерго» звільнили, а новий директор підстав для перерахунку не знайшов.

Дивіться також: У Києві погодили схему теплопостачання Сміли: переходитимуть на індивідуальне опалення

Рятувальники Черкащини проводять екскурсії пожежно-рятувальними підрозділами

Перший захід відбувся в місті Черкаси, де до 1-ї державно-пожежної частини завітали учні першого класу загальноосвітньої школи №15. На подвір’ї пожежної частини школярів із сиреною зустріли рятувальники на пожежному автомобілі та викликали у першачків бурю позитивних емоцій. Дітвора з цікавістю слухали розповідь бійців ДСНС про їх нелегку працю, швидкість виконання своїх завдань, вміння діяти грамотно, чітко, впевнено, надаючи допомогу потерпілим. Після завершення заходу учні із задоволенням поміряли бойовий одяг вогнеборців та фотографувались на згадку.

В Умані на пізнавальною екскурсією до рятувального підрозділу завітали студенти Уманського медичного коледжу. Розпочалась зустріч із показу пожежної техніки та аварійно – рятувального обладнання, яке знаходиться на озброєнні у місцевих вогнеборців. Також фахівці ДСНС провели роз’яснювальну бесіду та розповіли студентам училища першочергові дії у разі виникнення пожежі в навчальному закладі, та звернули увагу на небезпеку виходу на лід.

Не залишили без уваги рятувальники і правила поведінки у разі знаходження застарілих боєприпасів.

Після завершення зустрічі студенти отримали від співробітників ДСНС інформаційні листівки.

Дивіться також: У Каневі на Дніпрі врятували собаку, що тонув

Для протидії рейдерству в агросекторі на Черкащині діє оперативний штаб

З метою оперативного реагування на випадки силового захоплення на території Черкаської області земельних ділянок та об’єктів аграрної інфраструктури, інші прояви аграрного «рейдерства», та керуючись рішенням Уряду, обласний оперативний штаб з протидії аграрному рейдерству в Черкаській області продовжив роботу в рамках регіональної робочої групи з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств, яка діє при Черкаській обласній державній адміністрації.

До складу регіональної робочої групи входять представники Черкаської обласної державної адміністрації, Черкаської обласної ради, Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, Головного управління Національної поліції в Черкаській області, Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Черкаській області, а також представники громадськості та агропідприємств Черкаської області.

Засідання регіональної робочої групи проводяться кожну другу та четверту середу місяця об 11.00 годині, а у разі необхідності негайного реагування на ситуацію – невідкладно.

Головним територіальним управлінням юстиції у Черкаській області організовано роботу «гарячої лінії» для прийому звернень за телефоном 33-00-27. Також можна звернутись за адресою м. Черкаси, бульв. Шевченка, 185, каб. № 244.

Робоча група використовує всі можливі інструменти для допомоги людям. Це і методична допомога Головного територіального управління юстиції у Черкаській області щодо складання скарг до Антирейдерської комісії Мін’юсту, це і консультаційна допомога Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, і допомога правоохоронних органів.

Дивіться також:

Вздовж бульвару Шевченка піднімають бордюрний камінь

Центральну вулицю почали готувати до наступного етапу асфальтування.

Дивіться також: Цьогоріч тендери на проведення ремонту доріг оголошені і проведені завчасно

Пожежа у гаражі мало не знищила житловий будинок поряд

До смілянської служби порятунку  «101» надійшло повідомлення про пожежу на вулиці Ромейка. Загорання виникло в гаражі, який розміщувався під одним дахом з житловим будинком. Пожежа мало не знищила житлову споруду. Вогнем пошкоджено перекриття даху на площі 2 м.кв. Силами рятувальників пожежу локалізовано за десять хвилин, ще за 5 -повністю ліквідовано. Збиток, завданий вогнем – 1000 грн.

Причиною пожежі стали недоліки конструкції та порушення правил монтажу нагрівальної печі і димаря.

Дивіться також: У Смілі пограбували амбулаторію сімейної медицини