В Україні епідемія дитячого сколіозу: 23% дітей мають проблеми зі спиною

В Україні спостерігається лякаюча статистика дитячого сколіозу. Останні дослідження вказують на стрімке зростання проблем із хребтом у дітей молодшої вікової групи по всьому світу. Однак в деяких країнах ситуація особливо плачевна.

За результатами трирічного дослідження, що проводилося на території десяти країн Східної Європи, найгірша ситуація зі сколіозом зафіксована в Україні. Тут проблеми зі спиною ортопеди виявили у 23% дітей (при цьому понад третина обстежених потребують спеціалізованих методик лікування). Не краща ситуація в РФ і Молдові – тут проблеми спостерігаються у 21% дітей. Найменше число хворих дітей зафіксовано в Словаччині – 14%. Середньосвітовий рівень знаходиться на позначці 15-17%, хоча ще в минулому десятилітті не перевищував позначки 15%.

На основі дослідження Східно-Європейської асоціації ортопедів (East European Orthopaedic Association, EEOA), результати якого були озвучені на Конгресі EEOA в Бухаресті, український підрозділ асоціації розробив ряд рекомендацій. Методичні матеріали для медичних і навчальних установ вже передані українським міністерствам, а рекомендації для батьків представлені нижче:

  • обстеження у ортопеда не рідше ніж раз на рік;

Діти все менше часу проводять на вулицях, а активні ігри на свіжому повітрі все частіше замінюються просиджуванням за гаджетами і комп’ютером. М’язова слабкість призводить до проблем з хребтом, і легка форма сколіозу може за кілька місяць прогресувати до рівня, що вимагає медичного втручання.

  • заняття активними видами спорту та плаванням;

У більшості випадків сколіоз можна вилікувати фізичними вправами (гімнастика за методом Катаріни Шрот або аналогічні їй «дихальні» гімнастики). Але в першу чергу дитині потрібні сильні спинні м’язи, що відповідають за підтримку хребта.

  • увага до дитячих рюкзаків;

Купуючи дитині рюкзак, батьки повинні розуміти, що ранець – основне джерело проблем зі спиною. Перевантажений рюкзак, його неправильна конструкція і носіння, є прямою причиною сколіозу і подальших проблем із неправильним розвитком внутрішніх органів.

Детальні рекомендації до шкільних рюкзаків містяться в методичних матеріалах EEOA, переданих в МОН України, ось деякі з них:

  • вага рюкзака (з вмістом) не повинна перевищувати 10-12% маси дитини. Для дітей молодших класів – 1,5-2,3 кг;
  • обов’язкова наявність жорсткого каркаса, ортопедичної спинки і м’яких широких лямок;
  • рюкзак за габаритами повинен бути не ширше і не вище спини дитини.

Всі моделі китайських виробників було забраковано ортопедами. Крім того, декотрі моделі дитячих рюкзаків європейських виробників (Herlitz, Kite, Scout тощо) можуть не підходити українським дітям і також викликати проблеми зі спиною. Причина в тому, що український школяр часто несе в рюкзаку більше вмісту (книг), і розрахований на європейські шкільні програми ранець виявляється перевантаженим в українських реаліях. Високі оцінки ортопедів заслужили рюкзаки від української компанії «1 Вересня», британські YES, Smiggle, а також американський бренд Kipling, оскільки вони максимально адаптовані для програми українських шкіл.

  • збалансоване харчування;

Фастфуд і снеки – не найкраще рішення для дітей. Фрукти, овочі та ягоди повинні бути в щоденному раціоні. Газовані напої краще замінити натуральними соками.

У Смілі продовжують відновлювати дороги

У Смілі триває активна фаза відновлення дорожнього покриття. 24 липня підрядники продовжили виконувати ямковий та капітальний ремонт на вулиці Соборній. Роботи тривали на двох ділянках, суміжних з містком через річку Сріблянка. Виконавці запевнили, що протягом дня, задіявши необхідну техніку, планують укласти 352 тонни асфальтобетону на більш як півтори тисячі квадратних метрах. Далі, доки дозволятимуть погодні умови, планують укласти асфальтобетон на вулицях Одеській, Родини Бобринських та Перемоги.

Цього ж дня відфрезерували дорожнє покриття і на вулиці Тараса Шевченка. Там шляхом капітального і ямкового ремонту планують відновити 1600 квадратних метрів, уклавши понад 360 тонн асфальтобетонної суміші. В управлінні житлово-комунального господарства міста, що є замовником робіт, запевнили, що підрядники виконують роботи сумлінно і ямковий ремонт виконують не гірше капітального.

Дивіться також: СКП «Комунальник» продовжує ліквідацію аварійної ямковості на дорогах Сміли

У парку “Сосновий бір” встановили столики для гри в шахи

Два столи із шаховою дошкою встановили поблизу кафе «Дача». Набір ігрових фігур можна взяти у закладі. Користування шахами безкоштовне

Як інформує прес-служба КП “Дирекція парків”, наступний такий стіл облаштують у сквері «Юність».