Хто він є пан Юрій Кирилов?

Останій місяць Черкащину сколихнули заяви про спробу рейдерского захоплення ПАТ «Дашуківські бентоніти». Про це активно заявляв його власник, пан Юрій Кирилов.

Спробуємо розібратись в «трудовому» шляху пана Кирилова, та яка від його діяльності користь для громад, де він працює.

Юрій Кирилов є головою Ради Корпорації «Астрон-Україна» – інвестиційно-промислового холдингу із централізованою структурою управління, що координує і забезпечує діяльність галузевих і регіональних компаній із власними брендами. Компанія реалізує інвестиційні проекти в промисловому, переробному та енергетичному секторах економіки. Під «опікою» його корпорації знаходяться такі підприємства, як:

– ВАТ «Дашуківські бентоніти»;

– ВАТ «Луцький картонно-руберойдовий комбінат»;

– ТОВ «Газотрон-Люкс»;

– НПП «Луганські акумулятори»

Парадоксально, але єдине, що пов’язує ці підприємства – усі вони або збанкрутіли, або знаходяться на межі банкрутства. Мільйонні борги перетворили колись потужні та перспективні підприємства на жертви судових тяганин.

ВАТ НВФ «Луганськi акумулятори»

ВАТ НВФ «Луганськi акумулятори» довгий час було єдиним в Українi розробником лужних акумуляторiв та батарей рiзнихелектрохiмiчних систем, а також технологiй, оснащення та обладнання для їх виготовлення. Свою історію товариство починає ще із далеких 40-вих.

Проте, справді значущим для нього є квітень 1998 року, коли ОНВП “Луганськi акумулятори” у процесiприватизацiї було перетворено в Вiдкритеакцiонерне товариство Науково-виробнича фiрма “Луганськi акумулятори”. Наприкiнцi 1999 року переможцем конкурсу з управлiння державними корпоративними правами була призначена “Фiрма “Торговий Дiм, АТ”. На той час пiдприємство уже находилось на межі банкрутства. На початку 2000 року “Фiрмою “Торговий Дiм, АТ” разом з Луганською обласною адмiнiстрацiєю був розроблений “План оздоровлення ВАТ НВФ “Луганськiакумулятори”. 27 липня 2001 року на Загальних зборах акцiонерiв з метою прискорення вiдновленняплатоспроможностi було прийняте рiшення про проведення санацiїпiдприємства.

ВАТ НВФ “Луганськi акумулятори” входить до Консорцiуму “УкрБат” та є власником корпоративних прав iнших Товариств: ЗАТ “Луганськi акумулятори”, ТОВ “Луганський акумулятор-1”, ТОВ “Луганський акумулятор-2”.

Підприємство стало збитковим ще з 2009 року. Саме тоді воно почало скорочувати чистий дохід. Збитки науково-виробничого підприємства з Луганська у 2009 склали 823 тис. гривень, у 2010 – 721 тис. гривень, а в 2011 році – 233 тис. гривень. Банкрутство підприємства знадобилося його основному власникові – групі “Астрон-Україна” Юрія Кирилова, щоб врятуватися від боргів перед банком “Надра”. Саме цей банк до кризи в Україні активно кредитував проекти власника акумуляторного бізнесу.

У жовтні 2009 року ВАТ КБ «Надра» звернулося до суду з позовом до ТОВ «Газотрон-Люкс», закритого акціонерного товариства «Астрон-Фонд», та товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Луганські акумулятори» про стягнення заборгованості за кредитними договорами.

Між банком і ТОВ «Газотрон-Люкс» було укладено сім кредитних договорів. З метою забезпечення виконання позичальником своїх зобов’язань за кредитними договорами між позивачем та ЗАТ «Астрон-Фонд», ТОВ «Торговий дім «Луганські акумулятори» були укладені договори поруки, за якими поручителі зобов’язалися відповідати перед кредитором за виконання ТОВ «Газотрон-Люкс» усіх своїх зобов’язань за кредитними договорами.

Справу про банкрутство ЗАТ “Луганські акумулятори” було порушено в жовтні 2010 р. з ініціативи самого боржника. Тоді ж почалася чергова санація підприємства.

До речі, загадане нами ВАТ “Фірма” Торговий дім” свого часу було перереєстровано у ВАТ” Торгівля та інвестиції”. За нашими даними, офіційно фірма значиться власником 20 банківських рахунків. 6 з них – в “Кредитпромбанку “, 5 – в” Промінвестбанку “, 3 – в “Авіатекбанку” тощо. За час існування до 2003 року товариством було скоєно 94 зовнішньоекономічних операції: 82 експортних – на загальну суму 4066770 грн. і 12 імпортних – на суму 4197731 грн. В даний час “Торгівля та інвестиції” знаходиться в стадії ліквідації. Велика частина його активів виводиться в ЗАТ “Астрон-Україна”.

ТОВ «Газотрон-Люкс» взятих на себе зобов’язань за договорами не виконував, кредит не погашував, процентів за користування кредитними коштами не сплачував. У зв’язку із чим утворилась заборгованість. Банкпросив стягнути з відповідачів заборгованість у розмірі 258 533 297 грн. 18 коп. Рішенням Печерського районного суду м. Києва від 22 грудня 2010 року у задоволенні вимог ВАТ КБ «Надра» було відмовлено. А рішенням апеляційного суду м. Києва від 27 липня 2011 року позов було таки задоволено: стягнуто з відповідача на користь позивача 90 660 885 грн. 01 коп. заборгованості.

Проте, в ході судових розглядів “Надра” не зуміли отримати статус головного кредитора: суди визнали, що у ЗАТ “Луганські акумулятори» не фінансові, а майнові зобов’язання перед банком.

Таким чином, майновий комплекс заводу залишився в заставі у фінустанови, а контроль над комітетом кредиторів боржника зберегли структури пана Кирилова.

31 серпня цього року в Господарському суді Луганської області призначено розгляд справи щодо банкрутства ЗАТ “Луганські акумулятори” ВАТ “Луганський акумуляторний завод”. Кредиторами виступають все ті ж пов’язані із Криловим структури: Управління Пенсійного фонду України в Ленінському районі м. Луганська, Ленінська міжрайонна державна податкова інспекція у м. Луганську, Луганський міський центр зайнятості, ВД ЛОВ Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, ТОВ “Торговий дім “Луганські акумулятори”, ПАТ КБ “Надра”, ВАТ НВФ “Луганські акумулятори”, ТОВ “Луганський акумулятор-1”, ТОВ “Луганський аккумулятор-2”, ВВД ФСС від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Луганську, ЗАТ “УкрБат”, ТОВ “Дашуковські бентоніти”, ТОВ “Луганське бізнес – агенство”, ТОВ “Укртехносбут”, кредитор: ТОВ “Українські Готелі”, фізична особа Юрченко Є. О. і ТОВ “Катіон”.

Зараз на Луганському акумуляторі хазяйнують сепаратисти з ЛНР, та використовують унікальне обладнання заводу для ремонтування танків та гармат, що знищують українців.

Чи міг пан Кирилов Ю., який доречі з Луганська, вивести все обладнання на інші підприємства, дивлячись на кримські події. Чи він підтримує сепаратистів?

Безумовно відповідь на це питання повинні надати правоохоронні органи.

ТОВ «Газотрон Люкс»

Перше в Україні підприємство з виробництва компактних люмінесцентних ламп “Газотрон Люкс” було офіційно відкрито у Рівному навесні 2006 р. Цьому передувала домовленість про кредитування даного проекту між

корпорацією “Астрон Україна” бізнесмена Юрія Кирилова, власника новоствореного підприємства, і банком “Надра”.

Ще 28 квітня 2004 року між ВАТ КБ «Надра» та ТОВ «Газотрон-Люкс» було укладено угоду, за умовами якої ВАТ КБ «Надра» відкрило позичальнику кредитну лінію в розмірі 1 861 911 євро 30 центів строком до 31 грудня 2015 року зі сплатою за користування кредитними коштами 14,5% річних.

Банк надав позичальнику кредит у розмірі 10 550 830 євро 70 центів для придбання обладнання та комплектуючих для виробництва люмінесцентних ламп. За рахунок цих грошей “Газотрон Люкс” закупив обладнання у німецької компанії High-Lux Lichttechnik&Co. Vertriebs.

Рівненські лампи, за задумом корпорації “Астрон Україна”, повинні були відповідати європейській якості, але вигідно відрізнятися від західних аналогів ціною. За рахунок цього планувалося витіснити з українського ринку китайських виробників, які набирали обертів.

За планом з виходом на проектну потужність “Газотрон Люкс” повинен був працювати в три зміни і виробляти 6 млн. лампочок на рік під ТМ Lummax. Порядку 25% від цього обсягу завод хотів відправляти на експорт, у тому числі в Західну Європу. Але здійснити ці грандіозні плани компанії так і не вдалося. Підприємству виявилося не під силу змагатися з більш вагомим суперником – львівським заводом “Іскра”, який почав просувати власні компактні люмінесцентні лампи під ТМ Volta. Крім того, на ринку стали активно освоюватися голландський концерн Philips і німецька компанія Osram, які запропонували споживачам широкий вибір подібної продукції. У підсумку до 2008 р “Газотрон Люкс” зумів організувати виробництво ламп тільки в одну зміну, та й вона працювала лише на 60-70% потужності. У рік підприємство ледь виходило на обсяг виробництва в 1 млн. ламп.

В кінці 2008 р, після світової фінансової кризи, справи у підприємства погіршилися. Банк “Надра”, що зобов’язався фінансувати “Газотрон Люкс” до його виходу на проектну потужність, сам опинився на межі банкрутства і перестав виділяти гроші. “Газотрон Люкс”, не отримуючи кредитів і не маючи потрібної виручки, став йти на дно. У 2011 році він повністю зупинив виробництво, а близько 100 працівників були звільнені.

На початку червня 2012 року Господарський суд Рівненської області запустив процедуру банкрутства “Газотрон Люкс”. Ініціатором цього процесу став все той же банк “Надра”.

Постановою господарського суду Рівненської області від 09.04.2014 року припинено процедуру розпорядження майном “Газотрон-Люкс” і визнано його банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців.

А 28 липня цього року суд ухвалив рішення продовжити строк ліквідаційної процедури “Газотрон-Люкс” на 3 місяці до 09.10.2015 року.

ВАТ «Луцький картонно-руберойдовий комбінат»

Був запущений та введений в експлуатацію ще в далекому 1973 році. Довгий час Луцький КРК був одним з лідируючих підприємств в галузі виробництва покрівельного, коробкового, палітурного картону. Продукція комбінату користувалася стабільним попитом, як на українському ринку, так і у зарубіжних споживачів.

У 2006 стався перший скандал пов’язаний із товариством. Компанія передала «Промінвестбанку» в заставу майно, яке належало Фонду держмайна. Але це коштувало їй судової справи за фактом надання фіктивних документів.

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Волинській області звернулося до господарського суду Волинської області з позовом, в якому просило «визнати частково недійсним договір застави від 08.02.2006 року №332 та додаткову угоду до нього від 08.05.2008 року №3322 та частково визнати недійсним договір іпотеки від 08.02.2006 року №321/11, які укладені між Відкритим акціонерним товариством “Луцький картонно-руберойдовий комбінат” та Закритим акціонерним товариством АКПІБ “Промінвестбанк” в частині включення до опису державного майна». Суд рішенням від 3 червня 2009 року задовільнив цей позов.

У 2009 працівники заводу оголосили страйк через заборгованість із виплатою заробітної плати. Загальна сума, яку вони не отримали тоді сягнула більше 850 тисяч гривень. У 2012 році справи в комбінату погіршилися: виручка заводу становила 127 мільйонів гривень, при цьому він отримав збиток у розмірі 6,7 мільйона гривень.

Постановою Господарського суду Волинської області від 02.04.2014 року «Луцький картонно-паперовий комбінат» було визнано банкрутом. Попри те, що комбінат знаходиться на стадії ліквідації, на його території досі діє картонно-паперова фабрика, на якій сьогодні працюють близько 200 людей.

ВАТ «Дашуківські бентоніти»

Торговельна компанія “Дашуківські бентоніти” створена у березні 2000 року для реалізації продукції ВАТ “Дашуківські бентоніти” (колишній “Дашуківський комбінат бентонітових глин”), яке знаходиться у селі Дашуківка, Лисянського району, Черкаської області. Комбінат – а саме основна лінія, де виробляються бентопорошки – побудовано у 1980 році, розробляє Дашуківську ділянку (кар’єр) Черкаського родовища бентонітових глин, найбільшого в Україні.

Черкаське родовище бентонітових глин є унікальним: тут зосереджено 90% всіх українських покладів глин, що готові до промислового використання. Промислова потужність заводу становить 220 тисяч тонн на рік готової бентонітової продукції, яка використовується у нафтодобувній, газодобувній, машинобудівній, металургійній галузях, а також у цивільному будівництві.

Але наприкінці 90-х років контрольний пакет акцій комбінату опинився в руках «Торгової компанії». А членом наглядової ради «Дашуківських бентонітів» було обрано того ж таки Юрія Кирилова.

Уже з 2011 року комбінат стали планомірно доводити до банкрутства і 2014 рік він закінчив із збитками більше 20 млн. гривень.

На сьогодні у компанії кількамісячна заборгованість по заробітній платні працівникам. Чисельність робітників за рік зменшилася з 400 до 250. А заборгованість за розрахунками з банком «ВТБ», в якому було взято кредит, станом на 10 липня 2015 року становить 67,8 мільйонів гривень.

Через діяльність корпорації «Астрон-Україна» та Юрія Кирилова держава недоотримує десятки мільйонів гривень в рік. Такі факти – не поодинокі, і є загрозою економічній і соціальній безпеці нашої країни. Дуже важливо ідентифікувати всіх таких «підприємців», після приходу яких на підприємствах скорочуються надходження до бюджету, колектив піддається різкому скороченню, а саме воно котиться в боргову яму.

Штучно доводити підприємства до банкрутства, залишаючи працівників без зарплатні і робочих місць, а споживачів – без регіонального продукту – уже напрацьований стиль бізнесмена Юрія Кирилова, тому виникає питання чи потрібен такий «інвестор» Черкащині чи ні.