У Черкасах оголошено надзвичайну ситуацію через інфекцію в дитсадку

Про це у коментарі «Антені» повідомив т. в. о. директора міського департаменту освіти і гуманітарної політики Максим Шадловський. Зокрема, він зазначив, що 14 лютого трьох дітей віком до трьох років ДНЗ №89 «Віночок» було госпіталізовано до інфекційної лікарні із симптомами харчової токсикоінфекції. Наразі двох пацієнтів уже виписали додому.

Наступного дня у дошкільному закладі проведено санепідемічні та дезінфікуючі заходи, взято проби для досліджень з навколишнього середовища та у персоналу. Згідно з попередніми результатами досліджень збудником захворювання є норовірус, тобто харчова токсична інфекція.

У зв᾽язку з цим ситуацію класифіковано як надзвичайну. Джерело інфекції поки що не встановлено, остаточні результати усіх досліджень стануть відомі 21-22 лютого.

Для довідки:

Норовірус (Вірус Норуо́лк або вірус Норфолк) – розповсюджене інфекційне захворювання, яке викликає у хворого блювоту й діарею, однак не потребує серйозного лікування.

Вірус Норуолк можуть підхопити люди будь-якого віку. Він передається під час прямого контакту з хворим і дуже рідко фекально-оральним способом через вживання інфікованих продуктів харчування або води. Часто норовірусну інфекцію називають кишковим або шлунковим грипом.

У людини, яка перехворіла, імунітет повністю не виробляється і має тимчасовий характер.  Існує вроджена схильність до інфекції, люди, що мають першу групу крові, хворіють частіше, а люди з третьою і четвертою групами крові менш  сприйнятливі до збудника.

Спалахи хвороб, викликані вірусом Норуолк, найчастіше виникають у закритих або в напівзакритих приміщеннях. Це — лікувальні заклади для хронічно хворих людей, лікарні, виправні заклади, гуртожитки та круїзні лайнери, де вірус з’явився хоча б одного разу, інфекція поширюється дуже швидко від людини до людини через інфіковану їжу. У багатьох випадках норовірус передавався через їжу, варто було лише одній інфікованій людині до неї доторкнутися.

Вірус Норуолк можна швидко деактивувати шляхом нагрівання або під час обробки хлоровмісними дезинфікуючими засобами, він більш стійкий до обробки спиртом і детергентами через те, що його часточки не мають ліпідної оболонки.

Більшість людей відновлюються після хвороби через кілька днів.

Дивіться також: У Черкасах призупинено навчання у чотирьох школах.