Заступник голови Черкаської ОДА Ярослав Березань виявився звичайним рейдером? Журналістське розслідування

Ярослав Березань, чиновник з доволі неоднозначною репутацією, потрапив у поле зору “Антени” минулого року після гучгного скандалу з цькуванням ним громадянина, якому “пощастило” мати квартиру на другому поверсі над комерційною нерухомістю, що належить Березаню. Ми почали досліджувати ситуацію більш детально і виявили речі, які скоріш мають цікавити правоохоронні органи, ніж журналістів. Сьогодні ми досліджуємо задокументовані факти, які деталізують образ заступника голови Черкаської ОДА.

Так, нещодавно ми опублікували журналістське розслідування, стосовно прихованого посадовцем позашляховика, яким він постійно користується останні кілька місяців.

Нагадаємо, що свою посаду Я.Березань за так званою квотою “Народного фронту”, в результаті якої Смілянський юрист, екс секретар Смілянської міськради, що вже мав на той момент доволі неоднозначну репутацію завдяки своїй причетності до ряду гучних корупційних скандалів. Не будемо поглиблюватися в цей період його життя, бо всім бажаючим допомогти в цьому зможе Google.

Наразі, залишається невідомою інформація про героїчний внесок Ярослава Березаня в Революцію гідності. Загалом, так само як і у випадку з його “шефом” очільником ОДА Юрієм Ткаченко, що також отримав свою посаду за квотою політичної сили – “Удару”. Наврядчи ми можемо говорити про “соціальні ліфти революції”, бо, подейкують, посади ці особи просто викупили у відповідних політичних сил. Але, напевне відомо, що Березань брав участь у якості юриста в певних оборудках з сільгосп угіддями, до яких, за інформацією наших джерел, мали відношення голова ОДА Ткаченко, його родина і родина нинішніх бізнес-партнерів Ткаченка Казарянів.

І, звісно, почнемо з найпростішого. З дослідження е-декларації чиновника, яка знаходиться в публічному доступі на відповідному сайті.
В ході детального дослідження е-декларацій високопосадовця категорії «Б» Черкаської ОДА,заступника голови- Березаня Ярослава Григоровича було виявлено ряд суттєвих майнових розбіжностей, що послугувало подальшому вивченню цієї особистості – його доходів, статків, джерел, як офіційних, так, з повною упевненістю і кримінальних (виходячи з рішень суду, витягів із ЄРДР, резонансних публікації засобів ЗМІ та іншого), Також ми беремося припустити, що в Черкаській області під його керівництвом діє ціле ОЗУ, яке прймає участь в рейдерських захопленнях майна юридичних та фізичних осіб, тепер більш детально:

Згідно витягів з Єдиних реєстрів юридичних осіб,фізичних осіб підприємців встановлено, що заступник голови ОДА Березань Я. Г. є директором ПП «Ант-Сміла» код ЄДРПОУ 22793975 з правом підпису, підприємство працює, приносить прибуток, зареєстроване за домашньою адресою батька Березаня-Березань Г. О..  Чому чиновник не виходить зі складу підприємства? Подейкують, що робить це він умисно, а однією із причин, ми вважаємо, була участь цього підприємства у рейдерському захопленні ТОВ «Техновуд» м. Золотоноша ( справа № 16/5466 від 09.11.2006 р., Господарській суд Черкаської області, суддя Спаськіх Н. М. ), ця справа набула резонансу в 2010 році, було порушено кримінальне провадження за рейдерство та підробку судових рішень

Згідно інших витягів з державних реєстрів, заступник Голови ОДА до 28.07.2017 року (він перебуває на посаді із квітня 2015 року) був засновником та підписантом Адвокатського об’єднання «Легал Груп», код 40359762, представляючи це АО в якості адвоката, перебуваючи ВЖЕ на посаді заступника голови ОДА, приймав участь особисто в рейдерському захопленні СТОВ «Богодухівське» та СТОВ «Лящівка» 14.01.2016 року. По цим фактам в ГСУ НП в Черкаській області відкрито кримінальне провадження по ст. 358 та 206 ч 3-підробка документів та протиправне заволодіння майном , більш детально цей випадок вивчали журналісти 112 телеканалу, на теперішній час нам відомо, що справа знаходиться в ГПУ .

Згідно відомостей із Реєстру речових прав на нерухоме майно Березань Я. Г. на правах приватної власності має нежитлові приміщення (офісний центр)-реєстраційний номер 74565971101, право власності набуто в червні 2013 року , нами було досліджено саму процедуру набуття права власності та встановлено, що відбулося ні що інше, як на нашу думку, банальна крадіжка, так 29.11.2011 року Господарський суд Черкаської області прийняв постанову про визнання боржника фізичної особи підприємця Сафонова Михайла Володимировича, код 2485101919, мешкає м.Черкаси вул Героїв Дніпра ,6Х кв. Х56, (данні публікуємо в неповному вигляді, поважаючі приватність даної особи) у відкрив процедуру його ліквідації ,справа № 10/5026/2631/2011 суддя Боровик С. С., іпотеко держателем та кредитором виступав ПАТ «Райфанзен Банк Аваль» ,а також серед інших кредиторами виступали Березань Я. Г., та « Стенлі Файненс» -засновник Білера О. В. іпотека  цілісно-майновий комплекс розташований за адресою м. Черкаси вул. Героїв Дніпра буд. 53.. Ліквідатором призначено Іванюка Олександра Миколайовича, код 31318226ХХ, мешкає Черкаська область, Золотоніський район, с Піщане, вул. Гайдара Х , кв. Х. (адреса прихована редакцією в інтересах приватності означеної особи).

16.03.2015 року, Ухвалою Господарського суду Черкаської, по справі 10/5026/2631/2011 визнано недійсним аукціон із продажу нерухомого майна боржника ФОП Сафонова М. В. за заявою ПАТ «Райфанзен Банк Аваль», і всі договори продажу скасовано в зв’язку із чисельними порушеннями із боку ліквідатора норм ст. 44 Закона України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Також банком подані заяви, як до суду так і до правоохороних органів, про незаконність невключення до цілісного майнового комплексу приміщення площею 181,7 кв м за адресою м Черкас вул. Г Дніпра буд. 53, за номерами 168-1 по 168-13, яке знаходилось в іпотеці і було реалізовано ліквідатором Іванюком О. М. – КРЕДИТОРУ Березаню Я. Г..

В якості додаткових доказів можна навести рішення Господарського суду від 16.03.2015 по справі №10/5026/2631/2011, звіт про оцінку майна виставленого на аукціон №04/09-13/242/414-ОГ від 04.09.2013 року, договір купівлі-продажу від 04.06.2013 року між гр.-ном Іванюком О. М. та Березанем Я. Г..

В ході вивчення цієї справи нами встановлено, що так звані кредитори (Березань Я. Г. та Білера О. В. ) , спільно із ліквідатором Іванюком О. М. незаконно провели торги між собою і по заниженій в десятки разів оцінці реалізували собі заставне майно Райфанзен Банку Аваль, а також з метою уникнення подальших арештів викраденого майна Банку оформили фіктивну іпотеку у нотаріуса Левицької Е. А. (Індексний номер 3169025 від 14.06.2013 року). В додатках до нашого розслідування –відомості із Державного Реєстру речових прав на нерухоме майно.

Це лише одна справа, в результаті якої в володінні нинішнього держслужбовся опинилося чимале приміщення в престижному мікрорайоні міста. Але аналізуючі інше майно чиновника нам стало зрозумілим, що його значна частина набута саме через суди, що підтверджується витягами , які є у відкритих реєстрах.

Насправді про Ярослава Березаня можна писати чимало. Ми сьогодні навели лише один приклад з десятка можливих. Залишається ще нагадати, що громадські активісти та журналісти вже неодноразово публікували інформацію, стосовно Березаня, зверталися до правоохронних органів. Є навіть порушені провадження, де фігурує високопосадовець. 

Напевне, зайве говорити про моральність ситуації, коли людина з подібним “бек-граундом” займає таку видатну політичну посаду в області. Невже це лише свідчення шаленого кадрового дифіциту у команди Президента? Важко сказати. Але сьогодні саме Березань курує підготовку до виборі, активно створює ОТГ і дає вказівки місцевому самоврядуванню про “правільний” політичний курс. Напевне, його роботодавці навіть не здогадуються, що роблять таким чином собі і країні сумнівну послугу.

Валерій Воротник,
газета “Антена”, Черкаси

 

Додатки: Скрін-шоти знагадних у розслідуванні документів