Дмитро Кухарчук – що відомо про черкаського героя-атошника, якого затримано через конфлікт з президентом?

Завдяки тому, що Черкаси тривалий час вважалися містом, де переважають посткомуністичні погляди, до націоналістів взагалі ставляться з деякою упередженістю – мовляв, хлопці не обтяжують себе парламентською риторикою, а намагаються вирішити виникаючи проблеми фізично.

Добро має бути з кулаками – крилатий вислів цілковито передає політичне кредо Кухарчука. Ті, хто цікавиться черкаською політикою, пам’ятають, як Дмитро жбурнув відзнаку голови міста, погрожував очільнику ОДА дефенестрацією – тобто викиданням з вікна, або зривав сесії обласної та міської рад.

Дмитро Кухарчук – учасник АТО. Потрапивши в пекло війни на сході, молодий політик викристалізував у собі загострене почуття справедливості, яке іноді виходить за рамки парламентської риторики. Тим більше в країні, де не працює ані правосуддя, ані правоохоронна система. Доброволець батальйону Азов, який згодом став полком. Брав безпосередню участь у найтяжчих боях на сході країни. Нагороджений кількома бойовими нагородами, лейтенант Національної Гвардії, нагороджений іменною вогнепальною зброєю особисто міністром МВС Аваковим.

Має вищу філософську та економічну освіту, є членом Вищої ради політичної партії Національний корпус, очільником обласного осередку партії.

Національний Корпус у багатьох черкащан викликає почуття надії на зміни. «Добро з кулаками» неодноразово закривало нелегальні наливайки, припиняло забудову Соснівки — робило роботу муніципальних та держаних органів. Хтось скаже — це феномен сучасної України. Але, феномен був логічним завершенням десятиліть зневіри людей у державній машині.

Останні події, пов’язані з конфліктом між Нацкорпусом та поліцією під час приїзду Порошенка до Черкас, знову привернули увагу до Дмитра Кухарчука. В мережі поширюється відео, на якому лідер черкаського осередку НК йде до сцени, вигукуючи в мегафон вочевидь неприємні для Петра Олексійовича фрази. Президент, побачивши Дмитра та кілька десятків його соратників, що прямували на площу, просто втік із Черкас.

Далі розпочалася бійка, яка по суті була доволі м’яким втіленням вуличних протистоянь. Майже спортивні сутички та поливання газом правоохоронцями протестувальників. Однак, до поліції звернулися лише останні.

Бійка, яка сталася потім, та втеча президента активно обговорюються в інтернеті – є багато “за” і “проти”. Активісти стверджують, що хотіли просто побалакати з Порошенком та поставити йому декілька незручних запитань, поліція наполягає на версії нападу на правоохоронців та порушенні громадського порядку. До зустрічі, до речі, активно готувались обидві сторони, стягуючи сили до Черкас і хто спровокував зіткнення, поки не зрозуміло.

За інформацією «Антени», поліція на під’їзді до міста заблокувала не лише автобуси з нацдружинниками, але й спецпідрозділи, які поспішали на допомогу президентові.

Кухарчук та декілька активістів наразі затримані. Зараз в черкаському ІТУ занходиться ще один активіст – Антон Братко. Всі інші були відпущені без будь-яких звинувачень. Їхні колеги наголошують, що затримання відбулося жорстко та з порушенням процесуальних норм. Як вишенька на торті – Кухарчук потрапив до бази даних “Миротворця”. Отже, вітайте ще одного “агента Кремля”.

Хоча незрозуміло, чому Петро Олексійович так намагався уникнути бесіди з Кухарчуком? Адже вони особисто знайомі – президент навіть називав Дмитра по імені. І, скоріш за все, навряд чи до Гаранта Конституції застосували б засоби фізичного впливу – Дмитро все ж таки навчався на філософському факультеті та, за його власними словами, перечитав багато літератури, маючи за ідеал філософа Еммануїла Канта. Можливо, їм було б про що поспілкуватись?