МОЗ: “Якщо у вас є ознаки гострого вірусного захворювання, медики повинні проводити тест на COVID-19”

МОЗ отримує повідомлення, що у деяких медичних закладах відмовляються брати зразки для дослідження на коронавірусну хворобу.

“Наголошуємо, що лікарі повинні діяти відповідно до алгоритмів, які прописані в стандарті надання медичної допомоги. В стандарті є чіткі критерії, за якими люди підпадають під підозру на коронавірусну інфекцію”, – кажуть у МОЗ.

“Якщо у вас є ознаки гострого вірусного захворювання, вам повинні проводити тест на COVID-19”, – повідомляє МОЗ.

 У всіх областях України створені мобільні бригади, які виїжджають на виклик сімейного лікаря, екстреної медичної допомоги та інших медичних працівників до пацієнтів з підозрою на COVID-19 для забору зразків на проведення досліджень у лабораторії. Таких мобільних бригад вже є 567.

Про випадки відмови від проведення дослідження на коронавірусну інфекцію, за наявності симптомів та підпадання під визначення випадок, просять повідомляти на обласну гарячу лінію.

Критерії, за якими людина може вважатися контактною:

▪️ Особа проживає в одному домі з хворим на COVID-19.
▪️ Особа мала прямий фізичний контакт з хворим на COVID-19 (наприклад, через рукостискання).
▪️ Особа мала контакт із слизовими виділеннями з дихальних шляхів хворого на COVID-19 (наприклад, перебування в зоні пацієнта під час кашлю, чи доторкування руками до використаних серветок) та не використовувала засоби індивідуального захисту.
▪️ Особа контактувала із хворим на COVID-19 на відстані до одного метру протягом 15 хвилин і більше, за умови не використання відповідних засобів індивідуального захисту або з підозрою щодо неправильного їх використання (наприклад, порушення цілісності рукавичок).
▪️ Особа перебувала у закритому середовищі (наприклад, аудиторія, кімната для засідань, зал очікування закладу охорони здоров’я) із хворим на COVID-19 протягом 15 хвилин і більше на відстані менше одного метра.
▪️ Медичний працівник або інша особа, яка надає медичну допомогу або проводить догляд за хворим на COVID-19.
▪️ Працівники лабораторій, які обробляють зразки з дихальних шляхів отримані від хворих на COVID-19.
▪️ Працівники патологоанатомічних/судово-медичних бюро/відділень, які безпосередньо приймали участь у розтині тіла, в тому числі взятті зразків для проведення ПЛР-дослідження навіть за умови використання відповідних засобів індивідуального захисту.
▪️ Контакт в літаку в межах двох сидінь (у будь-якому напрямку) з хворим на COVID-19, супутники подорожі.
▪️ Члени екіпажу, які проводили обслуговування в салоні літака, де знаходився хворий.
▪️ Якщо тяжкість симптомів (наприклад, частий кашель) або переміщення особи вказують на більш велику зону ризику щодо зараження, пасажири, які сидять у всій секції, або всі пасажири повітряного судна можуть вважатися контактними.