У середмісті Черкас говорили про реформування української освіти

Діалог між мешканцями міста, громадськими діячами та представниками органів влади відбувся в межах нового проекту Нацкорпусу, телекомпанії «Антена» за підтримки Черкаської міської ради. Спікерами виступили представники органів влади, викладачі, вчителі, громадські діячі та члени батьківського комітету. Детальніше про новий Закон розповіла заступниця головного освітянина міста Марина Бакланова.

Відсутність оціночних суджень та порівнянь – це модель фінської школи, на яку рівняються українські освітяни. Там учні проходять два обов᾽язкових рівні навчання, потім вступають до додаткового 10-го класу, а після цього у професійні коледжі чи ліцеї, які можна порівняти з нашими 11-12 класами. Представники батьківського комітету акцентують увагу на недостатній публічності збоку навчальних закладів. Зокрема, вимагають оприлюднювати фінансові звіти та накази.

Реформа освіти неодмінно торкнеться й вищої школи. Щоправда, викладачі ВИШІв зустрічаються з уже сформованою особистістю, що значно спрощує процес навчання. Кажуть, до впровадження освітніх новацій готувалися ретельно і заздалегідь. Поряд з профілізацією спікери акцентують на важливості національно-патріотичного виховання, аби освічені українські кадри будували у майбутньому свою країну, а не прямували працювати за кордон.

Черкащани досить активно брали участь у дискусіях, ставили питання, зокрема, що стосується шкільних статутів, доцільності форми та чергування після уроків. Зійшлися на бюрократичних пережитках та недостатньому фінансуванні збоку держави.

Діалоги про Черкаси. Випуск перший. 

У Черкасах стартував OBRIY KINO FEST

З 22 по 24 вересня у Черкаському кінотеатрі «Україна» пройде фестиваль глядацького кіно. Протягом трьох днів черкаському глядачеві покажуть найбільш рейтингові українські фільми ”, “Микита Кожум’яка”, “Гетьман”, “Рідні”, “Слуга народу-2”, “Чужа молитва”. Глядачі зможуть поспілкуватися з режисерами та взяти участь у майстер класі «Жанр у глядацькому кіно».

У Черкасах відбудеться фестиваль українського кіно. 

«Мені не треба жодна посада в Україні», – Михайло Саакашвілі в Черкасах

Зустріч відбулася на Соборній площі міста. Поспілкуватися з політиком прийшли сотні черкащан, зокрема, міський голова Анатолій Бондаренко.

Під час виступу екс-президент Грузії нагадав хронічку подій на кордоні, на своєму прикладі відчув незахищеність українців та приїхав їм допомагати. Він вважає, що «кінець бариг дуже близький» і вони бояться сили українського народу. Політик закликає українців зібратися 17 жовтня у Києві і висунути свої вимоги: створити антикорупційні суди, відмінити недоторканність депутатів та відкрити виборчі списки, щоб ліквідувати вплив олігархів на українську політику.

Екс-президента Грузії приязно зустрів міський голова Черкас Анатолій Бондаренко та пообіцяв, якщо треба, навіть надати житло. Протягом зустрічі черкащани мали змогу поставити Саакашвілі запитання.

Гамарджоба генацвале: черкащани про Саакашвілі. 

Черкаські комуністи вимагають скасувати Закон про декомунізацію

Невелика кількість пенсіонерів традиційно зібралася біля Черкаської міськради. Ймовірно, мітинг приурочений Дню партизанської слави. Учасники заходу тримали у руках плакати та виступали проти законодавчих новацій і вступу України в НАТО. Перед присутніми виступив перший секретар Черкаського обласного комітету КПУ Віктор Роєнко, який акцентував на тому, що Комуністична партіє є діючою, а Закон про декомунізацію потрібно скасувати.

Біля черкаської мерії знову зібралися комуністи. 

У Черкасах спростили здійснення публічних закупівель

Як розповіла директор департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради Ірина Удод, відповідним документом передбачено проведення зазначених торгів безпосередньо замовниками товарів, робіт чи послуг. А саме: департаментами Черкаської міської ради, які є розпорядниками бюджетних коштів, а також комунальними підприємствами, – повідомляє прес-служба Черкаської міськради.

Це передбачено Законом України «Про публічні закупівлі», а також на виконання листів Державної казначейської служби України у м. Черкаси та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України щодо відсутності правових підстав для прийняття органами місцевого самоврядування рішення стосовно створення централізованих закупівельних організацій.

Під час обговорення цього проекту на виконкомі Анатолій Бондаренко обурився, що досі це питання не вирішено у департаментах Черкаської міської ради. За його словами, відповідні заходи потрібно негайно здійснити, як того вимагає законодавство, та, відповідно до ухваленого сьогодні рішення виконкому.

У Черкасах система «Прозоро» запрацює по-новому. 

 

У центрі Черкас впало дерево і пошкодило лінії електропередач

Інцидент трапився вночі 22 вересня біля зупинки громадського транспорту «Пастерівська». Акація не витримала сильного пориву вітру і впала на тротуар. Внаслідок події ніхто не постраждав. На місці події працюють комунальники, електропостачання вже відновлено.

У Черкасах біля міграційної служби ледь не трапилося лихо. 

У Черкасах розпочато третю чергу реконструкції бульвару Шевченка

У зв’язку з проведенням третьої черги реконструкції бульв. Шевченка, відсьогодні у Черкасах обмежується рух транспорту на ділянці бульвару з обох боків від вулиці Припортової до вул. Різдвяної, – повідомляє прес-служба Черкаської міської ради.

Відповідне тимчасове обмеження діятиме максимум – впродовж місяця. Хоча, як пояснив на виконкомі під час обговорення цього проекту рішення директор департамент ту архітектури та містобудування Черкаської міської ради Артур Савін, перекриття руху здійснюватиметься згідно з  укладанням асфальтобетону. Тому не варто хвилюватись, що зазначена ділянка бульвару буде перекрита впродовж цілого місяця.

Як злітна смуга: частину бульвару Шевченка встелили новим асфальтом.