Нацбанк ввів в обіг пам’ятну монету, присвячену Блаженнішому Любомиру Гузару

Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету, присвячену Блаженнішому Любомиру Гузару – екс-главі УГКЦ. Тираж монети – дві тисячі штук, номінал 5 гривень, срібло. У обіг монети введені 15 лютого 2018 року, повідомляє сайт НБУ.

Монета присвячена Патріарху Любомиру Гузару – одному з духовних світочів українського народу, людині, яку справедливо називають совістю нації.

Любомир Гузар народився у Львові, але у 1944 році його родина змушена була емігрувати за кордон. Він вчився та працював в Австрії, США, Італії, а на Батьківщину повернувся після проголошення незалежності України. У 2001 році очолив Українську греко-католицьку церкву.

Завдяки Любомиру Гузару було ухвалено рішення про перенесення престолу до Києва й будівництво Патріаршого собору Воскресіння Христового. Для мільйонів українців багато важило мудре слово Блаженнішого Любомира (Гузара).

Навіть відійшовши від справ управління Українською греко-католицькою церквою, Любомир Гузар залишався авторитетним громадським лідером, активно відгукувався на всі важливі події в житті України і світу.

Роздрібна ціна монети – 575 грн.