На Черкащині вдвічі зменшилась забезпеченість ліками від туберкульозу

Такого висновку дійшли спеціалісти Інституту аналітики та адвокації. Вони проаналізували, скільки замовляли медичних препаратів, та встановили фактичну забезпеченість пацієнтів у 2014-2016 роках.

Упродовж 2012–2016 років в Україні діяла державна цільова програма протидії захворюванню на туберкульоз. Фінансували заходи за кошти Державного бюджету та коштів Глобального фонду.

– За результатами дослідження, регіон був наполовину забезпечений медикаментам, а у 2016 році показник знизився до 29%. Але зрозуміти, скільки хворих насправді отримували медичну допомогу, ми не змогли, оскільки профільна установа Черкаської області надала інформацію лише про їх чисельність, – розповідає аналітик ІАА Поліна Колганова.

Також в Інституті аналітики та адвокації  дослідили епідеміологічну ситуацію регіону. За час дослідження кількість хворих у Черкаській області зросла, на відміну від більшості регіонів України, де вона зменшується. У 2016 році на диспансерному обліку перебувало 826 осіб.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, туберкульоз є однією з десяти найпоширеніших причини смерті в світі. А у 2014 році Україна вперше ввійшла до п’яти країн світу з найвищим рівнем захворюваності на стійкий до лікування туберкульоз.

Прес-служба ГО «Інститут аналітики та адвокації»