На початку літа дуже легко натрапити на дитинчат диких звірів чи птахів. Під час такої зустрічі у людини може виникнути враження, що тварину покинули батьки і їй потрібно допомогти. Однак, дуже часто це враження — хибне. І у спробі врятувати дитинча, йому, навпаки, можна ще більше зашкодити.

Зоологи просять не чіпати дитинчат диких тварин, яких зараз часто можна зустріти у лісах

Під час такої зустрічі у людини може виникнути враження, що тварину покинули батьки і їй потрібно допомогти. Однак, дуже часто це враження  — хибне. І у спробі врятувати дитинча йому, навпаки, можна ще більше зашкодити.

Саме в цей період, з травня по червень, у козуль народжуються дитинчата. Козуля – це ссавець родини Оленевих (Cervidae), іншими словами – це мініатюрний олень, найбільш чисельний і найбільш поширений серед представників своєї родини у нашій фауні.

Зазвичай самиці народжують двох телят, інколи – одне. ПАМ’ЯТАЙТЕ!!! Маленькі телята тиждень лишаються, зачаївшись, на тому місці, де народила їх матір – в густій, високій траві в чагарниках та ін. І тільки на другий тиждень свого життя такі малюки починають більш активно рухатись.

Матір періодично повертається в те місце, де знаходиться малюк, щоб нагодувати його. Самиця годує його молоком впродовж 2-3 місяців. Увесь цей час і навіть більше мале знаходиться під опікою матері.

ЯКЩО ВИ ДЕСЬ В ТРАВІ ЗНАЙШЛИ ТАКУ КРИХІТКУ ПАМ’ЯТАЙТЕ, ЩО ЙОГО МАТІР ЗАВЖДИ ПОРУЧ, І, ЗАБРАВШИ ЙОГО З СОБОЮ, ВИ МОЖЕТЕ ЗАВДАТИ ЙОМУ ШКОДИ, оскільки людина не зможе створити такому малюкові повноцінних умов й забезпечити необхідною турботою, яку зможе надати йому тільки матір. Тому, якщо Вам раптом трапився такий малюк, не забирайте його з того місця де ви його знайшли.

Як діяти, якщо помітили самотнє дитинча дикої тварини

Під час такої зустрічі у людини може виникнути враження, що тварину покинули батьки і їй потрібно допомогти. Однак, дуже часто це враження  — хибне. І у спробі врятувати дитинча йому, навпаки, можна ще більше зашкодити.

Зокрема, не слід зачіпати малят:

  • Якщо у лісі ви побачили самотнє ведмежа, уважно озирніться і негайно рухайтесь якнайдалі, тому що матір точно десь неподалік та обов’язково прийде захищати своє дитя.
  • Якщо побачили маленького вовка, зайця, лисицю, рись, дитинча оленя чи косулю — не торкайтесь і залиште їх самих. Їхня матір так само поруч, але боїться вийти. Якщо ви їх взяли до рук – це не бажано, але це не страшно. Поверніть якнайшвидше на місце і матір їх знайде.
  • Те саме стосується майже всіх птахів. Наприкінці весни й на початку літа батьки вчать малечу літати, і серед пташенят бувають такі, яким вже час вилетіти з гнізда  — тож вони ще на землі, але вчаться літати. Їх називають пурхунці (рос. “слетки”) і їх брати до рук не можна. Батьки до них повертаються і підгодовують — краще відійдіть подалі й спостерігайте здалека. А от сови навмисне залишають пташенят на землі, торкатися чи забирати їх теж не треба.

Повернути в природу тварин, що вже якийсь час провели з людьми, важко, а інколи неможливо.