Черкаський Нацкорпус провів попереджувальну акцію під стінами обласного управління Нацполіції

Акція протесту стала реакційним заходом на сьогоднішні події у Києві, де правоохоронці проводили обшуки у центральному штабі Нацкорпусу. Захід організовано з метою привернення уваги громадськості Черкас до свавілля збоку правоохоронних органів щодо діяльності Нацкорпусу в Україні. Ативісти палили фаєри та робили наліпки на вході до обласного управління Нацполіції.

Дивіться також: Спецпризначенці вдерлися у головну базу Нацкорпусу. Є постраждалі. 

Черкаський підприємець отримав всеукраїнську відзнаку

Араік Мкртчян отримав перемогу і став лауреатом національного конкурсу «Благодійна Україна».Черкаський підприємець переміг в номінації “Народний благодійник” серед 36 претендентів з усієї України. Переможець конкурсу обирався незалежним опитуванням серед мешканців України. Араік Рафікович – відомий в області меценат та благодійник.

Дивіться також: Араік Мкртчян: “Благодійність – моє покликання”. 

У черкаському ТРЦ відбувся ярмарок вакансій

Організатор заходу – міський центр зайнятості. До презентації запросили як комунальні, так і приватні організації. У пошуках роботи на ярмарок прийшло чимало черкащан. Роботодавці традиційно потребують працівників робітничих професій.

Дивіться також: Черкащани шукали нові професії в гіпермаркеті «Епіцентр К». 

Корупція в аграрному секторі області, сплетена з містечковою політикою, набирає загрозливих масштабів

Уже кілька місяців Черкащину лихоманить. На останній сесії депутати обласної ради юуло прийнято звернення до керівництва держави, Генпрокурора щодо нібито критичної ситуації у Держгеокадастрі Черкаської області.

З першої спроби авторам не вдалося проштовхнути звернення, але після організованих на місцях та в обласному центрі мітингів за участтю селян та АТОшників  таки змусили обласну раду підтримати звернення. Аналізуючи ситуацію що склалася, один із обласних депутатів у коментарі черкаській газеті «Дзвін»  звернув увагу на деякі недоречності і сумнівну аргументацію звернення.

Про ці земельні негаразди та корупційні схеми знали і керівники області, та й усі депутати облради, вже давно. Зокрема, депутати могли ініціювати «земельне» питання ще з перших днів роботи ради нинішньої каденції, — прокоментував звернення депутат обласної ради Олег Баштан. — Але чомусь тоді не дуже переймалися опікою АТОвців, працівників соціальної сфери, контролем за виділенням землі громадянам тощо Не піднімали питання і про скасування роздутих повноважень геокадастру в земельній сфері. Згадую, як на одній із сесій заслуховували звіт тодішнього керівника обласного Держгеокадастру пані Сіроштан, але якось так не дуже серйозно, ніби випустили пар про людське око, пожартували і забули При чому, так тоді поводилися і ті депутати, які нещодавно позачергові сесії збирали, акції проводили Хоча саме на той час, на мою думку, був пік земельного бєзпрєдєла. До речі, перед останньою сесією, яка таки проголосила земельне звернення, до депутатів облради підходили АТОвці з проханням зачитати від декількох їхніх спілок звернення на захист нинішнього керівника Держгеокадастру Черкащини Ольги Залоги. Вони кажуть, що за її керівництва справи із землею пішли на краще. Тому, на мою думку, пані Залога комусь із земельних магнатів перейшла дорогу і не влаштовує з якихось причин владу. Можливо, деякі керівники області втратили вплив на цю структуру, як це було раніше. Тож можна припустити, що вже є кандидатура, яка владу і місцевих олігархиків влаштує. І маховик по дискредитації був запущений саме з такою метою. Насправді, на моє переконання, для влади та місцевих агробаронів першочергове завдання — це якраз вплив на розподіл землі, причому у своїх особистих інтересах, а не турбота про АТОвців чи інших громадян, — підсумовує пан Олег.

Редакція «Антени» насправді також звернула увагу на існуюче загострення суперечностей між обласними агробаронами, які мають представництво практично у всіх політичних силах, представлених в обласній раді, та Держгеокадастру. Нещодавно телеканал «Антена» робив репортаж про ситуацію із землею в Городищенському районі області, де депутат облради, один із яскравих представників агролоббі, фактично захопив 500 га землі. 

На жаль, ситуація виявилася доволі поширеною. І за дивним збігом обставин практично за всіма конфліктами стоять депутати Черкаської обласної ради, які за ще одним збігом є відомими та потужними місцевими латифундистами.

У лютому телеканал «Антена» зробив репортаж під назвою «Аграрії Маньківки «оголосили війну» керівництву Держгеокадастру Черкащини», в якому розказали про те, як працівники Держгеокадастру під час проведення перевірок стикаються зі спротивом із боку фермерів-орендарів землі. Тисячі гектарів у Черкаській області обробляються фермерами без відповідних дозволів та документів. До бюджетів усіх рівнів не надходять десятки мільйонів гривень, що мають сплачувати орендарі землі. Але щойно цим зацікавиться перевіряючий орган — Держгеокадастр, піднімається хвиля обурення та мітингів. За ситуацією в Маньківці стоїть також депутат обласної ради і по сумісництву агробарон.

Але чи можлива ця вся ситуація в суто аграрній області без відома обласної влади? Звісно, ні. І не є великим секретом, що влада в області практично контролюється представниками аграбізнесу.

Також серед самих потужних агровласників області наші джерела називають родину Казарянів — відомих бізнес-партнерів голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка. До речі, останньому також приписують агробізнеси, які записані на членів його родини та родичів. Не пасе задніх і голова обласної ради Олександр Вельбівець. Якщо кілька років тому він прийшов на посаду голови ради з великим шлейфом скандалів за плечима, серед яких — членство в Партії регіонів, взяте в обмін на закриття кримінального переслідування за хабар, отриманий на посаді селищного голови Лисянки, то нині він називаться серед впливових агродіячів.

Перебуваючи на посаді голови Лисянської РДА, яку за протекцією того ж самого Юрія Ткаченка він отримав після Революції Гідності, попри те, що лисянчани називали його в якості одного з головних місцевих організаторів Антимайдану, Вельбівець мав конфлікти з АТОшниками, які відверто звинувачували його в саботажі виділення їм землі.

В архівах «Антени» зберігається телесюжет  за 2015 рік про те, як Олександр Вельбівець обіймав керівну посаду голови РДА, будучи членом Партії регіонів. Тоді АТОвців обурило, що місцева влада пропонувала їм оформлювати земельні ділянки через фірму, яка належить росіянам. «В Лисянці, нажаль, ситуація бажала б кращою бути», — розповів тоді журналістам Юрій Покатило, лисянчанин, учасник бойових дій. Ми не будемо перелічувати інші звинувачення можновладцю, які висували тоді ще районому начальнику місцеві мешканці, оскільки вони не мають практичного значення в контексті земельних відносин. Але це є зайвим свідченням, що саме Вельбівець є зручним для когось інструментом для здійснення певних кроків. Так, Вельбівець саме завдяки своїй прихильності до вляпування в різного роду скандали і своєю звичкою «відробляти» владі за милостиве ставлення, став і цього разу організатором тиску на незручну для черкаських латифундистів фігуру очільниці обласного Держгеокадастру Ольгу Залогу. 

Після років постійних скандалів, блокувань, пікетів обласний Держгеокадастр очолив незалежний керівник. Логіка київського керівництва зрозуміла: людина з іншої області мала навести лад у земельних відносинах в області. Але, звісно, це не припало до душі місцевим агробізнесменам, які отримували чималий зиск із бардаку. Ольга Залога посягнула на святе — особистий бізнес великої частини черкаської політичної еліти. Доволі дивно чути думки, що ситуація з необрахованими і захопленими землями цілком лягає на Держгеокадастр. Дивним чином оминає звинувачень місцева, района влада і , що зовсім не дивує, — обласна. Але цікавою є лише відсутність будь-якої помітної реакції з боку «государєва ока» в області — очільника ОДА Юрія Ткаченка, а також традиційна сліпота правоохоронців.

У цій всій історії є ще одна цікава деталь. Маючи особистий конфлікт (говорячи мовою антикорупційного законодавства), вони голосували проти людини, що застосувала законодавчі санкції проти бізнесів, де вони є кінцевими беніфіціарами. Фактично чимала частина депутатів Черкаської обласної ради, голосуючи за вимогу відставки Залоги, скоїла корупційне правопорушення, голосуючи за умов реального конфлікту інтересів. Але… правоохоронці поки не звернули увагу на цю доволі пікантну деталь. Добрий десяток депутатів обласної ради, що мають відношення до аграбізнесу, включаючі голову облради, «напрацювали» на протоколи про корупцію. І це може стати наймасовішим одночасним корупційним правопорушенням в Україні. Адже Черкащина завжди славилася талановитими людьми.

Валерій Воротник,
Газета “Антена”

У центрі Черкас перехожим роздавали ромашки

Акція відбулася за сприяння БО «Від серця до серця» напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом.  Черкащанам нагадали про необхідність вчасної діагностики та лікування небезпечного захворювання.

Дивіться також: У Черкасах говорили про туберкульоз. 

Спецпризначенці вдерлися у головну базу Нацкорпусу. Є постраждалі

Про це у коментарі «Антені» повідомив депутат Верховної Ради України Олег Петренко. Зокрема, він зазначив, що люди, які проникли у приміщення, не пред᾽явли жодних документів на обшук, чи посвідчення особи. Тож активісти викликали поліцію і заблокували незнайомців усередині. На місці працює слідчо-оперативна група.

Дивіться також: Активісти Нацкорпусу відкрили пам’ятник Володимиру Путіну перед посольством РФ в Києві.

У Черкасах говорили про туберкульоз

24 березня це всесвітній день боротьби з туберкульозом. Його метою- є підвищення обізнаності про глобальну епідемію туберкульозу і зусилля по ліквідації цієї хвороби. В даний час одна третина світового населення інфікована туберкульозом. На Черкащині ситуація невтішна.Прес-конференція відбулася у межах проекту, який впроваджується БО “Світло надії” за підтримки “Мережи ЛЖВ”, та направлений на підтримку та інституційний розвиток спільноти, що переймається проблемою туберкульозу. Також говорили про те що,значна частина хворих на туберкульоз – це звичайні громадяни України, серед яких і лікарі, вчителі, бізнесмени, політики, студенти тощо. Тобто в умовах напруженої епідеміологічної ситуації з туберкульозом захворіти може кожен не залежно від соціального статусу і рівня статку

Дивіться також: Благодійники заручилися підтримкою обласної влади у боротьбі проти СНІДу, туберкульозу і гепатиту