Черкащанин Микола Ладан виграв Європейський суд з прав людини – арешт та утримання під вартою визнані незаконними, а позбавлення адекватної меддопомоги прирівняно до тортур. Україна має виплатити 10 000 євро

Інформація по це появилася на офіційному сайті ЄСПЛ. там також оприлюднено повний текст судового рішення, за яким Миколі Ладану має бути виплачена від держави України грошова компенсація у розмірі 10000 євро.

Сам Микола Ладан поки не коментує судовий вердикт. Але пообіцяв зробити це, щойно отримає офіційний переклад рішення. Також пан Ладан повідомив про свої наміри, спираючись на рішення ЄСПЛ, подати позов проти співробітників прокуратури, які, на його думку, сфальшували в 2016 році справу проти нього.

Головна теза судового рішення Європейського суду полягає в застосуванні до Ладана тортур, що є прямим порушенням ст.3 Міжнародної Конвенції з прав людини.
Зокрема судовий вердикт вміщує наступне:

“Справа LADAN AND GULTYAYEV v. Ukraine (№ 66139/16 та 17491/19): неотримання належної медичної допомоги під час ув’язнення (ст. 3 Конвенції – заборона катувань) та недотримання інших статей Конвенції – порушення”.

Нагадаємо, що столичні правоохоронці провели обшуки в Свидівський сільраді в Черкаському середмісті та звинуватили Миколу Ладана в отриманні хабара, хоча останній не був, а ні посадовцем сільради, а ні її депутатом. Хгодом також з’сувалося, що слідчий Генеральної прокуратури під час обшуків привласнив талони на автомобільне пальне, які знайшли в одній з шухляд чиновників самоврядування. Ладана протримали під вартою близько чотирьох місяців, за час затримання він не отримував належної медичної допомоги, в результаті чого розвилася важка хвороба зребта. А після свого звільненнявін мусив протягом кількох років пересуватися хза допомогою милиць. А сама справо про хабар розвалилася на стадії слідства. Ніхто з її організаторів не поніс покарання. Принаймні покию

Свидівська сільрада знаходиться вище Черкас на березі Дніпра, а її землі давно є джерелом прискіпливого, а часом відверто корупційного інтересу столичних та місцевих правоохоронців, які самі не проти отримати тут ласий шматок берега Дніпра. Ймовірно, що організація “справи Ладана” свого часу мала на меті саме тиск на посадовців сільради з метою примусу їх саме на певні поступки з виділенням землі в межах прибережних смуг.