Захід організували за сприяння керівництва ПАТ «Черкасиобленерго», до мереж якого під’єднуються відновлювальні джерела енергії.

Під час заходу ознайомились із діючим обладнанням сонячної електростанції на Черкащині та розробили шляхи та методи подальшої співпраці.

У складний для України час важливою є не лише надійна робота енергосистеми, а й енергетична незалежність нашої країни. Саме такі комплексні та відповідальні рішення усіх учасників процесу зможуть забезпечити реальні результати. Про це йшлося під час обговорень.

— Тема нашого заходу – це ознайомлення науковців Інституту загальної енергетики Національної академії наук України із діючим обладнанням однієї із сонячних електростанцій Черкащини. Ми переконані, що за джерелами відновлювальної енергії стоїть майбутнє, тож співпраця науковців із ПАТ «Черкасиобленерго» та із власниками сонячної електростанції якраз і спрямована на те, щоб належним чином розвивати зелену енергетику та досягати енергетичної незалежності України, зменшення використання традиційних джерел енергії, — розповів директор навчального центру ПАТ «Черкасиобленерго» Дмитро Галат.

Працівники сонячної електростанції влаштували усім учасникам огляд-екскурсію потужностей об’єкта та запропонували своє бачення співпраці, вирішення проблем галузі, підвищення ефективності роботи сонячних електростанцій, що в свою чергу забезпечить споживачів відновлювальною електроенергією вітчизняного виробництва.

— Радий розповісти те, що сам знаю, поділитись досвідом. Ми ознайомилися із трансформаторними підстанціями, модулями, інверторами, розподільним пристроєм 35кВ, також розглянули програмний комплекс, який використовується для обслуговування нашої стації. Задля виконання усіх завдань галузі ми сподіваємося на подальшу співпрацю із ПАТ «Черкасиобленерго» та Інститутом загальної енергетики НАН України, — наголосив начальник сонячної електростанції Олександр Панченко.

Зі сторони науковців така виїзна зустріч дасть поштовх для їх подальших досліджень та розробок, які в майбутньому можуть бути використані як виробниками електричної енергії, так і операторами системи розподілу. Це ще один важливий крок на шляху до екологічної безпеки та енергетичної незалежності нашої держави.

— Ця співпраця, яку ми сьогодні започатковуємо з учасниками енергетичної галузі, є надзвичайно важливою для вітчизняної науки. Адже маючи співпрацю із такими потужними компаніями, ми будемо мати доступ до первинних джерел інформації щодо роботи обладнання в реальних умовах. Це дозволить нам отримувати якісно нові наукові результати та розробляти і запроваджувати ефективні технічні рішення. А відновлювальні джерела енергії посідають значне місце у структурі енергопостачання та вирішують проблеми енергетичної безпеки. Адже це важливі маневрені потужності, які використовуватимуться для збалансування енергетичного споживання, — наголосив заступник директора Інституту загальної енергетики Національної академії наук України Артур Запорожець.

— Багато нового дізнались для себе: як працює станція, які в неї особливості, як збираються сонячні батареї, як підключені інвертори, і взагалі якою є взаємодія станції із енергосистемою. Наша наукова робота часто поєднана з теорією та моделюванням, тому нам дуже важливо взаємодіяти з електростанціями, які експлуатуються. Це дасть можливість більш точно і коректно розраховувати наші моделі, робити оцінки і прогнози, вдосконалювати процеси і технології, — підсумував провідний науковий співробітник Інституту загальної енергетики Національної академії наук України Олександр Згуровець.

Крім того, є доволі складним і потребує належної уваги процес приєднання до мереж сонячних електростанцій та розподіл цієї електроенергії споживачам.

джерело

Від editor