Мозковий штурм по-черкаськи

Міські активісти, представники громадських організацій та небайдужі черкасці зустрілись із народними обранцями в рамках національної програми «Включайся». Основною метою заходу було: виявлення гострих проблем міста, пошук причини їх утворення та подальше розв’язання. Наболілі проблеми черкасців зголосились вислухати народні депутати: Ганна Гопко, Павло Кишкар та Остап Єднак. Першочерговою проблемою, на яку депутати звернули увагу-це катастрофічний стан мосту на дамбі.Тому, не відкладаючи цю ситуацію у довгий ящик, народні обранці на місці записали відеозвернення. Окрім постійних негараздів з дорогами присутні озвучили інші нагальні проблеми міста. Далі організатори зустрічі сформували ці питання і запросили присутніх за круглий стіл, де, власне, і відбувся «мозковий штурм».

Конфліктна ситуація в середмісті

Нова поліція позбавила водійських прав чоловіка, що рухався вздовж бульвару Шевченка неподалік ТРЦ “Любава”. За словами водія, він не зробив нічого протиправного і має сумніви щодо компетентності поліцейських. Останні пояснили свою позицію та зазначили, що діяли в межах Закону України.

У Черкасах хочуть створити фармацевтичну монополію?

Депутати обласної ради збираються передати в оренду комунальне підприємство «Фармація». Таке рішення було прийняте ще в жовтні минулого року через нібито банкрутство майнового комплексу. На минулій сесії для фактичної передачі орендарю підприємства не вистачило кілька голосів. Втім згідно із законодавством перед передачею об᾽єкта державної власності в оренду орендодавець повинен публічно оголосити про конкурс. Подібного повідомлення на сайті обласної ради не опублікували, отож фармацевтичні компанії не знали про конкурс. Наразі на оренду «Фармації» є лише один і той сумнівний претендент.

До депутатів та голови обласної ради звернувся міський голова Анатолій Бондаренко, який попросив розглянути можливість передачі обласного комунального підприємства «Фармація» у власність територіальної громади міста Черкаси. Адже час від часу до міської влади надходять скарги на відсутність аптек у тому чи іншому мікрорайоні. Зараз у мережі підприємств, які перебувають у підпорядкуванні Черкаської міської ради, взагалі відсутні фармацевтичні заклади. А значна частина аптек «Фармації» розміщена саме на території Черкас.

Керівник однієї з провідних фармацевтичних компаній міста Олександр Гафіяк вбачає вихід із ситуації у відміні рішення обласної ради, виконанні оцінки майна, інвентаризації, погодження з антимонопольним комітетом, визначенні вартості оренди і лише після цього має відбутися оголошення конкурсу. Фахівці припускають, яке саме завдання постає перед майбутнім орендарем?

Якщо обласна рада все ж таки проголосують за передачу в оренду КП «Фармація» – учасники конкурсу та депутати облради будуть оскаржувати рішення у межах правового поля.

У Черкасах демонтують більше 200 бігбордів

Зокрема, приберуть дві нові рекламні конструкції, які встановили днями на вулиці Грушевського біля перехрестя з вул. Одеською та на Гагаріна, 35 без жодних дозвільних документів. Відповідне рішення ухвалив виконавчий комітет.

Спеціально створена в грудні комісія вже виявила й обстежила 602 бігборди, з них – 104 конструкції розміщені з порушеннями і, за висновками членів комісії, загрожують безпеці громадян. Із приводу ще 140 рекламних щитів комісія так і не дійшла висновків. Наразі там лишаються невирішеними питання щодо власників земельних ділянок.

Черкаський рекламний креатив зашкалює

Розмах ідей від авторів реклами набирає обертів. Тільки-но вгамувались пристрасті щодо скандальних біл-бордів с оголеними тілами, які піддали цензурі; у Черкасах знову розкручують чергову фірму. Так група молодих «механіків», у самому центрі міста, імітувала гоночний піт-стоп. Це викликало позитивні емоції у водіїв та жвавий інтерес у перехожих.

Місто обирає нові ліхтарі

Місто обирає нові ліхтарі. Наразі виробники презентують свою продукцію, а представники влади міркують над заощадливістю та технічними характеристиками. Черкащани вже помітили поновлення нічного освітлення вулиць. Як і обіцяв міський голова Анатолій Бондаренко 700 нових ліхтарів встановили на Митниці, Дахнівці, «Луначарці» та в районі обласної лікарні. Зокрема, на вулиці Менделєєва. Наразі роботи з освітлення вулиць продовжаться.

Щороку забезпечення вуличного освітлення обходиться місту у 4 млн. грн, куди входить ремонт, заміна лампочок, дротів тощо. Наразі вздовж бульвару Шевченка старі світильники замінили на світлодіодні, що дало змогу заощаджувати на одній одиниці до 300 ват. А це 280 тис. грн. на рік. Тож при виборі продукції міська влада керуватиметься її енергоощадністю.

Підприємці Черкащини воюють із «Черкасиобленерго»

Представники бізнесу області, влада Черкащини та керівництво черкаського обленерго зустрілись за круглим столом. Темою дискусії стала криза між підприємцями та постачальником електроенергії. Проблема склалась навколо того, що «Черкасиобленерго» не надав бізнесменам накладних за оплачену електроенергію, згідно яких вони могли відшкодувати ПДВ на загальну суму 58 мільйонів гривень. Цей інцидент вже вийшов за кордони області і досягнув всеукраїнського рівня.Нагадаю, що це вже друга зустріч у такому форматі. На попередньому заході керівництво енергопідприємства дало обіцянку, що знайде вихід із кризи і згодом його представить. Саме на цьому наголошували підприємці на початку другої дискусії. У відповідь керівник «Черкасиобленерго» дала зрозуміти, що це не локальна проблема а її вирішення залежить від дій Уряду України. Такі слова обурили присутніх, які не погодились із цією тезою. Тому поступово почали виникати нові питання. Зокрема у керівника фіскальної служби області з’явились сумніви щодо доцільності дій керівництва підприємства. Свого апогею зустріч досягнула під час емоційного виступу депутата міськради Павла Карася, який звинуватив енергетиків у шахрайстві. Останній цвях у труну для представників «Черкасиобленерго» вбив Анатолій Погребняк, який за допомогою неоднозначних метафор дав коротку характеристику керівництву обленерго. У підсумку зустрічі підприємці, в ультимативній формі, дали енергетикам тиждень на пошук ресурсів для вирішення конфлікту.