Освітні округи та нові коефіцієнти: яким буде ЗНО-2017

Незабаром в Україні стартує ЗНО. Напередодні напруженого періоду відповідальні освітяни країни та області розповіли про останні дні підготовки та особливості проведення цьогорічного тестування.

Для проведення ЗНО у Черкаській обл. створено 10 освітніх округів та 40 пунктів. Майже 100% українських випускників складатимуть оцінювання українською мовою. Найбільша кількість абітурієнтів обрали 3 предмети. Цього року до конкурсного балу впроваджено нові коефіцієнти: регіональний, галузевий, сільський та першочерговий. Таким чином абітурієнти можуть отримати до 10% до свого результату, особливо ті, що обиратимуть сільську місцевість та медичні та педагогічні спеціальності. Приміром, у Черкасах та області сумарний бал сертифікатів множитиметься на регіональний коефіцієнт – 1,02. Аби успішно скласти ЗНО більшість ВНЗ області, що мають відповідну ліцензію МОН, організовують підготовчі курси.

Цього року Черкащина також взяла участь у апробації нового формату завдань для сертифікаційних робіт з іноземних мов, а також здійснила моніторинг якості початкової освіти. Вже наступного року 15-річні школярі візьмуть участь у міжнародному дослідженні PISA. Представники українського центру оцінювання якості освіти закликають вступників сподіватися на власні сили і не розраховувати на підробку сертифікатів. Сфальшовані документи не прийматиме жоден навчальний заклад країни.

Danke, gracias, merci – які іноземні мови вивчають черкаські школярі?

«Черкасиводоканал» спільно з ПриватБанком інформує черкащан про користування smart-карткою

До уваги споживачів – інструкція з поповнення картки через термінал:

Насамперед, необхідно здійснити авторизацію. Це можна зробити за допомогою мобільного телефону, або банківської картки. Якщо ви обрали другий спосіб – необхідно вставити банківську картку в приймач та набрати пін-код. Перед вами відкривається меню терміналу, де в полі «пошук» набираємо – «Черкасиводоканал». В меню, що з’явиться перед вами, необхідно обрати опцію – КП Черкасиводоканал (поповнення смарт-картки). Далі потрібно заповнити поле з номером смарт-картки, ввести суму поповнення та натиснути «далі».

Виконати платіж можна як готівкою, так і банківською карткою. Щоб поповнити смарт-картки через систему Приват24 потрібно зайти на одноіменний сайт та здійснити авторизацію за номером телефону. Потім у меню «мої платежі» створюємо новий платіж. Для цього у пошуковий рядок вводимо назву підприємства – Черкасиводоканал і обираємо «поповнення смарт-карти» серед запропонованих опцій. Далі вводимо номер смарт-карти і суму поповнення, кратну 0,35 грн., тобто вартості 1 л води. Насамкінець додаємо платіж у кошик і здійснюємо оплату.

«Черкасиводоканал» повідомляє споживачів, що незабаром придбати smart-картку можна буде не лише у касі підприємства, а й за місцем розміщення автоматів. Графік виїзного продажу з᾽явиться на кожному автоматі та на офіційному сайті підприємства vodokanal.ck.ua.

Доведені до відчаю співробітники «Черкасиобленерго» зустрілись із заступником губернатора

Після чергового засідання комісії НКРЕКП, на якому в вкотре співробітникам «Черкасиобленерго» дали зрозуміти, що вихід із кризової ситуації так і не знайдено. Вони знову організувались на мітинг під будівлею ОДА, де вимагали діалогу з губернатором, щоб той відзвітував щодо проведеної роботи, зі сторони обласної влади, у врегулюванні роботи обленерго. Зрештою, делегацію від колективу запросили на зустріч до заступника губернатора Сергія Овчаренко та начальника інспекції Держенергонагляду у Черкаській області Анатолія Стрільця.

На думку пана Стрільця, на сьогоднішній день основною вимогою НКРЕКП, щодо виплати заробітної плати працівникам обленерго, являється погашення боргу підприємством «Азот».

В свою чергу заступник очільника Обласної державної адміністрації Сергій Овчаренко пообіцяв, що спеціальна комісія розпочне повноцінну роботу негайно та додав, що перші результати будуть у нього на столі вже в п’ятницю.

Телеканал «Антена» і надалі слідкуватиме за розвитком подій навколо підприємства «Черкасиобленерго».

Читайте також: Співробітники «Черкасиобленерго» вчергове пікетують «Азот».

У середмісті Черкас відбувся прорив тепломережі

На ділянці тепломережі, що знаходиться на перехресті вулиці Остафія Дашкевича та бульвару Шевченка відбувся прорив. Наразі співробітники підприємства «Теплокомуненерго» займаються ремонтом труби. За словами робітників, прорив усунуть протягом декількох днів.

Читайте також: Середмістя Черкас прикрасили квітниками.