У Смілі вшанували жертв концтабору «Шталаг 345», розташованого в роки Другої світової на території міста

11 квітня у Смілі вшанували жертв концтабору «Шталаг 345», розташованого в роки Другої світової на території міста. Завдяки спільним зусиллям  працівників смілянського краєзнавчого музею та детальним дослідженням краєзнавців із громадської організації  «Пошук. Сміла» вдалося точно встановити, де на території військової частини на вулиці Ротондівській у роки окупації Сміли діяв великий табір-лазарет для військовополонених, що мав назву «Шталаг 345». Нині тут височіє  хрест.

У Всесвітній день визволення полонених з фашистських концтаборів у Смілі на місці масових поховань жертв нацистів традиційно провели мітинг-реквієм. Віддати шану закатованим зібралися місцеві школярі, вчителі, ветерани.

Лист чоловіка, завдяки спогадам якого вдалося встановити місце масових поховань у Смілі, досі зберігають у Смілянському краєзнавчому музеї.

1943-го року табір військовополонених був розформований, а його в’язні вивезені до Німеччини.

До символічного хреста, що був встановлений силами небайдужих смілян, цього дня лягли живі квіти. На вже занедбаній території  ще збереглись будівлі, у яких утримувались тоді люди. Ці стіни точно пам’ятають всі жахи перебування тут полонених. І хоча ще не все досліджено в історії «Шталагу 345», пам’ять про невинно убієнних сміляни бережуть. Бо вона нині дарує спокій мертвим і додає сил живим.

У Смілі створили рекреаційну еко-зону

У Смілі біля приміщення центральної бібліотеки днями встановили парклет. Це красиві лавки з натурального дерева з вмонтованими ящиками для вуличних рослин.

Доклали зусиль для створення комфортної рекреаційної еко-зони біля центральної бібліотеки і самі її працівники, а також підприємці, котрі допомогли виготовити конструкції парклету та закупити зелені насадження.

Ідей щодо покращення нашого міста і створення у Смілі естетичних місць відпочинку смілянські бібліотекарі мають ще чимало. Тому на досягнутому, обіцяють, не зупинятимуться. Директор бібліотечної системи запевняє, що й надалі разом з колегами розроблятимуть різного роду проекти та наполегливо шукатимуть шляхи їх реалізації.

Дивіться також: У Смілянській дитячій школі представили експозицію творів об’ємного образотворчого мистецтва

Любителі гумору і жартів 10 квітня зібралися в Смілянському міському Будинку культури

Любителі гумору і жартів 10 квітня зібралися в Смілянському міському Будинку культури на міський Відкритий молодіжний чемпіонат з КВК. «Сміла молода, весняна, європейська» – саме таку тему обрали для гри. Її учасниками стали дві студентські команди.

Традиційно розпочали зі знайомства. Студенти одразу звернули з доріжки інтелектуальної на доріжку гумористично-розважальну. Одні полонили глядацьку публіку вокалом, інші вражали хореографією.

Студенти вдало висміяли те, що змушує смілян плакати ледве не щодня. Це і ранкові поїздки у переповнених смілянських автобусах, і посадка картоплі, що багатьом додає клопоту. Жартома молодь говорила і про смілянські дороги без асфальту. Продемонстрували юнаки, як можна вирішити дитячий конфлікт у пісочниці. Шквал оплесків зірвала і мініатюра, як студенти різних курсів після вечірки збираються на пари.

Не оминули представники нового покоління і політичне життя. Тема виборів, політичних дебатів також мали місце.

Наступного року організатори обіцяють також організувати чемпіонат студентських команд КВК вже на Кубок-2020. Очікують більше учасників. Адже якщо молодь ще здатна так жартувати, у нашого міста є майбутнє.

Дивіться також: Визначені проекти-переможці громадського бюджету Сміли

Під загрозою відключення постачання електроенергії опинились обидва СУБи

Понад три мільйони гривень заборгували за спожиту електричну енергію два комунальних підприємства Черкас – Придніпровська та Соснівська СУБ

Можливе обмеження постачання електричної енергії місць загального користування будинків, які перебувають на утриманні комунальних підприємств

Під час наради у Департаменті житлово-комунального комплексу було запропоновано відтермінувати обмеження електропостачання СУБам до 15 квітня

Дивіться також: У Черкасах почали від’єднувати будинки боржників від електропостачання

До Дня космонавтики компанія ІлонаІлона Маска SpaceX вивела на орбіту надважку ракету-носій Falcon Heavy

До Дня космонавтики компанія Ілона Маска SpaceX зробила подарунок — здійснила успішний запуск з космодрому на мисі Канаверал надважкої ракети-носія Falcon Heavy із супутником для Саудівської Аравії. Запуск було реалізовано з пускового комплексу в космічному Центрі ім. Кеннеді.

Супутник Arabsat-6A виведений на задану орбіту. Це була перша комерційна місія Falcon Heavy, під час якої два бічних прискорювача ракети-носія успішно приземлилися на посадочні майданчики, повідомляє компанія SpaceX
Відео SpaceX

Працівники КП “Дирекція парків” висаджують троянди у дитячому парку

У дитячому парку, що знаходиться у середмісті, здійснюється озеленення території.

Дивіться також: Триває облаштування пішохідної алеї по вул. Пастерівській у Черкасах

На вул Благовісній КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” розпочало ремонтні роботи тепломережі

Роботи проводяться на вул. Благовісній, поблизу амбулаторії КНП “Перший черкаський міський центр ПМСД”. Яму вирили після перевірки тепломережі на наявність поривів.

Дивіться також: КПТМ “Черкаситеплокомуненерго” шукає пориви тепломереж