В Городищенському районі процвітають афери з аграрною землею

Ми чимало уваги за останні роки приділили зловживанням в аграрному секторі Черкащини, земельному рейдерству та різноманітним аферам. Пропонуємо вашій увазі чергову історію, яка сталася в Гордищенському районі Черкащини.

Переспективи постраждалим від дій аферистів відшукати правду навіть в суді примарні. Адже ми знаємо, що суди, особливо районні, часто стають на сторону не закону, а сильних і багатих агробаронів. А поліція взагалі, проявляє або повну безпорадність, або відверто порушує закон, виступаючі на одній зі сторін конфлікту.


Всяке бувало на Черкащині в період посівної кампанії (і бійки на полях, і захоплення сільськогосподарської техніки), але такого як буде описано нижче, точно не було.

Фермер з Городищенського району Голуб П.О. вирішив, що просто продати свій бізнес, отримати за це кошти і продовжити працювати там, де вдається краще – не для нього.

Позиція його підприємства в Городищенському районі протягом останніх років суттєво погіршилась – найменший розмір орендної плати для пайовиків, жодної соціальної роботи з населенням, недбале ставлення до землі і, як результат, – перший же гідний конкурент починає витісняти підприємство з району. В бізнесі це називається здоровою конкуренцією – хочеш бути першим – будь кращим.

Проте Голуб П.О. з законами бізнесу вирішив не погоджуватись. Він вигадує та реалізує велику аферу.

В лютому він пропонує своєму основному конкуренту – власнику ТОВ «Золоті Лани 2017» Сотнікову В.А.  придбати корпоративні права ТОВ «Черкаси-Дніпро Агро» за 10 мільйонів грн. Той погоджується на угоду та просить один місяць, щоб зібрати необхідну суму. Цей місяць Голуб П.О. не витрачає даремно – він веде перемовини ще з одним бізнесменом щодо продажу ТОВ «Черкаси-Дніпро Агро» вже йому, за такою ж ціною – 10 млн.грн. Той також пристає на умови Голуба.

Підписання угоди та передачу грошей Голуб призначає обом покупцям на один день. Ввечері перед цим днем Голуб телефонує обом покупцям та повідомляє, що не може особисто бути присутнім в цей день в Черкасах і від його імені всі необхідні документи підпише представник з відповідним дорученням. І саме цьому представнику необхідно буде передати гроші. 

06 квітня перший покупець зустрічається з вказаним представником. Той показує нотаріально засвідчену довіреність від Голуба на продаж корпоративних прав. Вони підписують у нотаріуса всі документи та покупець передає гроші, як і було домовлено.

Аналогічні дії вчиняються і з другим покупцем в тож же самий день. 

Далі перший покупець реєструє зміну власника в державному реєстрі та готується проводити інвернатизацію на придбаному підприємстві так, як вони домовлялись з продавцем – із залученням сторонньої охорони (задля уникнення розкрадання майна працівниками).

Другий покупець вирішує відкласти реєстрацію змін в державному реєстрі на наступний робочий день після вихідних.

Події відбувались в п’ятницю. З вихідних Голуб перестає виходити на зв’язок з покупцями для обговорення подальших дій, проте перший покупець вирішує діяти по тим домовленостям, які були раніше і 10 квітня зранку приїжджає в село Орловець для проведення інвентаризації.

Далі відбувається найцікавіше.

На підприємство покупця не пускають, з’являється Голуб П.О. і заявляє, що нічого нікому не продавав і Сотнікова В.А. взагалі не знає. Поліція, яку викликав сам покупець, реагує як ніколи швидко і всіх «нападників на підприємство» заарештовує. Голуб, який все ж таки надалі змінює свідчення і зізнається, що Сотнікова В.А. знає і не раз з ним спілкувався, визнається потерпілим.

Фінал – Голуб П.О. руками правоохоронних органів прибирає конкурента, за підробленими документами перереєстровує підприємство знову на себе і, як «невеличкий» бонус, залишає у себе 20 мільйонів гривень.

Обдурені покупці звертаються за захистом в поліцію, але там вже не такі спритні – на всі питання одна відповідь – триває слідство.

Вся ця історія могла б стати черговою розбіркою між конкурентами, якби не одна обставина – вона відбулась через боротьбу за землю. Землю, яка належить людям, звичайним жителям того ж Орловця. Землю, на яку в інтересах однієї особи – Голуба П.О. Городищенський суд накладає арешт (арештовано більш ніж 1300 паїв).

Зазвичай, пайовики виграють від появи конкуренції між орендарями їхньої землі – підвищується розмір орендної плати, збільшуються соціальні виплати та допомога селу. Але не в цьому випадку. Одразу після вищеописаних подій в селі Орловець відбулась сесія сільської ради. До Голуба П.О., який також прийшов на сесію посипалось купа запитань – що відбулось, що буде далі і т.п. На всі питання власники землі отримали одну відповідь – як отримували 4,5 відсотки орендної плати так і будете отримувати, міняти нічого не буду, і нікуди ви не подінетесь – конкурента усунуто. Варто зазначити, що ТОВ «Золоті лани 2017» вже давно сплачує своїм пайовикам оренду в розмірі 11-15 відсотків від нормативно-грошової оцінки землі.

Для об’єктивності викладення матеріалу, редакція вирішила звернутись до жителів села Орловець – може і справді якість заїжджі рейдери напали на цілком законослухняного громадянина та його процвітаюче підприємство. І ось, що ми почули:

«Такого знахабнілого господаря як Голуб П.О. годі й шукати – все для наживи, нічого для людей і села» – Копійка Т.М.

«Ми самі просились, щоб «Золоті лани» нас взяли до себе – про них чули тільки хороше і вони, зайшовши до нас в село, не підвели – такого людяного ставлення до себе ми від «Черкаси-Дніпро Агро» ніколи не відчували» – Шевченко І.Д.

«Коли ми почули, що Голуб П.О. нарешті вирішив продати своє підприємство гідній людині – ми дуже зраділи, адже дуже набридло таке «господарювання» на нашій землі» – Стріленко Т.М.

«Я ще взимку звернувся в суд для розірвання свого договору оренди з «Черкаси-Дніпро Агро». Підставою стало безхазяйне ставлення до моєї землі, її виснаження та небажання підприємства хоч якось йти назустріч своїм пайовикам. Бажаючих розірвати з ними договори по селі більшість, але спочатку вирішили подивитись, як мені це вдасться, адже суди – це і час, і кошти, і здоров’я. Треба віддати належне Голубу П.О. – в районі у нього все схвалено – і поліція, і суди. З січня не відбулось жодного засідання, суддя невтомно пристає на прохання «Черкаси-Дніпро Агро» відкласти розгляд справи.» – Шаповал О.М.

Ось такою є думка людей, за землю яких йде така боротьба. Вважаємо коментарі тут недоречні. Ми надалі будемо слідкувати з розвитком подій та сподіватись, що правда (читай – правоохоронні органи, суди, органи державної влади та місцевого самоврядування) буде на стороні тисяч людей, у яких окрім їхнього паю майже нічого не залишилось.

Як ми писали раніш, Корупція в аграрному секторі області, сплетена з містечковою політикою, набирає загрозливих масштабів. І як результат – Голова Держгеокадастру Черкащини позивається до обласної ради.