У Черкасах ініціюють упровадження громадської експертизи

У міськраді зареєстрували проект рішення «Про громадську експертизу діяльності Черкаської міської ради та її виконавчих органів». Автор проекту – депутат від «Об’єднання «Самопоміч» Микола Фомич.

– Це новий інструмент взаємодії влади та громади, який покликаний з одного боку контролювати діяльність органів виконавчої влади, а з іншого – надавати практичні рекомендації з тих чи інших життєво важливих питань, які турбують активну громаду нашого міста. Йдеться про невиконання якихось рішень, пропозиції щодо поліпшення програм тощо, – розповідає автор проекту Микола Фомич.

За його словами, щоб ініціювати громадську експертизу, потрібно буде звернутися із письмовим запитом до міської ради, вказавши предмет експертизи. Після цього міський голова має видати розпорядження про початок громадської експертизи.  На сайті має бути створена спеціальна рубрика, в якій інформуватимуть населення про проведення таких заходів.

– Після цього організація громадянського суспільства, яка ініціювала експертизу, отримує запитувану інформацію та документи, вивчає її, а потім надсилає висновки у вигляді пропозицій міськраді, які вона має врахувати у своїй роботі, – наголошує депутат.

Такий інструмент активно використовують у прогресивних містах країни: Київ, Вінниця, Львів та інші.

– Також у проекті ми чітко окреслили суб’єктів ініціювання експертизи. Адже ми розуміємо, що можуть бути зловживання, враховуючи політичну ситуацію у місті. Тому ініціювати експертизу можуть лише громадські організації та об’єднання лише за сферою своєї статутної діяльності, – говорить Микола Фомич.