Швидка допомога з «поліклініки на колесах» має стати реанімацією: Україною рухається реформа екстреної медицини

У межах реформи екстреної медицини з карет «швидких» мають прибрати лікарів та замінити їх парамедиками, тобто фельдшерами без вищої освіти. Така система запозичена зі Сполучених Штатів, де вона успішно функціонує. Головне завдання парамедика – надати невідкладну допомогу і доставити пацієнта до лікарні.

Реформа вже викликала чималий резонанс як серед населення, так і серед медпрацівників. Різницю між українськими фельдшерами та американськими парамедиками пояснює головний лікар Черкаської станції швидкої допомоги Владислав Свириденко.

Поки що в Україні не навчають парамедиків, та й система освіти фельдшерів лишилася старою. Нинішніх медпрацівників мають намір перекваліфікувати за допомогою курсів під керівництвом іноземців. Чи запрацює нова система на поганих дорогах, з недокваліфікованими кадрами та в умовах недофінансування галузі охорони здоров’я, поки що невідомо.

Поки українці вчаться думати інакше, медична реформа набирає обертів. У столиці вже почали скасовувати кардіобригади. В районах про комплексні стаціонари, де готові рятувати як потерпілих після ДТП, так і пацієнтів із інсультом, поки не йдеться. Альтернативою можуть бути приватні «швидкі» та лікарні. Але їхні послуги не кожному по кишені.

Окрім реформи екстреної медицини, в Україні також планують створити мережу кол-центрів та закладів для важко і смертельно хворих.

У Черкасах через спалах грипу «швидка» не встигає на виклики.