За фактом забруднення води в Тясмині поліція розпочала кримінальне провадження

За фактом забруднення води в Тясмині поліція розпочала кримінальне провадження

До поліції Черкаської області надійшла інформація, що в річці Тясмин стався замор риби та інших живих ресурсів в особливо великих розмірах.

На місце події виїжджала слідчо–оперативна група та представники уповноважених органів державного контролю. Замор риби виявлено на водоймі в районі села Нечаївка Черкаського району.

Про це повідомляє поліція Черкаської області.

Вказана ділянка річки обстежена спеціалістами Державної екологічної інспекції Центрального округу та працівниками Черкаського рибоохоронного патруля. За попередніми результатами досліджень відібраних зразків поверхневої води, ймовірною причиною загибелі риби може бути забруднення, внаслідок скиду в воду невідомої речовини.

За попереднім підрахунком, розмір шкоди завданої довкіллю внаслідок склав понад 6 мільйонів гривень.

За вказаним фактом Черкаським районним відділенням поліції розпочато кримінальне провадження. У ході слідства будуть встановлені джерела забруднення води річки Тясмин та осіб, причетних до вчинення даного кримінального правопорушення.

Нагадаємо, 16 червня 2020 року спеціалістами Державної екологічної інспекції Центрального округу спільно з працівниками Черкаського рибоохоронного патруля було виявлено замор риби в районі с. Нечаївка.

Відібрано проби поверхневої води річки Тясмин:
в районі автомобільного мосту с. Нечаївка;
канал на р. Тясмин в районі автомобільного мосту с. Нечаївка;
в районі автомобільного мосту с.Степанки;
в місці скиду КП «ВодГео» м. Сміла;
1 км вище скиду КП «ВодГео» м. Сміла.

Концентрація розчиненого кисню становила від 0,6 до 3,9 мг/дм3 (при нормі не менше 4 мг/дм3), температура води 28-30°С.

За результатами досліджень гідрохімічних показників було зафіксовано великий вміст хімічного споживання кисню, азоту амонійного і фосфатів на створах: в районі автомобільного мосту с. Нечаївка, в районі автомобільного мосту с. Степанки та в місці скиду КП «ВодГео» м. Сміла.

Ймовірною причиною загибелі риби може бути дефіцит розчиненого у воді кисню, висока температура навколишнього середовища та води, а також забруднення води речовинами, що окислюються.