Черкасиобленерго

«Черкасиобленерго» нагадує: недопуск контролера до засобів обліку може призвести до відключення від електромережі

ПАТ «Черкасиобленерго» цінує сумлінність споживачів, які щомісяця регулярно подають покази лічильників у визначений період. Однак разом із тим, нагадує про обов’язок щодо надання допуску працівникам Товариства до електролічильників для проведення ними контрольного огляду та зняття контрольних показів. Це контролер має робити відповідно до нових Правил роздрібного ринку електроенергії.

Найпоширеніші питання, що стосуються роботи контролерів:

1. Чи зобовязаний контролер пред’явити посвідчення по першій вимозі?

Так, зобов’язаний. Більше того – повинен завжди мати його при собі. Це документ встановленого зразка, з якого можна дізнатися прізвище, ім’я, по батькові, фото працівника та його посаду. Посвідчення обов’язково повинно мати номер, термін дії, назву структурного підрозділу, печатку та логотип підприємства.

Ще до початку огляду лічильника контролер має відрекомендуватися та пояснити мету свого приходу.

Нерідко під виглядом контролерів, інспекторів чи працівників інших служб до черкащан приходять шахраї. Тому ПАТ «Черкасиобленерго» застерігає споживачів бути пильними і не піддаватися на провокації. Якщо Ви дійсно сумніваєтеся, чи перед Вами контролер, не соромтеся запитати посвідчення та переконатися, що це саме працівник Товариства. Навіть якщо він каже, що його «і так всі знають».

2. Кому контролер повідомляє про виявлені відхилення?

У посадові функції контролера входить виявлення випадків самовільних підключень і безоблікового споживання електричної енергії. У разі виявлення порушення ПРРЕЕ (порушення схеми обліку, зірвана пломба, тощо) по окремих споживачах на закріпленій за ним дільниці, він зобов’язаний доповідати про це безпосередньо начальнику абонентської групи.

3. Чи має право контролер вимагати зі споживачів гроші?

Ні, цього не передбачено. ПАТ «Черкасиобленерго» наголошує, що представники компанії-оператора системи розподілу не мають права під час відвідування вимагати від споживача будь-які платежі.

4. Якщо електролічильник знаходиться в приміщенні, чи зобов’язаний оператор системи розподілу попереджати про візит контролера?

Споживач зобов’язаний надавати контролеру безперешкодний доступ до електролічильника протягом робочого часу для проведення технічної перевірки приладу або зчитування показів лічильника.

Якщо ж протягом двох розрахункових періодів (двох місяців) представник енергокомпанії не мав доступу до лічильника, він залишає споживачу повідомлення про дату наступного відвідування чи прохання передати покази.

5. Чи можуть вимкнути світло через недопуск контролера?

ПАТ «Черкасиобленерго» вкотре наголошує – те, що Ви кожного місяця вчасно передаєте показники лічильника, не звільняє Вас від обов’язку забезпечувати доступ представникам оператора системи для проведення технічної перевірки засобу комерційного обліку та контролю за рівнем споживання електричної енергії.

Недопущення контролера – це порушення п.5.5.5 Правил роздрібного ринку електричної енергії. І наслідком цього порушення може стати відключення електричної енергії. Припинення повністю або частково постачання електричної енергії споживачу здійснюється оператором системи за умови попередження споживача не пізніше ніж за 5 робочих днів до дня відключення у разі недопущення уповноважених представників оператора системи до електроустановок споживача, пристроїв релейного захисту, автоматики і зв’язку, які забезпечують регулювання навантаження в енергосистемі, та/або розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії, що розташовані на території споживача.

Разом із тим, відключенню від електричної енергії має передувати складення акту про недопуск представника оператора системи розподілу до приладів обліку та письмове попередження про припинення електропостачання.

ПАТ «Черкасиобленерго» закликає сприяти роботі контролерів та вчасно передавати покази лічильників. Це дозволить об’єктивно обліковувати та контролювати споживання електроенергії.

джерело