У Кам’янці модернізували підстанцію, яка живить увесь район

Уряд України надає велике значення будівництву відновлюваних джерел електроенергетики, які працюють на загальну енергосистему країни. Один із таких об’єктів з’явився в Кам’янці. Там ТОВ «Чиста Енегрія – 2011» збудувало сонячну електростанцію потужністю 25 МВт. Це один із найбільших інвестиційних проектів на території Черкаської області та важливий інфраструктурний об’єкт.

З метою приєднання станції до електричних мереж ПАТ «Черкасиобленерго» було заплановано реконструкцію ПС 150/35/10 кВ «Кам’янка», яка є єдиним джерелом живлення електричною енергією Кам’янки та Кам’янського району.

Роботи тривали близько року і проходили в два етапи. Нині вони на завершальній стадії, обладнання вже перебуває під напругою. Завершуються лише опоряджувальні роботи та роботи, пов’язані з улаштуванням технологічних доріг на території підстанції.

– Реконструкція відбувалася за кошти, отримані від інвестора, як плата за приєднання до електромереж, тобто без залучення коштів із тарифної складової на розподіл електроенергії, – говорить директор з інвестицій та перспективного розвитку ПАТ «Черкасиобленерго» Олександр Бращенко. – Вона передбачала: заміну силових трансформаторів 150 кВ потужністю 14 МВА на нові потужністю 25 МВА з пристроями,що дозволяють автоматичне регулювання напруги на шинах підстанції під навантаженням; встановлення елегазових вимикачів 150 кВ у колах силових трансформаторів на заміну зношеного обладнання; встановлення лінійного комутаційного обладнання 35 кВ; реконструкцію релейного захисту та автоматики, а також часткове перевлаштування будівельної частини підстанції.

Керівник ТОВ «Чиста енергія – 2011» Максим Бовсуновський зазначає: важливість реалізації подібного проєкту саме в цій місцевості складно переоцінити.

За словами начальника центральної групи служби підстанцій Віталія Темічева, нові трансформатори обладнані пристроєм РПН, що дозволяє покращити рівень напруги для споживачів і регулювати його.

Черговий електромонтер підстанції «Кам’янка» Василь Несененко додає: у рамках реконструкції оновлення відбулися не лише на самій підстанції, а й у приміщенні, де знаходиться обладнання релейного захисту та автоматики обох трансформаторів. У ньому позмінно працюють двоє чергових, які слідкують за енергосистемою району.

Старший майстер з релейного захисту Володимир Коваленко підтверджує – з новим обладнанням працювати куди легше, а головне – воно значно зменшує ризики виникнення аварійних ситуацій, що дуже важливо для енергетиків.

Запуск підстанції відкриває нові перспективи економічного розвитку міста та району завдяки збільшенню трансформаторної потужності. 

ПАТ “Черкасиобленерго” постійно працює над модернізацією електромереж Товариства та впровадженням новітніх технологій задля підвищення якості і надійності електропостачання жителів Черкащини.