“Нова якість”: половина мешканців міста щодня наражають своє життя на небезпеку, користуючись ліфтами, бо прокуратура грає у “наперстки”

Понад 700 ліфтів у Черкасах “підвисли у повітрі”. Вони несуть загрозу для людей, які ними користуються. Вже є будинки, у яких згорів електродвигун та дивом обійшлося без жертв. У скількох із них критична ситуація з тяговими канатами, кабіною та іншими деталями — складно сказати. У більш ніж 500 із них закінчився термін експлуатації і вони вже давно мали б зупинитися на капремонти. 

Про це повідомили під час прес-конференції в управлінській компанії “Нова якість”. За словами її засновника Андрія Бортника, це нонсенс, що в обласному центрі країни усі правоохоронні структури заплющують очі на цю кричущу проблему. 

— У Вінниці один “ліфт смерті”, а в Черкасах таких потенційно 500. Це ті ліфти, які мали б стати, але ними далі користуються люди. Вони заходять у ліфт, не підозрюючи, на яких канатах він тримається, чи не перетерлися вони і чи ліфт не обірветься. Є ще низка загроз життю і здоров’ю мешканців.

“Черкасиліфт” не передав документацію після завершення дії договору

Така ситуація склалася ще рік тому, коли “Черкасиліфт” відмовився передати технічну документацію після закінчення договору на виконання робіт. Без оригіналу паспорта управлінська компанія не може ні вимкнути ліфти, що потребують ремонту, ні здійснити капремонт, ні передати їх на обслуговування іншій компанії. Більше того, експлуатація ліфтів без договору на обслуговування — заборонена.

— Ми відразу звернулися до всіх контролюючих органів: міськвиконкому, прокуратури, служби безпеки, Нацполіції. Черкаський міськвиконком провів нараду Комісії з надзвичайних ситуацій, на якій представники “Черкасиліфт” почали звинувачувати управлінську компанію в підробці дозволів та неспроможності обслуговувати ліфти. “Нова якість” ініціювала перевірку на підприємстві Державної служби України з питань праці, яка встановила, що немає жодних перепон для передачі компанії технічної документації. Про це Комісія з надзвичайних ситуацій письмово повідомила “Черкасиліфт”. Згодом поліція порушила проти “Черкасиліфт” кримінальне провадження за фактом непередання документів, — говорить Андрій Бортник.

Паралельно з цим 40 дільниць “Нової якості” звернулися до суду з вимогою передати технічну документацію на ліфти. Нині вже є 17 рішень Північного апеляційного господарського суду на користь компанії, які набрали законної сили. Ними “Черкасиліфт” зобов’язали передати документацію. Зауважимо, жодне із рішень не було ухвалено на користь “Черкасиліфту”.

— Це справи однотипові. У них лише змінюється позивач у вигляді дільниці та перелік ліфтів. Тому на решту — 23 рішень ми чекаємо найближчим часом, — додають у компанії.

“Черкасиліфт”, не погоджуючись з рішенням апеляційного суду, подав дві касаційні скарги до Верховного Суду України. Своїм рішенням ВСУ підтвердив, що договір з “Черкасиліфт” розірваний у 2020 році і документація має бути негайно передана управлінській компанії. Усі звинувачення з боку “Черкасиліфт” щодо незаконності правонаступництва, завершення терміну дії договору з мешканцям, чинності договору між “Новою якістю”  та “Черкасиліфтом” та наявності підстав обслуговувати ліфти “Черкасиліфтом” були спростовані судами попередніх інстанцій, що підтверджено Верховним Судом.

Черкаська прокуратура грає у “пінг-понг

Паралельно судовому розгляду починають відбуватися цікаві речі. Прокуратура Черкаської області відкриває кримінальне провадження проти “Нової якості” за заявою “Черкасиліфт” через нібито заборгованість за обслуговування ліфтів після завершення дії договору. Суди першої інстанції, апеляційний суд та Верховний Суд України однозначно визнали договір між “Новою якістю” та “Черкасиліфт” розірваним і відповідно будь-яка заборгованість перед “Черкасиліфт” апріорі відсутня.

У межах кримінального провадження паспорти ліфтів визнаються речовим доказом і на них у вересні 2020 року накладається арешт. Цього ж дня паспорти передаються “Черкасиліфт” на зберігання. У той же час управителя про розгляд справи навіть не повідомляють, а передача технічної документації “Черкасиліфту” унеможливлює обслуговування “Новою якістю”  ліфтів, виконання ремонтів та інших дій. І фактично наражає усіх мешканців на смертельну небезпеку — користування ліфтами, які не повинні працювати. Дізнавшись про це, управлінець оскаржив арешт паспортів у суді. 

— Прокуратура починає грати у гру “наперстки” 90-их років, коли за день до розгляду справи змінює підсудність з Соснівського на Придніпровський район міста. І справа повинна відповідно розглядатися в іншому районному суді. Подаємо новий позов, а слід зазначити, що підготовче провадження триває близько місяця. І знов за кілька днів до слухання справи по суті прокуратура знов змінює підсудність і повертає справу з Придніпровки до Соснівки. З третьої спроби нам таки вдалося скасувати рішення про арешт. Суд постановив зняти арешт з ліфтів та зобов’язав поліцію невідкладно передати паспорти “Новій якості”. 

7 липня УХВАЛА була передана слідчому відділу поліції. Але упродовж двох тижнів правоохоронці нічого не роблять, аби виконати ухвалу суду. Паралельно з цим “Черкасиліфт” та прокуратура спробували оскаржити ухвалу в Апеляційному суді, але обом було відмовлено. Не дивлячись на те, що станом на сьогодні вже існує два рішення ВСУ, якими підтверджено факт розірвання договору з Черкасиліфт” та встановлено, що саме в управлінській компанії мають зберігатися технічні паспорти. Відразу після другого рішення ВСУ обласна прокуратура знову подає до суду з вимогою арештувати технічну документацію та залишити її в “Черкасиліфт”. 

Цікаво, що всі дії щодо управлінської компанії стосовно оподаткування активізувалися саме під час спору із “Черкасиліфтом”. Коли справою зайнявся Київ, а не місцева прокуратура, то вже за кілька місяців провадження віддали назад, а вилучені печатки та документи повернули управлінській компанії. 

— Таким чином ми бачимо бездіяльність в питанні захисту закону та ознаки протизаконної діяльності черкаської прокуратури в лобіюванні інтересів приватних комерційних структур, яким тепер буде давати оцінку Державне бюро розслідувань, оскільки відповідні заяви до ДБР вже направлені нами, — наголошує Андрій Бортник.