ПАТ «Черкасиобленерго» зібрало у дитячий журнал вичерпну інформацію про правила електробезпеки для дітей у цікавій і доступній для них формі

Задля уникнення непередбачуваних наслідків ПАТ «Черкасиобленерго» нагадує батькам школярів елементарні правила, які збережуть життя та здоров’я ваших дітей.

ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ ЕЛЕКТРОПРИЛАДАМИ У ПОБУТІ

СУВОРО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
– торкатися проводів з пошкодженою ізоляцією. Користуватися зіпсованими вимикачами, вилками та розетками;
– користуватися електричними приладами у ванній кімнаті, торкатись проводів та приладів мокрими руками;
– наливати воду у ввімкнені в мережу чайники, праски, кавоварки тощо;
– витирати пил із працюючих електроприладів вологою тканиною;
– допускати потрапляння вологи чи води на електроприлади;
– заливати водою розетку чи електричний дріт, якщо вони загорілися;
– вмикати незнайомі електроприлади самостійно, без дорослих;
– виймати електричну вилку з розетки за провід;
– вставляти у штепсельну розетку цвяхи, шпильки та інші предмети;
– вмикати в електромережу несправні електроприлади;
– залишати без нагляду ввімкнені в мережу електроприлади, коли ними не користуються  (може статись коротке замикання і, як наслідок, пожежа).

правила електробезпеки для дітей

ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ НА ВУЛИЦІ БІЛЯ ЕНЕРГООБ’ЄКТІВ

СУВОРО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
– грати поблизу ліній електропередачі;
– підійматись по опорах ліній електропередачі до електропроводів та на дахи споруд, над якими проходять електричні проводи;
– влізати на територію трансформаторних підстанцій та заходити в їх приміщення, відчиняти двері та люки цих споруд;
– забороняється облаштовувати ігрові і спортивні майданчики, зводити будь-які споруди під повітряними лініями електропередач та повітряними вводами до будинків;
– розпалювати вогнища поблизу повітряних ліній та інших енергетичних об’єктів;
– рибалити, вилазити на дерева поблизу повітряних ліній електропередачі та електрообладнання, діставати будь-які предмети, що застрягли між проводами;
– накидати на струмопровідні частини об’єктів електричних мереж і наближати до них стороні предмети (запускати спортивні моделі літальних апаратів, повітряних зміїв тощо).

Нині почастішали випадки екстремальних селфі, на яких діти вилазять на дахи будинків, потягів, верхівки дерев, опори. Аби оминути трагічних випадків, наголосіть дітям, що такі місця обладнані проводами, по яких проходить електричний струм. Необережний крок чи торкання руками призводить до ураження струмом чи навіть загибелі. Бережіть своїх дітей, будьте пильними та обережними, користуйтеся елементарними правилами електробезпеки.

Наголосіть дітям:

Якщо дитина раптом опинилася поблизу обірваного проводу, в жодному разі не можна панікувати чи бігти. Зону ураження (8 метрів від проводу) слід покидати «гусячим кроком»: не відриваючи ноги від землі та одна від одної (потрібно ніби ковзати по землі, не відриваючи від неї ступню). При цьому, ногу можна пересувати вперед не більше ніж на пів стопи. Потім обов’язково слід покликати дорослих.

Якщо вона побачила відкриті двері трансформаторної підстанції, в жодному разі не можна наближатись до неї, а слід негайно повідомити дорослих.

Якщо людина потрапила під дію електричного струму, необхідно негайно покликати на допомогу дорослих та викликати швидку допомогу за номером «103»! В жодному разі не можна намагатися допомогти самотужки – це мають робити виключно дорослі!

Детальнішу інформацію можна переглянути на сайті ПАТ «Черкасиобленерго» у розділі «Охорона праці та електробезпека». Там ви також можете завантажити пам’ятки та ознайомитися з інформаційно-пізнавальними матеріалами як для дітей, так і для дорослих.

Крім того, ПАТ “Черкасиобленерго” розробило журнал «Енергетика очима дітей. Веселі уроки», в якому фахівці служби охорони праці Товариства зібрали вичерпну інформацію про правила електробезпеки для дітей у цікавій і доступній для них формі.

Також до уваги малечі пізнавальні мультфільми про електробезпеку: фільм 1 і фільм 2.

джерело