Мешканця смт. Драбів було звинувачено за ст. 336 ККУ — ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

У липні громадянина телефоном запрошували прийти в ТЦК і запросили на певну дату прибути для відправки у частину. При тому працівники військкомату не переймалися формальностями і не надавали призовнику жодних паперових повісток чи розпоряджень. Потім вони просто написали заяву на фігуранта, було відкрите кримінальне провадження за ст. 336 ККУ (Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації). Суд не побачив кримінального правопорушення.

Про це пише Юридична допомога військовим та призовникам на своїй сторінці у фейсбук.

При встановленні в діях складу кримінального правопорушення суд зазначив, що призову і мобілізації передує процедура визначення придатності особи до проходження військової служби, постановки її на облік в компетентному органі та виклику особи для направлення її до місця проходження військової служби. Забезпечення дотримання законності вказаних процедур з боку держави передує та створює умови для виконання обов’язку громадянина України щодо захисту Вітчизни.

Згідно зі ст.65 Конституції України громадяни відбувають військову службу відповідно до закону. Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 №3543 визначено правові основи мобілізаційної підготовки та мобілізації в Україні, визначено засади організації цієї роботи, повноваження органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також обов’язки підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності (далі — підприємства, установи і організації), повноваження і відповідальність посадових осіб та обов’язки громадян щодо здійснення мобілізаційних заходів.

Читайте також: Юридична допомога військовим та призовникам. Тел. 073 911 8889

Ч.3 ст.22 вказаного закону передбачено, що під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки).

Стороною обвинувачення не надано належних і допустимих доказів дотримання цієї процедури щодо виклику особи до ТЦК відбувся в інший спосіб ніж визначено законом, що в свою чергу не забезпечило фіксування точного часу на який необхідно було з’явитися особі для проходження військової служби та тим самим виконати свій конституційний обов’язок.

Ця обставина виключає наявність в діях громадянина складу кримінального правопорушення, передбаченого ст.336 Кримінального кодексу України, а саме її суб’єктивної сторони умислу на ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Суд дійшов висновку, що в діях обвинуваченого відсутня обов’язкова ознака суб’єктивної сторони складу кримінального правопорушення, передбаченого ст.336 КК України — умислу на ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період та вважає, що громадянин є невинуватим, а тому його необхідно виправдати.

Суд визнав особу невинуватою у пред’явленому їй обвинуваченні за ст.336 КК України у зв’язку з відсутністю в діях громадянина складу кримінального правопорушення та виправдати його.

***

Ця історія наявно демонструє правовий нігілізм працівників ТЦК та слідчих органів поліції при розслідуванні цієї справи. Цікаво, що витрати бюджету на проведення слідства, участь у ньому працівників військкомату, моральну шкоду громадянину ніхто не компенсував. Замість історії, що тривала пів року (вирок датований січнем 2023 р.) можна було б просто дотримуватися процедури мобілізації і чинити за законом. Однак… Маємо ще один приклад, що поки залишився без кадрових висновків.

Текст вироку

Від editor