У Сумській області виявили сибірку. На Черкащині вживають превентивних заходів

У селі Миропілля на Сумщині нещодавно було виявлено сибірку. Трупи овець, що померли від цієї небезпечної хвороби, було виявлено на річці Псел, яка протікає на території Сумської та Полтавської областей і впадає у Дніпро між Кременчуком та Горішніми плавнями.

Наскільки Черкащина готова до зустрічі зі смертоносною бактерією, у телефонній розмові «Антені» розповів заступник головного державного інспектора ветеринарної медицини області Віктор Маламуж.

Сибірка – надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка проявляється у людей та тварин у вигляді тяжкої інтоксикації, лихоманки, виникненням набряків і карбункулів, ураженням кишківника, легень, мигдаликів. Інкубаційний період 1-3 дні, хвороба протікає дуже швидко. Вже через декілька хвилин або годин після появи неспецифічних ознак хвороби тварина в судомах може загинути.
Найбільш сприйнятливою до збудника інфекції є рогата худоба. Зараження тварин проходить через повітря, корм, воду, а також при потраплянні збудника на пошкоджену шкіру та слизові оболонки.

Найбільш небезпечними є трупи тварин, які загинули від сибірки, а також їхня шкіра, щетина, кістки, роги.

При виявленні збудника сибірки з допомогою мікроскопії тушу з органами і шкурою, не очікуючи результатів бактеріологічного дослідження, спалюють.

Збудник інфекції – сибіркова бацила – нерухома паличка. В зовнішньому середовищі зберігається у споровій формі десятками років, у ґрунті за певних умов може розмножуватись.

Експерти ветеринарної медицини запевняють, що м᾽ясо, яке продається у магазинах та на санкціонованих ринках, підлягає експертизі і є безпечним для споживання, а от у місцях стихійної торгівлі цілком можливо «підхопити» неякісний або й небезпечний продукт.

За інформацією Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, у червні сибірська виразка була виявлена у Румунії. В Україні востаннє сибірку фіксували у Смілянському районі, с. Макіївка в 2012 році.

У разі виникнення підозри на хворобу слід негайно звернутися до найближчої державної ветеринарної установи.