Завдяки сучасному обладнанню в Першій міській лікарні тепер виявляють рак на ранніх стадіях

Перша черкаська міська лікарня — найстаріший лікувальний заклад в області, була відкрита наприкінці 1805 року як повітова лікарня, яка займала одну кімнату звичайної сільської хати і мала 4 ліжка для хворих.

В наш час лікарня стабільно працює й активно розвивається, — і є одним з найбільших лікувальних закладів у місті. В лікарні №1 в середньому за рік отримують допомогу понад 12 тисяч черкащан.

В ексклюзивному коментарі телеканалу «Антена» начальник медичної частини Дмитро Задериголова розповів про спеціалізацію закладу, про досягнення, якими сьогодні може похвалитися лікарня, та про переваги над іншими лікувальними закладами міста.

На жаль, значна частина обладнання лікарні вже давно застаріла – і технічно, і морально, – каже Дмитро Задериголова. Та попри всі складнощі наразі у лікарні є і нове обладнання, якому немає аналогів в обласному центрі. Зокрема, сучасні відеогастроскопи, що допомагають виявляти онкозахворювання органів системи травлення на ранніх стадіях. Раніше, щоб пройти подібні обстеження, черкасцям доводилось їхати до інших міст.

ЗАКАДР: Дмитро Задериголова також поділився планами щодо модернізації і подальшого розвитку закладу. Щороку на медичних радах колектив закладу вирішує, яке обладнання необхідно замінити, і щороку керівництво подає до міської влади свої пропозиції щодо оновлення технічного парку лікарні. Закупівля медичного обладнання відбувається з урахуванням потреб закладу, новітнього світового досвіду, а лікарі постійно відвідують міжнародні конференції, де ознайомлюються з найновішими досягненнями галузі та проходять навчання.

Користь від закупівель сучасного медичного обладнання для лікарень очевидна як для лікарів, так і для пацієнтів, яким рання діагностика патологій та проблем зі здоров’ям може врятувати життя.

Від рівня кваліфікації медичних працівників, від того, як вони ставляться до своєї професії, залежить якість надання медичної допомоги. Якщо ми хочемо мати лікарні європейського рівня, то повинні добиватися того, щоб у цих лікарнях, крім наявності сучасної апаратури й обладнання, працювали тільки віддані своїй професії, висококваліфіковані, відповідальні лікарі, медичні сестри та інший персонал. Тобто, все тримається на людях.