Чому пропутінську пресу так турбує стан економіки України

Кожного разу, коли виникає нагода переглянути сторінки російських видань та Інтернет-ресурсів, дивує відверта розбіжність між зацікавленістю, стурбованістю журналістів проблемами інших країн, особливо України, та відвертою байдужістю до катастрофічного збідніння, падіння економіки у власній країні. Ось і зараз бачимо на сторінці «РИА НОВОСТИ УКРАИНА» відверто заангажовану публікацію «У разбитого корыта. Госдолг Украины составил 80% ВВП страны», у якій   журналіст-«експерт» стверджує, що Україна стає найбільш залежною від коштів Міжнародного валютного фонду країною в світі, прогнозує трагічний сценарій для економіки нашої країни.

Так вже склалося, що більшість пропутінських медіа-пропагандистів у чужому оці соломинку бачать, а в своєму – колоди не помічають. Найпростіший шлях  відвернути увагу громадян Росії від небувалого розквіту корупції, економічного спаду та падіння курсу рубля – розпочати локальний військовий конфлікт (у Сірії чи Україні) або звернути увагу на проблеми інших країн, як і діють прокремлівські  медіа-ресурси.

Так, економіка України переживає не найкращі часи. Але стан економіки Росії міжнародні фахівці оцінюють, як критичний. У 2014 році в своєму щорічному виступі перед пресою президент Росії В. Путін прогнозував, що економічна криза буде тривати два роки  та оцінив кроки уряду щодо її подолання як адекватні. Але прогноз не справдився – нафта не подорожчала, а курс рубля не припинив падіння.

Згідно прогнозів старшого економіста Інституту Пітерсона у Вашингтоні Андерса Аслунда, зупинити падіння російської економіки без зміни її політичного режиму неможливо, а українська економіка радше виграє, ніж постраждає від фінансового колапсу свого північного сусіда.
А. Аслунд вважає, що факторів, які спричинили різке падіння курсу рубля, чимало. Але остаточним поштовхом стало усвідомлення ринком, того, що Росія не може платити по боргах: «Я думаю,  ринок зрозумів, що фінансова ситуація в Росії набагато гірша, ніж вважалося раніше. На сьогодні зовнішній борг Росії понад 600 мільярдів доларів. А ліквідними є всього на 200 мільярдів. Кінця санкціям не передбачається і практично жодного зовнішнього кредитування у Росію не заходить. Навіть китайські державні банки не насмілюються видавати позики Росії».  У цій ситуації Москва мало що може зробити. На одні фактори, що призвели до економічного падіння, Росія не може впливати, на інші – не хоче. Аслунд зазначає: «У цій кризі не буде дна, якщо не буде змін. Є три основні причини для сьогоднішніх проблем в Росії. Перше – погана економічна політика. Державна корупція, протекціонізм лише посилилися  останніми роками. Друге – фінансові санкції, що завдали сильного удару по російській економіці. І третє – падіння ціни на нафту.Отже зміна режиму – єдине, що може поміняти економічну політику Росії».

У 2016 році російська економіка знизилася в січні на 2,5% до січня минулого року, коли падіння становило 1,7%. Про це повідомило Мінекономрозвитку РФ у щомісячному моніторингу, передає агенція Рейтер

У грудні 2015 року ВВП впав на 3,5%. Мінекономрозвитку прогнозує зниження економіки в 2016 році на 0,8% при середньорічній ціні нафти 40 доларів за барель. У минулому році російська економіка, за попередньою оцінкою Росстату, впала на 3,7%.

Невтішні прогнози щодо подальшого падіння російської економіки преса старанно приховує, ось чому, з метою  відвертання уваги від власних проблем, виявляється зацікавленість  економічними проблемами інших країн, зокрема, України.