Як дніпряни переконували черкащан, що “Прозоро” – це добре

У стінах черкаської міськради відбулося чергове засідання комісії з контролю електронних закупівель. До участі запросили координаторів системи «Прозоро» з міста Дніпро, де вона успішно функціонує.

За словами дніпрян, вони надали кваліфікаційну допомогу вже 20 містам, в деяких система не запрацювала через корумпованість міської чи обласної влад. У Черкасах депутати та керівники департаментів одноголосно підтримують здійснення електронних торгів, однак мають питання щодо фінансування аварійності, встановлення допорогових сум, роботи єдиного тендерного комітету тощо. Зокрема деякі департаменти, як от охорони здоров᾽я стикнулися з проблемою невчасного проведення торгів, через що перша міська лікарня нині позичає наркотичні засоби у третьої міської. Наявність такої проблеми підтвердив і головний лікар цього закладу Олександр Федорук.

Виходом із ситуації фахівці вбачають передачу повноважень здійснення закупівель від департаментів до розпорядників коштів, тобто конкретної школи чи лікарні. Але відтак необхідно здійснювати контроль тендерних комітетів нижчих рівнів – перевіряти документацію та якість виконання робіт.

На думку дніпровських фахівців – проблема неефективного використання системи «Прозоро» лежить всередині департаментів.