П’яний депутат облради Олександр Рибченко навмисне збив позашляховиком, а потім жорстоко побив інваліда, учасника бойових дій в Афганістані та АТО Олега Остапенка

Вечір 11 лютого міг закінчитися страшною трагедією. Вчергове п’яний мажор – скандально відомий депутат Черкаської обласної ради з провладної більшості Олександр Рибченко, – вийшовши з бару «Чайка» в центрі Черкас, сів за кермо свого позашляховика “Мерседес”. Йому вже звично керувати автівкою в стані сильного алкогольного сп’яніння. Розвертаючись на тротуарі, він несподівано побачив афганця Олега Остапенка і не знайшов нічого ліпшого, як навмисне повернути і збити його своєю машиною.

Олег Остапенко, інвалід війни в Афганістані, учасник бойових дій та АТО
Олег Остапенко, інвалід війни в Афганістані, учасник бойових дій та АТО

Олег Остапенко, інвалід, що втратив ногу під час військової служби в Афганістані, учасник бойових дій, ділився своїм досвідом, навчаючи в зоні АТО бійців батальйону “Донбас” саперній справі. Нещодавно Остапенко був серед тих ветеранів, що ініціювали виключення Рибченка з лав Спілки ветеранів війни в Афганістані, і саме Олег Остапенко минулого року документально довів, що вже колишній очільник обласної Спілки ветеранів війни в Афганістані, депутат обласної ради від Партії ветеранів Афганістану, є насправді псевдо-афганцем і ніколи не виконував свій інтернаціональний обов’язок.

П’яний депутат знавмисне збив автівкою та побив ветерана інваліда війни в Афганістані та учасника АТО Олега Остапенка

Вочевидь, Рибченко, перебуваючи в хмільному угарі, вирішив помститися ветерану-інваліду і реально намагався його вбити. “Мерседес” Рибченка збив Олега Остапенка, ще й протяг його по дорозі чи не з десяток метрів. Потім депутат вийшов із машини і почав бити інваліда, що лежав уже на землі мало не непритомний. Олег почав кликати на допомогу, люди підбігли, намагалися відтягти депутата. Той кілька разів повертався і бив ногами Олега…

Навіть наступного дня сніг на тротуарі ще був рясно политий кров’ю…

Потім, схоже, побачивши поліцейські машини, Рибченко сів до автівки і почав тікати. При тому він розбив запаркований поруч “Лексус”. Власновидці намагалися зупинити п’яного депутата, врешті їм це вдалося, лише застосувавши силу. Подейкують, що під час втечі та затримання Рибченко збив, а потім побив ще одну особу. Ми перевіряємо цю інформацію.

Зокрема, в національній поліції журналістам повідомили: “Водій перебував у стані алкогольного сп’яніння. Його оглянули і виявили, що у нього в крові 1,14 проміле алкоголю. Свідки події, які побачили аварію, витягли Олександра Рибченка з автомобіля та намагалися затримати, стверджують, що той відразу кинувся знімати номери з власного авто. При цьому свідки пошкодили йому автомобіль”, – розповіла прес-офіцер Управління патрульної поліції в Черкасах Зоя Вовк. Окремо вона зазначила, що в результаті наїзду Олег Остапенко отримав черепно-мозкову травму та інші тілесні ушкодження та був доставлений до 3-ої міської лікарні. Але Остапенко від госпіталізації відмовився і наступного дня погодився розповісти нам про суботню пригоду.

Цікава фігура депутата. Колишній співробітник міліції, за інформацією редакції, був свого часу звільнений звідти за аморальні вчинки. Він ніколи не служив в Афганістані, присвоївши собі чужу біографію. Яка, до речі, і красується на офіційному сайті Черкаської обласної ради. Після “помаранчової революції” певний час був «комісаром» від міністра МВС Луценка в області, але врешті-решт був звільнений, подейкують, за непомірне здирництво та любов до пиятики, яка вразила і знаючого в цьому толк міністра. В Спілку ветеранів Афганістану затесався обманним шляхом і врешті став її головою. Але минулого року, завдяки діям та розслідуванню Олега Остапенка, Рибченка було зі скандалом вигнано зі Спілки. В 2015 році, під час місцевих виборів з Партією ветеранів Афганістану, яку очолював тоді Рибченко, пов’язана низка скандалів із фальшуванням волевиявлення. Подейкують, що результат партії на виборах в обласну раду був сфальшований саме Рибченком. Однак справа досі розслідується і не отримала свого продовження завдяки тому, що Рибченко відразу увійшов до провладної більшості в облраді і тісно співпрацює з БПП.

Чимало скандалів пов’язують цю постать також із алкоголем. Це вже не перший автоінцидент за участю депутата, горілки та автомобілів. Минулого року Рибченка в стані сильного алкогольного сп’яніння затримували патрульні поліцейські. Однак справа не закінчилася нічим. Рибченко, переховуючись за лікарняними, так і не з’явився до суду, доки не спливли терміни притягнення до адміністративної відповідальності. Рибченко навіть не відбувся штрафом, не кажучи вже про те, що любитель пиячити за кермом зберіг право керування автівкою. Чим закінчиться цей інцидент, поки невідомо. В діях депутата вбачаються ознаки низки статей кримінального кодексу, зокрема, ст. 115, ч.2 – замах на умисне вбивство. Але Рибченко, маючи чимало впливових друзів та покровителів, і цього разу намагатиметься уникнути відповідальності. Після приїзду швидкої та поліції п’яний депутат почав істерити і вимагати знеболювального, заявляючи, що у нього раптово стався інфаркт. Власновидці надали нам відео, на якому яскраво видно стан, у якому перебуває Олександр Рибченко. Вимагаючи медичної допомоги, слуга народу рясно пересипав прохання відбірною лайкою.