Сергій Прядка, дитяча вітрильна школа Черкащини “Children Love Sail Ukraine”

Громадські Організації “Козацькі вітрила” та “Ротарі клуб Черкаси” відкрили дитячу вітрильну школу “Children Love Sail Ukraine”

Презентація проекту відбулася на території черкаського яхт-клубу “Парус”. Перші відновлені човни було спущено на воду, а маленьких спортсменів було посвячено в яхтсмени. Партнери проекту передали школі рятувальні жилети та інше обладнання.

Проект відбувся за підтримки ГО “Черкаський крейсерський яхт-клуб “Парус”, ГО “Вітрильна Федерація України” та відокремлений підрозділ ГО “Черкаська обласна Федерація вітрильного спорту”,  ГО “Всеукраїнська Федерація морських багатоборств та акватлону Черкаської області”, Комплексної дитячо-юнацької спортивної школи (КДЮСШ) Черкаської міської ради, ветеранів Збройних сил України з української Національної збірної “Ігри нескорених/Invictus Games” та Організаційного комітету Ігор Нескорених в Україні, міжнародного Товариства яхтсменів-ротарійців – International Yachting Fellowship of Rotarians (IYFR – www.iyfr.org, а саме яхтсменів з Польші, Філіппін, Великобританії, Туреччини) та його підрозділу в Ротарійському Дистрикті 2232 (Україна/Білорусь – www.rotary.org.ua) Cherkasy Ukrainian Fleet – https://www.facebook.com/CherkasyUF/

Українська школа вітрильного спорту виховала багато спортсменів світового рівня. Разом із цим, відтоді, як колишні системи розвитку спорту були скасовані, він практично припинив розвиватись. Міжнародний досвід чітко свідчить про те, що є три ключові фактори розвитку динамічної спортивної галузі: яхт-клуби, сформовані та регульовані належним чином на єдиних засадах; популяризація спорту серед молоді; та локалізація вітрильних перегонів, яка робить спорт більш відкритим та доступним. Звичайно, події національного рівня й олімпійські змагання мають величезне значення, але самі по собі вони не можуть суттєво вплинути на кількість учасників та суспільну участь. Вітрильний спорт має бути належним чином організований, а також розвиватись на місцевому рівні. Діти і юні яхтсмени – головна рушійна сила масового розвитку вітрильного спорту. Вони можуть починати тренування на тренувальних човнах класу «Кадет» та яхтах «Оптиміст», але з часом їм потрібні будуть більші і швидші човни, а це стимулює розвиток технологій і виробництва у країні. З досвіду розвитку іноземних дитячих вітрильних шкіл: Racing Sailboats – класичний приклад того, як компанія зростала разом з розвитком спорту і стала одним із головних виробників швертботів у Великобританії лише завдяки тому, що діти виросли. Те саме станеться і в Україні, а разом з розвитком виробників яхт розвиватимуться й інші супутні виробництва. Польська програма Blue Sails має до 700 яхт «Оптиміст» у своєму флоті і їхня юніорська олімпійська команда регулярно бере участь і перемагає у олімпійських регатах по усьому світу. Наша мета – розширити межі спорту, зробити його доступним для усіх та підтримати розвиток дитячого вітрильного спорту на Черкащині. 

Гасло вітрильної школи: “Вітрильний спорт – доступний усім! Напинаймо вітрила разом!”