Нагадуємо: за підкуп виборців несуть кримінальну відповідальність як ті, хто підкуповує, так і виборці, яких підкуповують

Через кілька днів у нашому місті відбудеться другий тур виборів міського голови. Що ж треба пам’ятати про голосування?

До другого туру вийшли 2 кандидата, яких підтримали найбільше виборців. Щоб перемогти, кандидат теж повинен отримати більшість голосів, проте не обов’язково, щоб їх було більше 50%.

Кожен виборець отримає бюлетень з прізвищами двох кандидатів. Виборцю потрібно лише поставити галочку або плюс у порожньому квадратику напроти імені кандидата, якого він підтримує.

Під час голосування необхідно дотримуватись правил безпеки, щоб уберегтися від інфікування коронавірусом.

Тож, цьогорічне голосування буде проходити з дотриманням певних правил. Зокрема, виборці повинні дотримуватися соціальної дистанції мінімум у 1,5 метра. Це ж стосується і членів комісій. На дільницях повинні бути наявні засоби індивідуального захисту для працівників ТВК, а також виборців. Усі присутні на дільницях повинні бути в масках.

Обов’язково треба пам’ятати й те, що за порушення виборчого законодавства існують відповідні санкції. Згідно з чинним законодавством, за пропозицію, обіцянку, надання неправомірної вигоди виборцю, передбачено максимальне покарання — до семи років позбавлення волі (ст. 160 КК України).

Прийняття пропозиції, обіцянки, одержання виборцем неправомірної вигоди — карається штрафом, виправними роботами або позбавленням волі на строк до двох років (ст. 160 КК України).

Відповідно до ст. 157 Кримінального кодексу України, за перешкоджання роботі виборчої комісії передбачено максимальне покарання — від семи до десяти років позбавлення волі.

За незаконне надання, отримання, передавання, приховування, знищення, викрадення бюлетеня для голосування загрожує покарання у вигляді штрафу, виправних робіт, обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі — до семи років (ст. 158-1 КК України).

Порушення встановлених законом порядку ведення Державного реєстру виборців, порядку та строків подання відомостей про виборців до органу Державного реєстру виборців, порушення порядку складання та подання списку виборців, (стаття 212-7  КУпАП),  тягнуть за собою накладання штрафу від 340 до 850 гривень.

Порушення права громадянина на ознайомлення в установленому законом порядку з відомостями Державного реєстру виборців, зі списком виборців, (стаття 212-8 КУпАП), тягне за собою накладання штрафу у розмірі від 170 до 510 гривень.

Порушення передбаченого законом порядку ведення передвиборної агітації з використанням друкованих, електронних (аудіовізуальних) засобів масової інформації або надання переваги в інформаційних телерадіопередачах чи друкованих засобах масової інформації будь-якому кандидату, політичній партії (блоку), їх передвиборним програмам власниками, посадовими чи службовими особами, творчими працівниками засобів масової інформації, інформаційних агентств ( стаття 212-9 КУпАП) тягне за собою накладання штрафу у розмірі від 170 до 1700 гривень.

Проведення передвиборної агітації, забороненої законом, проведення агітації поза строками, встановленими законом, чи в місцях, що заборонені законом (стаття 212-10 КУпАП) тягне за собою штраф у розмірі від 1700 до 5100 гривень.

Надання виборцям грошових коштів чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім матеріалів агітації, визначених законом), пільг, переваг, подарункових сертифікатів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, якщо їх вартість не перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що супроводжується передвиборною агітацією, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата (стаття 212-10 КУпАП) тягне за собою накладання штрафу у розмірі від 3400 до 5100 гривень.

Ненадання відповідному суб’єкту виборчого процесу, щодо якого оприлюднено інформацію, яку він вважає недостовірною, на його вимогу (звернення) можливості у визначеному законом порядку оприлюднити відповідь щодо такої інформації ( стаття 212-11 КУпАП) тягне за собою накладання штрафу у розмірі від 1700 2550 гривень.

Порушення права кандидатів, політичних партій на використання на рівних умовах приміщень для проведення передвиборного публічного заходу чи передвиборної агітації (стаття 212-12 КУпАП) — штраф у розмірі від 1360 до 1700 гривень.

Виготовлення друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно (стаття 212-13 КУпАП) — штраф у розмірі від 170 до 1190 гривень.

Розповсюдження під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, а так само організація такого розповсюдження (стаття 212-13 КУпАП) — штраф у розмірі від 51 до 510 гривень.

Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях (стаття 212-14 КУпАП) — штраф у розмірі від 85 до 170 гривень.

Порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії, порушення встановленого порядку надання або отримання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення передвиборної агітації у (стаття 212-15 КУпАП) — штраф у розмірі від 1190 до 2210 гривень.

Замовлення або виготовлення виборчих бюлетенів понад встановлену кількість (стаття 212-16 КУпАП) — штраф у розмірі від 425 до 850 гривень.

Ненадання головою виборчої комісії копії виборчого протоколу (стаття 212-17 КУпАП) — штраф у розмірі від 340 до 1700 гривень.

Невиконання рішення виборчої комісії (стаття 212-18 КУпАП) — штраф у розмірі від 255 до 850 гривень.

Відмова у звільненні члена виборчої комісії від виконання виробничих чи службових обов’язків за основним місцем роботи на час виконання ним повноважень члена виборчої комісії (стаття 212-19 КУпАП) — штраф у розмірі від 340 до 850 гривень. Звільнення члена виборчої комісії з роботи або переведення його на нижчу посаду з підстав, пов’язаних із виконанням його обов’язків у виборчій комісії (стаття 212-19 КУпАП) — штраф у розмірі від 1020 до 1700 гривень.

Порушення порядку опублікування документів та іншої інформації, пов’язаних з підготовкою і проведенням виборів, виборчою комісією чи засобом масової інформації (стаття 212-21 КУпАП) — штраф у розмірі від 5100 до 6800 гривень.

Публічне розголошення виборцем результатів свого волевиявлення (стаття 212-22 КУпАП) — штраф у розмірі від 1700 до 5100 гривень.

Пошкодження, приховування, знищення виборцем свого виборчого бюлетеня або винесення його за межі приміщення для голосування (стаття 212-23 КУпАП) — штраф у розмірі від 1700 до 3400 гривень.

Перешкоджання здійсненню виборцем, учасником референдуму свого виборчого права, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, члена виборчої комісії, або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав (стаття 212-24 КУпАП) — штраф у розмірі від 1700 до 5100 гривень.

За можливими порушеннями виборчого процесу мають слідкувати спостерігачі. Проте, якщо ви помітили порушення — зафіксуйте його на фото, відео та зверніться до правоохоронних органів.

У цьому випадку можна звернутися як до поліцейських, які мають чергувати біля виборчих дільниць, так і за телефоном 102.

фото: 5 канал