Після розірвання міською радою угоди із УК «Нова якість» Благоустрій» на вивезення великогабаритного сміття, Черкаси зіткнулися з низкою проблем. Адже компанія не лише не передала місту у належному стані контейнерні майданчики, залишивши на них купи великогабариту.

Виконавець послуги допустив накопичення несортованих відходів на території КП «Екологія» Черкаської міської ради». І це незважаючи на те, що чинне законодавство України передбачає в складі тарифу на вивезення великогабаритного сміття і вартість його утилізації.

На ділянці площею понад 2 га складовано понад 9 500 куб. м відходів різної морфології, серед яких є небезпечні. Юридичний статус їхнього зберігання не визначений. Така ситуація ставить під загрозу екологію міста.

Дивіться також: НЕЗАКОННЕ ЗВАЛИЩЕ НЕБЕЗПЕЧНИХ ВІДХОДІВ МЕДИЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ ВИЯВЛЕНО В ПРОМЗОНІ ЧЕРКАС

За словами заступника міського голови Руслана Ткаченка, щорічно прогнозовано містом Черкаси утворюється понад 5000 кубічних метрів таких відходів.

«Протягом 2021 року вкрай необхідним є визначення долі цих відходів та подальшої стратегії їх збору та утилізації. Ми маємо визначити джерело фінансування — бюджетне, грантове, інвестиційне, — для побудови необхідних потужностей. Доцільним є повернення до активної роботи вже існуючого КП «Екологія» та визначення його базовим підприємством в галузі утилізації або переробки цієї та інших категорій відходів», — говорить Руслан Ткаченко.

Крім того, зазначає заступник міського голови, на території, закріпленій за КП «Екологія» зберігаються накопичені протягом останніх 30 років залишки відходів рослинного походження, що утворилися в результаті санітарної очистки міста Черкаси, утримання зелених зон та паркових територій: опале листя, гілки, стовбури та коріння дерев. Оціночна кількість цих відходів — 100 000 складометрів. Нині відсутня будь-яка стратегія їх подальшого використання чи переробки. Натомість із них можна виробляти компоненти екологічного пального або біогумусу та повертати його в біотику міста Черкаси з метою покращення ґрунтів у зелених зонах міста.

«Окрему категорію становлять відходи медичного та біологічного походження, що утворюються медичними установами, розташованими на території міста. Ця категорія відходів є небезпечною та такою, що потребує окремого регламенту збору, зберігання та утилізації. Щорічно в місті Черкаси утворюється близько 200 тонн таких відходів.

З цією метою в 2013-15 роках на КП «Екологія» була встановлена спеціальна муфельна піч. Також були отримані всі необхідні дозвільні документи для її побудови і експлуатації. Нині піч не введена в експлуатацію та перебуває в законсервованому стані. Її запуск потребує отримання балансоутримувачем низки ліцензій та дозволів на викиди, зокрема, ліцензії на поводження з небезпечними відходами. Протягом найближчого часу важливо, щоб підприємство отримало необхідну дозвільну документацію та запустило у експлуатацію цю установку. Варто також звернути увагу на такі відходи, як автомобільні шини. Їх можна переробляти на паливо для подальшого використання в теплоенергетиці міста», — підкреслює Руслан Ткаченко.

Усі перелічені види відходів потребують вартісних технологій для переробки та утилізації. Тому міська рада розглядає питання можливої співпраці із приватним бізнесом у цьому напрямку. Для цього хочуть залучати інвесторів як з України, так і з-за кордону. Наразі розробляється положення про конкурсну комісію з відбору і реалізації проектів впровадження новітніх технологій з утилізації і переробки відходів, визначається порядок та умови проведення конкурсу.

«Ми хочемо зробити відбір проектів максимально прозорим і залучити максимальну кількість учасників. Адже у Черкасах мають бути реалізовані найкращі методи переробки та утилізації сміття», – зауважує Руслан Ткаченко.

джерело

Від editor